Z tego powodu, że czy komuś się to podoba czy nie (mi średnio) jest jednak w naszym kraju kultowa, kto nigdy nie grał w "cs'a" i nie podniecał się, że zabił kumpla i ma fraga niech rzuci pierwszy kamieniem ;).
Gry które wymieniłeś zupełnie odbiegają od koncepcji CSa, według mnie oczywiście. Najbliżej z nich jest Vietcong, ale jednak bliżej mu do Enemy Territory, którego nie trawię.
Vietcong to w gruncie rzeczy młodszy brat csa z tym , że IMO lepszy pod praktycznie każdym względem i wolny od głupich pomysłów zastosowanych w csie.
Tym niemniej smuci mnie fakt , że został przez świat i graczy praktycznie niezauważony , bo była to jedna z gier w którą włożyłem dużo serca i cierpliwości i kawał życia , który straciłem grając w to cudo.
"Głupie pomysły", coś więcej na ten temat? Bo chyba nie chodzi o fanowskie modyfikacje?
Nie , nie chodzi o modyfikacje , chociaż to też była kiszka.
Mam na myśli tutaj takie bzdury jak np.:
- strzelanie przez obiekty ( pal licho , że to z cegły , pocisk i tak przeleci na drugą stronę )
- niezrównoważone mapy ( np. granie w terro na estate , terro na assault czy anty na kabulu )
- brak przybliżenia w większości broni
- odrzut broni ( stoisz w odległości 3m od gościa , władowujesz w niego cały magazynek i żaden nabój nie trafia , norma w csie )
- bunny hopping ( nie cierpie tego dziadostwa )
- kupowanie broni - lepsze jest wybieranie na początku , jak w Vietcongu czy zbieranie jak chociażby w Unreal ( często niestety jest tak , że jesteśmy skazani na jakieś dziadostwo , bo nie mamy floty na coś lepszego )
- brak czołgania
- oprócz awp , kałacha i m4 praktycznie brak jakiejkolwiek dobrej broni
- niepotrzebne itemy ( tj. tarcza czy noktowizor )
- brak CTF , DM , TDM i innych ważnych trybów
- rezerwowanie slotów , wykupywanie admina i inne przekręty dla "bogatych/głupich"
- brak zabezpieczenia przeciwko cheaterom ( w vc była to hradba , ale podobno ostatnio wygasła )
No to pozwól, że obalę te "bzdury" :P
1. Myślę, że ograniczeniem był silnik. Obiekt jak obiekt, a jaka tekstura została na niego nałożona to już sprawa drugorzędna. Nie uważam tego za bzdurę, tylko mankament.
2. Nie ma czegoś takiego, są tylko niezrównoważone drużyny (poziom graczy wchodzący w skład poszczególnych drużyn).
3. Znowu bzdura-nie bzdura. Po co ci przybliżanie, które naprawdę jest potrzebne tylko w broniach snajperskich?
4. Największy z plusów CSa. Grałeś w te nowe badziewia typu black ops, czy coś podobnego? Trzymasz klawisz ataku+wbiegasz w przeciwnika, bo nie ma w ogóle rozrzutu, więc zawsze trafiasz :D To jest fajne wg Ciebie?
5. B-hopping potrafi naprawdę garstka osób, serio miałeś z kimś styczność? To element bardzo trudny do wyćwiczenia, ale masz rację, to silnik na niego pozwala (ale nie od razu!). Dlatego uważam to za plus, ponieważ trzeba się tego nauczyć. Dla porównania w takim Quake'u, czy ET naparzasz sobie spację i masz "bunny hopowanie" bez nauki, fajnie? Nie.
6. No i czemu to jest bzdura? Bo w innych grach jest inaczej, daj spokój... Floty nie ma, a zaraz jest, już nie wymyślaj.
