Stworzona przez zespół Rewolf, który powstał jedynie, aby stworzyć tę grę - "Gunman Chronicles" jest modyfikacją "Half-Life", którą to grę muszę przyznać, zawsze wielbiłem. Minęło wiele lat od czasu, gdy ostatni raz grałem w demo "Gunman Chronicles". Wiele się od tamtych czasów zmieniło. Dziś oczywiście nie robi już wrażenia grafika pierwszego "Half-Life'a", jednak jeśli ktoś uwielbia tatmą grę jak ja, z pewnością powinien sięgnąć po wszystkie oficjalne dodatki do niej oraz darmowe MOD'y, bo większość z nich jest wręcz wyśmienita. "Gunman Chronicles" to produkt sprzedawany oddzielnie, korzysta z silnika "Half-Life, jednak jest to zupełnie inna historia w zupełnie innych realiach fabularnych.
Intro podobnie jak w oryginale pozwala się nam "wczuć w postać (w tym przypadku w Gunmana o imieniu Archer) oraz poznać nieco realiów, których przyjdzie nam grać, jak świat i jego bohaterowie. Muszę przyznać, że choć nie jest to poziom epickości "Half-Life", ma swój klimat science-fiction i niektórym powinien przypaść do gustu. Jako żołnierz dostajemy misję zwiadowczą od której to zaczynają się kłopoty. Z początku małe, później większe, aż przyjdzie nam brać udział w sporej intrydze. Celowo nie zdradzam fabuły, jednak wg mnie jest ona jak na grę komputerową całkiem dobra i poza strzelaniem tu i ówdzie, przyjdzie nam przeżywać tę przygodę prawie jak w filmie. Największy bohater okazuje się największym zdrajcą, a największy wróg zmuszony jest stać się naszym jedynym sprzymierzeńcem.
Gra tylko w niewielkim stopniu korzysta z oryginalnych rozwiązań graficznych. Niemal wszystko zbudowane jest tu od podstaw. Mamy nie tylko nową broń, ale także nowe postacie i obiekty. Gra była reklamowana ogromną ilością arsenału, który możemy modyfikować. Cóż, według mnie jest to nadużycie, bowiem to zaledwie parę giwer i granatów, sęk w tym, że każda ma sporo trybów strzelania, co urozmaica grę, ale bez przesady. Żeby móc się tym wszystkim odpowiednio nacieszyć, potrzeba więcej czasu na rozgrywkę, a tego jest niestety nieco mało. Jak najbardziej parę spluw jest najwyższej jakości, podobnie jak parę wrogów, ale to tylko ciekawostki. Wartość gry to przede wszystkim silnik "Half-Life" oraz dobra historia. Całość osadzona jest we w miarę unikatowym klimacie. Kosmos, statki kosmiczne, obcy, ale z drugiej strony żołnierze przypominający wojska z epoki wojny secesyjnej albo piloci, którzy razem ze swoimi śmigłowcami przypominają post-apokaliptyczne postaci z filmu "Mad Max 2".
Koniec końców przyznam, że po latach granie w gry oparte na silniku "Half-Life" nadal sprawiają frajdę. Dodam jeszcze, że świat "Gunman Chronicles" jest urozmaicony - od dinozaurów, świątyń w stylu Inków albo Azteków, przez pustynie, lasy, kosmos, laboratoria i tak dalej. Ciekawostką powinna być też możliwość prowadzenia czołgów. Oczywiście jest sporo lepszych modyfikacji "Half-Life", ale jak dla mnie to od przybytku głowa w tym przypadku nie boli.
No, gra ma klimacik. I niesamowite intro. Gunman Chronicles powinien doczekać się kontynuacji, albo przynajmmniej remake'u
Gunman Chronicles przeszedłem na początku 2001 pamiętam, ale sporo brakuje grze do Half Life 1.
Half Life 1 od 2012 roku został przeniesiony na silnik Source od Half Life 2.
Projekt nazywa się Black Mesa. Do dziś więc ładnie się prezentuje ta jedna z najlepszych gier w historii - Half Life 1.
Na c..h.o.m.i.k.u.j jest Black Mesa wersja z polskimi napisami. Brakuje tylko etapów końcowych z planety Xen.
Ale kiedyś rzekomo mają też być. Być może w 2019, bo nadal coś działają przy tym.
Porównanie graficzne:
Half Life 1 1998 - https://www.youtube.com/watch?v=eLmY0OQM_tE
Black Mesa 2012 - https://www.youtube.com/watch?v=enqvCfrVSs8
Z takich najbardziej ambitnych gier z tego nurtu mieliśmy np:
Half Life 1998, Half Life 2 2004 z dwoma dodatkami, System Shock 1994, System Shock 2 1999, Bioshock 2007,
Prey 2017, Deus ex 2000, S.T.A.L.K.E.R - Cień Czarnobyla 2007 , S.T.A.L.K.E.R - Zew Perypeci 2009.
Można do tego dorzucić powiedzmy też S.T.A.L.K.E.R.: Czyste Niebo 2008 oraz Deus Ex: Human Revolution 2011.
Deus ex 1 polecam grać z modem - Deus Ex: Revision lub GMDX
Half Life 1 polecam remaster Black Mesa, gdzie grę przeniesiono na silnik Source od Half Life 2
System Shock 2 - z paczką 29 modów - https://lowcygier.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=6379
S.T.A.L.K.E.R - Cień Czarnobyla z kompilacją modów w jednym konkretnym - Mod Complete 2009
S.T.A.L.K.E.R - Zew Perypeci z modem COP Remake v.2 (zalecana jest mocna grafika do tego moda)