Mam już rok 2022, gram cały czas Arsenalem. od 2014 zdobywam co roku pierwsze miejsce w lidze, wygrałem osiem razy ligę mistrzów. Kilka razy puchar Anglii i puchar ligi.
Lewandowski po złamaniu nogi w wieku 30 lat nie powrócił już do formy. Szczęsny zdobył u mnie 5 razy złotą rękawicę. Atmosfera w zespole panuje doskonała. w 2032 roku klub spłaci pożyczki. Messi w wieku 34 lat zdobył tytuł piłkarza roku na świecie. Trenerem u mnie jest Ireneusz Jeleń i Tierry Henry. Liverpool spadł do drugiej ligi. A Swansea zajęło 4 miejsce w lidze. Oj dzieje się dzieje. do emerytury mam jeszcze ze 30 lat więc trochę się jeszcze pogra
Sadzac po ostatnim sezonie Premiership, spadek Liverpoolu do drugiej ligi nie jest wcale tak oderwany od rzeczywistosci!!!
Ja gram obecnie w FM08. Może się skuszę na 12. Twoje wyniki takie po wczytywaniu gry po przegranej czy ciągle na spontanie jedziesz?
Mistrzostwo Anglii wygrywam bez problemu ale przez dwa lata budowałem klub. Ligę Mistrzów poleciałem na loadingach, bo kilka raz niestety przegrałem w finale. Puchar Anglii i Puchar ligi jadę sobie na spontanie.
Podobnie jak Venger szukam młodych 16-18 letnich talentów wykupuję je od innych klubów za kilka milionów złotych i wprowadzam do drużyny.
Kiedy Szczęsny przejdzie na emeryturę wtedy odejdę z Arsenalu i pogram sobie innym klubem.
Co zauważyłem w tej grze to to, ze gra silnym klubem jest niesamowicie łatwa natomiast średniakiem to straszna męczarnia.
Grałem jeszcze Lechem Poznańskim i dopiero po17 latach prowadzenia wygrałem puchar UEFA. Wygrywając przy tym bez loadingów 15 razy ligę polską.
Aha z powtarzaniem meczów jest ściema bo wyniki są losowe.
przykład.
pierwszy mecz Arsenal 1 - 0 Mu. Load game ten sam mecz te same składy i remis, wczytuję kolejny raz i 2-2 potem jeszcze raz i jest 2-1.
Niezależnie od tego jakbyśmy się starali to wynik jest raczej losowy w przypadku równorzędnych przeciwników choć wpadki z outsiderami też się zdarzają.
To elegancko sobie radzisz w tej grze. Ja narazie nie mam zbytnio czasu w to grać, ale mam trochę problemy z moralami w klubie i szukam jakiegoś sposobu na sprzedaż zawodników bo mam wiele na wypożyczeniu, a kiedy wrócą raczej większość z nich mi się nie przyda. I zastanawiam się czy na FM 2012 się nie przenieść. :P Co do innych klubów próbowałem grać Atletico Madryt. Było trudno więc
nie m sprawy podaję podstawową jedenastkę na 2023
BR Wojciech Miskiewicz
OP Khalid Al-Qaisi
OŚP Mariusz Przybyszewski
OŚL Tomasz Bartczak
PŚP Su Shengguo (Chiny)
PŚL Kamil Drygas
OPP Aleksander Tonev
OPŚ Michał Mak
OPL Mateusz Janiec
NŚ Artjoms Rudnevs
Save&Load haha bawiło się w to w CM 03/04 kiedy była jakaś losowość, teraz to tylko zabawka dla dzieci które nie są świadome ogromu ustawień taktycznych. Wiadomo że to gra i niewiele osób ślęczy nad analizą przeciwnika, tak jak prawdziwy manager zespołu, ale właśnie w tym tkwi szczegół - jeśli spędzisz nad tym duuużo czasu to uda ci sie znaleźć luki w zespole przeciwnika. Dodaj do tego formę zawodników w danym dniu, warunki atmosferyczne i do tego wszystkiego dostosuj taktykę i skład. Przyznaję że ja tego nie robię, ale godzę się przynajmniej z porażkami jak mężczyzna, nie używam oszustw (bo słowo cheat jest za dużym określeniem w tej akurat grze).
Dokładnie. Ja nie uznaję, a wręcz wstydzę się wyników w "fmach", jeśli osiągałem je przez save&load. Liczy się tylko to, co zdobyłem bez oszustw, tymczasem inni jeszcze się tym chwalą: "wygrałem osiem razy ligę mistrzów", ale "Ligę Mistrzów poleciałem na loadingach". :D Żenada.