7. Nie nadaje się do gry.
8. W każdej klasie cenowej znajdzie się dobra broń. Nie stać na m4, bierze się famasa, nie stać na tego, bierze się mp5, nie, to desert eagle, lub nawet zostanie z dobrym usp. Analogicznie u terrorystów.
9. Fakt, niepotrzebne "bzdury", hehe.
10. Koncepcję CSa masz prostą. Na mapach de terroryści podkładają bombę, na cs CT odbijają zakładników. To, że nie ma innych trybów, które nie wpasowują się w tę koncepcję, nie trzeba uważać od razu za bzdurę. Zresztą chyba istnieją mody z tymi trybami, jakby ktoś był zainteresowany.
11. To nie bzdura gry, tylko wymysł graczy. Występuje zazwyczaj na pirackich serwerach, gdzie gimbus ściele się gęsto i można zarobić na takowym kasę.
12. Na steamie cheaterów spotyka się sporadycznie, a jak już się dadzą złapać, to mają po koncie (muszą kupić na nowo grę, chyba się nie opłaca w to bawić).
Ogólnie to czepiasz się drobnostek, które masz w innych grach, a których nie ma w csie, bo po prostu nie pasują. Jakby były, to by CS nie był taki wyjątkowy :)
Pozdrawiam serdecznie.
Dobra moja kolej.
Bez zbędnego owijania w bawełnę , jedziemy:
1. Cóż ja nadal uważam to za bzdurę , idiotyzm , niedopatrzenie twórców , wybierz co wolisz. Wytłumaczenie , że silnik nie pozwalał na to czy na inne mnie nie przekonuję.
Wystarczy trochę pomysłowości i kreatywności , a tego "Valve" nie sposób odmówić. Było nie było jest to jedna z cech która zaburza realizm tej gry i niech mi nikt nie tłumaczy , że jest to urok cs'a bo takie frazesy to można sobie równie dobrze w rzyć wsadzić.
2. Nieprawda. Wytłumacz mi dlaczego większość ludzi woli grać na assualcie w terro? Odpowiedź jest banalna - jest łatwiej. W csie praktycznie brak jest zrównoważonych map ( nie uwzględniam indii i innych tego typu ). Oczywiście drużyna może być słabsza lub silniejsza , ale nie ulega wątpliwości , że na niektórych mapach nawet z reguły słabsza drużyna może pojechać tą silniejszą.
3. Znowu brak realizmu. Wytłumaczę Ci to na prostym schemacie , więc wyobraź sobie siebie i powiedzmy jakiegoś gangstera. Stoicie od siebie w odległości , powiedzmy 300 m , obaj jesteście uzbrojeni w kałacha. Po co jest przybliżenie , pytasz? Ano po to by wycelować i trafić. Jakoś nie wierze , że będziesz strzelał z biodra , gdy masz możliwość dokładnie wycelować i trafić.
4. Brak realizmu po raz wtóry. Nie rozumiem z jakiej paki coś takiego Ci się podoba?
W prawdziwym życiu wyglądało by to co najmniej idiotycznie. Ale jak dla Ciebie wystrzelanie całego magazynku z odległości 3m i nie trafienie ani razu , jest fajne to nie mam prawa się wtrącać...
5. Tak miałem z tym styczność , chociaż częściej jest to spotykane w HL i jak pisałem wcześniej uważam to za dziadostwo.
Osobną kwestią jest jak to wygląda...
6. W innych grach jest inaczej czyli lepiej. Tam przynajmniej są równe szanse , wystarczy zapamiętać gdzie dana broń się znajduję , ale obowiązuje tu zasada kto pierwszy ten lepszy. Co do wybierania broni , moim skromnym zdaniem to nadal jest lepsza perspektywa od kupowania , bronie są uzależnione od klasy ( Vc , Bf ) , każdy ma do nich równy dostęp i w każdej chwili może ją zamienić.
