PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624440}
8,8 49 tys. ocen
8,8 10 1 49072
Grand Theft Auto V
powrót do forum gry Grand Theft Auto V

... a tymczasem, w tym samym numerze, PC-towy eksluziw "Knock Knock" 9+/10. Wychodzi na to, że ciągle lepiej mieć PCta

:D

Piotrek4

CD-Action rzetelnym zrodlem infornacji hehehe dobre...prosze Cie :)

crystalviper

A to kto ma być "rzetelnym źródłem informacji" (czymkolwiek ono jest) jeśli nie specjaliści z branży, którzy zajmują się tym kilka godzin na dobę i zarabiają nie małe pieniądze?

Piotrek4

'' jeśli nie specjaliści z branży, którzy zajmują się tym kilka godzin na dobę i zarabiają nie małe pieniądze''
i tu jest piesek pogrzebany gdyż od paru lat cda prezentuje poziom mizerny szczegolnie mloda ekipa ale to nie jest miejsce na omawianie poziomu jakiegos pisma. Zapraszam na zagraniczne portale o grach i porownaj poziom recenzji,

crystalviper

Ale nie wystarczy, że napiszesz, że CDA prezentuje poziom mizerny. Wiesz, tak to se można napisać, że cała zagraniczna prasa jest mizerna. I co, mamy w to uwierzyć?

Mizerne CDA bo?

Piotrek4

Wszedzie są oplacane recki, problem jest z cda taki ze mloda ekipa prezentuje zenujacy poziom np fpsy ocenia gosc ktory pisze jakis felieton ze shootery sa chujowe itp. Zauważ tendencje do gnojenia gier popularnych-GTA5 czy Last of us. Poczytaj recenzje choćby tych dwóch tytułow w takim cda a nastepnie chocby w edge czy gameranx . Btw 9+ dla gry indie? spoko ale na takie male produkcje powinnien byc inny dzial i inna skala ocen ale cda jest cool i musi sie wyrozniac:)

ocenił(a) grę na 10
crystalviper

GTAV - 9/10. To jest zgnojenie?
Skad wiesz ze akurat CDA gnoi, moze zagraniczne portale zawyzaja oceny bo cos jest trendy...poza tym to one chyba utrzymuja sie z reklam bo sa darmowe dla odbiorcy wiec szansa na specalne wzgledy jest wieksza.

crystalviper

Na zagranicznych portalach recenzje są zazwyczaj opłacane, co jest tajemnicą poliszynela. To dlatego właściwie każda wysokobudżetowa gra zbiera same najwyższe noty, niezależnie od tego czy na nie zasługuje czy nie. Ma to swoje plusy, bo jeśli tak się nie dzieje, to znaczy, że jest naprawdę słaba.

Evangarden

Wiesz hipotetycznie mozna powiedzieć ze wszedzie recenzje sa oplacane bo kto wie nie? Albo można tlumaczyc kazda niekozystna dla jakiegos tytulu ocene ''nie zaplacili za recke to pokazuja wszystkie bledy'' i w druga strone :)
Na pewno docieniasz Last of us przeczytaj jesli masz sposobnosc recenzje od cda i zalamuj rece :)

crystalviper

"Na pewno docieniasz Last of us"
Zdziwiłbyś się.

Evangarden

To sie zdziwilem. A grales w ogole w Lou?

crystalviper

...

Rotfl.

Oczywiście.

Evangarden

''Rotfl''- ,,,
Po tym co sie tu dzieje nic nie jest oczywiste.

crystalviper

Bawi mnie niezmiernie to, że na tym portalu to pytanie zadaje się WSZYSTKIM tym, którzy nie spuszczają się nad tą grą.

ocenił(a) grę na 9
Evangarden

To że recki są opłacane w prasie i w sieci to jest mit i bzdura. Gry sprzedaje reklama, dobry marketing, a nie oceny z recenzji, 3/4 odbiorców nie patrzy na recenzje, co potwierdza pierwszy przykład z brzegu: dobra sprzedaż Resident Evil 6, przy kiepskich recenzjach.

Jeśli ktoś chce się sugerować ocenami to radzę raczej zaglądać na gamerankings lub metacritic, gdzie są wyciągane średnie z wielu recenzji.
Akurat ww. "Knock Knock" jest przeciętnie ocenianą grą, średnia w okolicach 6/10 to żadna rewelacja.