A vason8 jeszcze mu bije brawo : "To elegancko sobie radzisz w tej grze". :D Dobre!
U mnie jest rok 2021 (gram Plymouth, jest to już mój szósty klub w karierze - skaczę sobie od kraju do kraju) i Swansea też jest w czołówce Premiership ;) Programiści muszą lubić ten klub ;)
To ja może też się pochwalę skończyłem właśnie sezon 18/19. Gram Manchesterem City a w dorobku 5 mistrzostw Anglii,1-vice mistrzostwo, 3x Liga Mistrzów , 3x Klubowe Mistrzostwa Europy,3X Superpuchary Europy.,3x puchar Anglii , 2x Puchar Ligi Angielskiej , 4x Tarcza Wspólnoty. Dodatkowo 25 wyróżnień dla Menagera miesiąca. A skład sami popatrczcie: ter Stegen,Reina,Chiellini,Kompany,Jakson(Stworzony przez gre),Richards,Pitt(wychowanek),Coentrao,Hazard,Modric,Ganso,Anderson,Goetze,C.Ro naldo,Collins(Super utalentowany wychowanek),Doumbia,Neymar,Aguero , Waclawczyk a wcześniej Ronaldinho,Maico,Gattuso,Kaka,Dudek,Rooney,De Rossi i wielu innych. Osiągnąłem w tej w lidze sumie wszystko, obecnie już mało gram ale ejszcze na 3 save`ach (Panathiniakos (na wałku),FC Brasov (Rumunia) i Lokomotiv Moskwa) Polecam trochę egzotyki. !! :)
Niewiem czy się nie przerzucić na FM 2012 z Fify Managera 2012.
W Fifie jadę dosyć wolno bo licho mi to chodzi i tak szczerze to nawet niewiem dlaczego tak mi idzie jak idzie. Pierwszy sezon jako wprowadzenie pyknąłem sobie Getafe ale bez szans zająłem 13 miejsce w lidze, sprowadziłem Thierry'ego Henry'ego do składu i Real zgodził się podpisać ze mną kontrakt na 3 lata a zważając na to, że zajął 1 miejsce w lidze BBVA i LM zgodziłem się. Pierwszy sezon Realem wygrałem:
Klubowe mistrzostwo FIFA
Puchar Hiszpanii
Copa Del Rey
LM - z Manchesterem City 3-1 w finale.
Superpuchar europy - z Tottenhamem - 2-0.
Jestem teraz w Marcu sezonu 13/14, Real przedłużył ze mną kontrakt. Jestem na drugim miejscu w Tabeli po jakiś 28 meczach przegrałem tylko raz ale mimo to mam tyle samo punktów co Barcelona, która ma lepszy bilans bramek i szczerze to zaczyna mi się to nudzić.
Football Manager lepszy?
Jako sympatyk Arsenalu proszę - zastąp Wengera, a ja załatwię ci możliwość loadowania meczów. Wybacz, że się czepiam tego wczytywania, ale dla mnie zwycięstwo uczciwe smakuje zupełnie inaczej. Kiedyś jak byłem młodszy, to wczytywałem i grałem tylko topowymi drużynami. Teraz po latach nie wczytuję gry. A powód tego jest taki, że wygrałem kiedyś mistrzostwo dla BVB. Sęk w tym, że wczytałem jeden, jedyny mecz w którym przegrałem,a Rosicky oniósł kontuzję. Potem nie chciało mi się już grać bo wiedziałem, że to Bayern zasłużył na mistrzostwo. Teraz gram bez wczytywania i tylko średniakami lub wręcz słabeuszami. Udało mi się klub szóstoligowy wprowadzić do Premier League i to w 5 lat. LM i LE wygrałem tylko po razie (mam na myśli uczciwe sukcesy). Granie słabymi klubami jest bardzo satysfakcjonujące, bo wszystko co osiągniesz jest twoją zasługą - nie przychodzisz na gotowe - piłkarze, budżet, puchary itd.
Wracając do FM 2012 - nie jest to łatwa gra. Próbowałem grać w wielu klubach i tylko w dwóch osiągałem dobre wyniki.
Zgadzam się że load potrafi sprawić niespodziankę jak wymęczona wygrana i kontuzje kluczowych zawodników jak na złość :) ot kara za oszukiwanie ;)
Scout nie uważam za oszustwo, pomaga w odnajdywaniu talentów jak i pozwala zastosowac sie do "najsilniejszego" ustawienia, uzupełniając je o odpowiednie komendy dla poszczególnych zadowników, ale to już analityczne umiejętności które nie każdy posiada ;)
A używasz scouta? Gadki motywacyjne przeprowadzasz sam, czy robi to ktoś ze sztabu? Jaką stosujesz taktykę?