Wracając do kupowania , jak wcześniej pisałem jest to słaba i nieuczciwa alternatywa. Przykład: mamy skillera który za zdobycie fraga dostaje kasę i umie obsługiwać się praktycznie każdą bronią i słabiaka który umie posługiwać się tylko i wyłącznie jednym typem broni , nie wnikając w szczegóły tak się nauczył i już. Więc słabiak którego ulubioną bronią jest przypuśćmy AUG i który inną bronią nikogo nie ubiję , musi czekać kilka tur by ją zdobyć ( dochód przychodzi tylko po skończeniu tury ) , podczas gdy skiller szaleję i zdobywa coraz więcej fragów ( bo ma kasę i dobrą broń ) często jego kosztem , co w przeciwnym wypadku nie miałoby miejsca. Oczywiście może liczyć na łut szczęścia i ją znajdzie , ale to jest akurat mało prawdopodobne.
7. Tutaj przyznaję dodałem to trochę na wyrost , ale trudno było mi się przyzwyczaić do gry bez pozycji leżącej , bo było nie było w Vietcongu była to moja ulubiona pozycja strzelecka.
8. Nie zgadzam się. Famas to IMO była kiepścizna lub to ja nie umiałem nim grać.
Po oddanym strzale lufa za bardzo podchodziła do góry to raz , dwa ogień pojedynczy był słaby na małą odległość a ciągły ( o ile był ) był bardzo słaby .
Ogólnie była to jedna z wielu broni które omijałem szerokim łukiem.
Co do Eagle to się zgadzam był to najlepszy pistolet ( z dwóch grywalnych ) i o ile miałem pieniądze zawsze się w niego wyposażałem , ogólnie broń obowiązkowa do wszelkich rodzajów awp.
9. Tutaj bez komentarza. Ktoś to kupował ? Ja nie spotkałem.
10. A tam CTF jest w praktycznie każdej grze. Twórcy przeważnie mają głęboko w poważaniu czy się wpasowuje czy nie ,ważne , że jest to tryb grywalny i powszechnie lubiany.
Jakby było tak jak mówisz to np. w Vietcongu nie byłoby tego trybu , a jest.
A co ma zbieranie flag wspólnego z wojną wietnamską ? nic a nic.
Poza tym CS ( tryb ) to zupełny badziew. Ile razy miałem tak , że anty zamiast uwalniać zakładników chodzili po mapie żeby sobie skille nabić. I żeby było śmieszniej najczęściej były to servery typu TP.
11. Wiadomo , że wymysł graczy ale też idiotyzm. Przy czym coś jak cheat tylko legalne bo za dopłatą. Ile razy grałem na servach , gdzie za skromną opłatą dostawało się na start m4 i kamizelkę , były to tzw. specjalne uprawnienia. Ale co ma powiedzieć osoba która jest z natury za biedna/ za mądra na tego typu specjale. Moim zdaniem jest to dzielenie graczy na lepszych i gorszych. A przecież każdy powinien mieć równe prawa.
Aż mi się przypomniały gry przeglądarkowe w którym taka opcja zawsze istnieje.
Mamy tu też wykupywanie admina , co jest równie głupie jak przykład podany powyżej. I tak mamy niekompetentnego błazna , który wykupił sobie adma , żeby polepszyć sobie staty i wybić się dalej w rankingu serverowym , przez wyrzucanie lepszych graczy z servera.
Zresztą sam czegoś takiego doświadczyłem , więc wiem o czym mówię.
12. No właśnie na stemie.
Ja np. mam steama , ale nie wiedzieć czemu nie jest kompatybilny z moim csem i jestem zmuszony grać na serverach non-steam.
Jakby był jakiś program który wyłapywał by cheaterów od razu po wejściu na server jak miało to miejsce w Vietcongu to nie było by m. in. takich sytuacji jw.
Każdy by był czysty a admin nie miałby prawa się czepiać.
