CS 1.6 to zdecydowanie jedna z najgorszych gier w jakie grałem, dlaczego ? Proszę bardzo :
- Bardzo monotonna
- Praktycznie cały czas gra się na jeden mapie - de_dust2 (pomimo że jest dostępnych dużo innych "defaultowych" map i jeszcze więcej map w internecie stworzonych przez graczy które tylko czekają aż ktoś je pobierze)
- Większość broni jest niegrywalna, wszyscy grają AK-47, m4, AWP i deaglem (chociaż deaglem gra się przeważnie w pierwszej rundzie). Innymi broniami np. Famasem czy Gailem gra się tylko wtedy, kiedy nie ma się funduszy na wyżej wymienione.
- Recoil to prawdziwa tragedia, stojąc 2 czy 3 metry od przeciwnika można wywalić w niego pół magazynka i nie trafić go ani razu. Innym razem waląc na full auto do przeciwnika oddalonego o prawie pół mapy strzelamy mu siarczystego headshot'a -_-
- 8 na 10 serwerów to jakieś kiczowate CSGO/BF/COD mod. Wiem, że to nie jest wina samej gry tylko graczy bo to przecież oni tworzą serwery, ale CS od samego początku był współtworzony właśnie przez graczy, więc...
- Okropnie toksyczna społeczność, można spotkać tam wszelkiego rodzaju patologię. Powiem szczerze, że w żadnej innej grze czegoś takiego nie spotkałem.
- VIP'y i inne udogodnienia. Jakiś lamer zapłaci parę złoty i rozwala 3/4 serwera bo jest np. niewidzialny, dostaje na starcie lepsze i darmowe bronie itp.
To też nie jest wina gry, tylko graczy ale o tym już mówiłem wcześniej ;)
- Strzelanie przez obiekty. Gruba, ceglana ściana ? No problem...
To nie są wszystkie wady CS'a ale wydaje mi się, że wymieniłem te główne przez które ta gra jest po prostu słaba.
Wystawiam 5/10 tylko dlatego, że w gimnazjum jarałem się CS'em i mam dobre wspomnienia z tamtych czasów.