Jeśli chodzi o te loadingi to nie było ich aż tak dużo. Arsenal to po prostu dobry zespół mający mega budżet transferowy. Używam taktyki 3 obrońców 1 defensywny pomocnik 2 skrzydłowych 1 ofensywny pomocnik 3 napastników. Na tą taktykę na prawdę nie ma mocnych.
Jeśli chodzi o rozmowy motywacyjne to sam je przeprowadzam. Nie kupuję zawodników starszych niż 20 lat. Mam wszystkich scoutów którzy mają swoje umiejętności rozwinięte do 20 punktów.
Pierwsze co robię po przejściu do nowego klubu to zwalniam wszystkich trenerów i zatrudniam 1 trenera na jedną wartość:
A mam takich trenerów jak:
Javi Garcia - geniusz asystent :) gorąco polecam tego pana taktyka 17 pkt. ma on niesamowity wpływ na zespół.
Ludovic Giully - trening techniczny 19 pkt.
trener siłowy obojętne jaki byle by miał swój atrybut na 19 lub 20.
Pablo Aimar - to jest masakra - trening ofensywny, psychiczny i techniczny na 20 pktów.
Trener bramkarzy - ja akurat mam Allesandro Nistę - (nie Nestę) - który ma trening bramkarski rozwinięty na 19 pkt. ale tu może być ktokolwiek z atrybutem treningowym 19 pkt.
Tierry Henry - bardzo dobry trener - u mnie trenuje panowanie nad piłką.
Rodolfo Borrell - trenuje u mnie Atak.
Zambrotta - trening defensywny - ten facet jest tak dobry w treningu defensywnym, że mój klub wpuszcza maks 15 bramek w sezonie.
Trener siłowy u mnie to Pilati atrybut rozwinięty na 20.
Stekelenburg trenuje u mnie obronę strzałow.
Poza tym, jeśli kupuję obrońcę to musi on mieć atrybut gra głową i krycie na porównywalnym poziomie najlepiej 18/20 17/19 jeśli zawodnik ma 16 to go sobie odpuszczam.
Pomocnik musi być szybki a atakujący musi mieć wykańczanie akcji na poziomie powyżej 16. Środkowy napastnik musi być wysoki i mieć rozwiniętą grę głową na poziomie powyżej 17.
U mnie zaczyna się sezon 2026/27. Od początku gram Legią Warszawa i w sezonie 2020/21 wygrałem już Ligę Mistrzów. W losowaniu obecnej LM byłem już rozstawiony w pierwszym koszyku z wysokim współczynnikiem, niestety jeśli chodzi o pozostałe kluby to tylko Lech radzi sobie jakoś w LE. Szczęsny w 2024 przeszedł do Villarealu, a Lewandowski po Borussi grał w Galatasaray przez pare ładnych lat, a na swoje ostatnie lata wrócił do Poznania i od czasu do czasu coś strzela ;)
Jest rok 2033 zostałem trenerem Realu i jakoś idzie mi jak po grudzie, chłopaki nie chcą grać i przegrywają lub remisują mecze. Moim asystentem jest Ruud van cośtam :).
Ja gram Chelsea i mam 2025 rok(14 sezon), z osiągnięć to:
- 14x Mistrzostwo Anglii,
- 11x Puchar Anglii,
- 12x Puchar Ligi,
- 11x Tarcza Wspólnoty,
- 7x Liga Mistrzów,
- 6x Superpuchar Europy,
- 7x Klubowe Mistrzostwa Świata,
- 2x Mistrzostwo Świata(Argentyna i Anglia),
- 2x Mistrzostwo Europy(Anglia i Francja),
- 2x Puchar Konfederacji(Anglia i Francja),
Gram taktyką 4-5-1 z 1 defensywnym pomocnikiem, 2 środkowymi nastawionymi na atak i 2 schodzącymi napastnikami.
Co do S&L to bardzo rzadko, jak już to wtedy gdy przegram mecz jedną bramką, albo po karnych ale jak przegram trzeci mecz to odpuszczam. Ciągłe wygrywanie się nudzi.
Ja zawsze zaczynam bezrobotny, jako człowiek z brakiem doświadczenia :) Robiłem tak od FM 2008. Póki co nie mogę się pochwalić jakimiś mega sukcesami, moim największym osiągnięciem jest 1/4 finały LM Groclinem (jak jeszcze istniał) chyba w FM 2008
w FM 2012 moim sukcesem jest awans Krymtepłycią (klub z ukraińskiej 2 ligi) do Ekstraklasy Ukrainy, oraz później gra w grupie LE :) Oczywiście bez żadnych S&L, bo to jest dla cieniasów :D