Indrid_Cold_84

A w jaki sposób się to wyklucza? Przychylne recenzje to nic innego jak element reklamy i marketingu.

ocenił(a) grę na 9
Evangarden

Nie wyklucza się, ale po co płacić za coś co ma znikomy wpływ na sprzedaż produktu. Patrząc na recenzje i sprzedaż tytułów, nie widać żadnych zależności jednego od drugiego. Wiadomo że GTA się sprzeda, tak samo CoD, tak samo Halo, tak samo Resident Evil. Jak widać niezależnie od ocen w recenzjach. Nowe IP sprzedają się zazwyczaj średnio/słabo, mimo np. świetnych recenzji, bo ludzie raczej nie rzucą się na coś nieznanego, przykładów jest od groma.

ocenił(a) grę na 9
Piotrek4

Nono, temat godny miana "debil miesiąca":)

Indrid_Cold_84

Co takiego debilnego jest w temacie o ocenie wystawionej przez największe pismo branżowe w kraju? I co takiego debilnego jest w tym, że żyjemy w kraju, w którym trzeba wybierać pomiędzy platformami bo przeciętną osobą nie stać na wszystkie trzy główne?

ocenił(a) grę na 9
Piotrek4

Zacznijmy od zwrotu "Tylko 9/10", to raczej nie jest "tylko", ale "aż", umówmy się, mało która gra zasługuje na 10.
Dalej, pc-towy exclusive dostaje 9+, akurat będący niskobudżetową grą indie i wszędzie jest oceniany słabo, ale mniejsza z tym. Na przyszłość nie porównujmy tytułów AAA do gier indie. Piszesz: "Lepiej mieć pc". Czyli idąc dalej tym tropem exy z PS3 które dostają 10 oznaczają, że lepiej mieć PS3, a exy z Xboxa ocenione na 10 oznaczają że lepiej mieć Xboxa, a exy z 3DS ocenione na 10 oznaczają że lepiej nieć 3DS? Twój wpis nie ma sensu, niestety.

Indrid_Cold_84

A zawsze wszystko traktujesz tak poważnie? ;)

ocenił(a) grę na 9
Piotrek4

Tak;P

Indrid_Cold_84

No to czasami przymruż oczka

Nawiasem mówiąc (gra, która na FW zajmuje pierwsze miejsce i według wielu użytkowników słusznie - to 9/10 to rozczarowanie, czyż nie? Biorąc pod uwagę, że CDA ma tendencję do zawyżania ocen. Nie jest to więc w teorii zdanie bez sensu)

ocenił(a) grę na 9
Piotrek4

Ja tam zauważyłem że mają taką samą tendencję do zaniżania, jak i do zawyżania. Jak na grę jest ogólnoświatowa zajawka, zaniżają (jak np. "The Last of Us"), jak nie ma szału, zawyżają (jak wspomniane przez Ciebie "Knock Knock"). Ten miesięcznik zawsze wydawał mi się strasznie pretensjonalny.

Indrid_Cold_84

Nie za bardzo rozumiem: tendencje do zaniżania/zawyżania? Ale zaniżania/zawyżania względem czego?

Zauważ również, że ocena niejako czasopisma, wystawiona w cenzurce jest najwyższą oceną. Inni redaktorzy dali oceny niższe od 7+ do 9.

ocenił(a) grę na 9
Piotrek4

Chodzi o ocenianie na przekór, żeby być na siłę oryginalnym.

Indrid_Cold_84

Czy czasem nie przesadzasz trochę?

ocenił(a) grę na 9
Piotrek4

Może;)

użytkownik usunięty
Piotrek4

Poziom tekstów w CDA woła o pomstę do nieba

ocenił(a) grę na 9
Piotrek4

Czy lepiej? Nie wiem. Dla mnie lepiej jest mieć konsolę, ponieważ wolę grać na leżąco, rozłożony na kanapie...

ocenił(a) grę na 10
Piotrek4

9/10 do bardzo dobra ocena.W CDA panuje PC-towe fanboystwo.Gdy wyjdzie wersja na PC to z góry dostanie 10/10.

iniesta019

Sam żeś fanboy

ocenił(a) grę na 9
Piotrek4

Bo CDA to głupia gazeta i tyle. Kiedyś ich nawet lubiłem, bo dawali świetne pełniaki. Ale ogólny poziom przez nich prezentowany to dno i metr mułu. Nie przebili by się gdyby nie płytki. Jeszcze ta ich arogancja wobec czytelników. Dawanie warnów i banów za byle przewinienie. Polecam za to przerzucenie się na portale internetowe. I nie muszą to być zagraniczne. W Polsce mamy np. bardzo fajne miasto gier.

frycek49

CD-Action nie jest gazetą, jest czasopismem.

ocenił(a) grę na 9
Piotrek4

Jak zwał tak zwał

frycek49

A jesteś słynnym antyfanem CDA?

ocenił(a) grę na 9
Piotrek4

Nie aż tak, kiedyś ich nawet lubiłem, ale to co robią teraz to istne popłuczyny. Powiedzmy że z perspektywy czasu wolał bym aby na rynku ostało się inne pismo niż oni.

ocenił(a) grę na 10
Piotrek4

Skala ocen nie ma znaczenia. Zresztą jakbyś się doczytał w recenzję: "Saints Row 4 dostało 9+. Wg. mojej skali powinno być około 14"

Piotrek4

Tylko 9/10 ? To i tak bardzo dużo. Fajna, dopracowana gra, ale nic odkryczego/rewolucyjnego. Nawet nie najlepsza gra serii (Vice City imo). Na 10/10 oceniają ją tylko fanboje.