Trochę się rozpisałem. Mogłem się pomylić , więc proszę o wyrozumiałość. Jeśli są jakieś nieścisłości czy drobne błędy mam nadzieję , że pomożesz mi je znaleźć.
Pozdrawiam
Do większości się już nie odniosę, mam swoje zdanie, Ty swoje.
2. Tylko nie wyskocz w końcu z tekstem, że mapy powinny być symetryczne :D
4. Podałem Ci przykład jak to wygląda w dzisiejszych badziewiach i chyba w Twoich grach, latanie z przytrzymanym przyciskiem ataku mnie nie jara. Taki właśnie nawyk chyba wyniosłeś z jakiegoś vietconga i dlatego nic nie trafiasz z 3 metrów.
6. Podałeś przykład, jakby gra się rozgrywała między dwoma osobami - noobem i pro. Bardzo naciągane.
W 11. punkcie piszesz jakby to była wina twórców gier, bo czepiasz się całej gry, a ja powtarzam, że jest to wymysł graczy, sposób na zarobek. Nikt nie każe Tobie grać na takim wieśniackim serwerze, jakiego przykład podałeś.
12 punktu nie rozumiem - jak dystrybutor gier może być niekompatybilny ze swoją grą? Na pewno masz steama i ściągniętego przez niego csa?
A jeszcze co do punktu 9. to noktowizor się przydaje w modach typu zombie, hide'n'seek. Za to tarczy już bardzo dawno nigdzie nie widziałem.
Ogólnie poza paroma błędami stylistycznymi (przecinki po spacji) i drobnymi ortami nie ma się czego przyczepić. 5 z minusem :)
2. Nie ale każda z map powinna mieć swoje mocne jak i słabe strony. I rozgrywka powinna być jednakowa dla obu stron konfliktu. Niestety w csie tego nie ma , a na niektórych mapach jak chociażby na pamiętnym assaulcie terro jest nie do ruszenia...
4. Aha jeśli dobrze zrozumiałem według Ciebie realizm jest badziewiem. Pogratulować. Poza tym nadal nie rozumiem o co Ci chodzi z tym bieganiem z przytrzymanym klawiszem? Widać , że nie grałeś w Vietconga , bo tam nie liczyły się akcje typu "rambo". Na razie kwalifikujesz się na typowego ignoranta , bo ja przynajmniej grałem w obie gry i znam ich zalety i wady , ale cóż w dzisiejszych czasach "ignoranctwo" jest w cenie...
Wracając do tematu podstawą w vc była/jest gra zespołowa , dobry dobór klasy , obycie z mapą co rozumiem przez poznanie słabych i mocnych stron mapy ( miejsca do ataku jak i ewentualnej obrony ) i przewidywanie ruchu graczy strony przeciwnej ( dotyczy ctf ).
Nadal niestety nie rozumiem Twojego bulwersu.
Miałem nadzieję na miłą dyskusję i wymienienie poglądów , ale cóż nie można mieć wszystkiego...
6. Powiedziałbym , że raczej prawdziwe. Bo sam byłem mistrzem w kilku rodzajach broni i grałem praktycznie nimi , więc kupowanie jakiegoś szmelcu do którego nie miałem zaufania i z którym nie byłym obeznany , średnio mi przypadło do gustu.
11. Wydaje mi się , że napisałem wyraźnie , że to wymysł graczy.
Zresztą:
"IMO lepszy pod praktycznie każdym względem i wolny od głupich pomysłów zastosowanych w csie."
To chyba oczywiste , że miałem na myśli WSZYSTKIE błędy i niedoróbki.
Nie tylko te popełnione przez twórców ale też przez graczy.
Było nie było cs to jedna z gier stworzona przy dużym udziale graczy , dzięki której też ewoluowała dalej i jedna z gier najbardziej podatna na wszelkiego rodzaju modding.
W skrócie , chodziło mi o to by wypisać wszystkie błędy , nie ograniczając się tylko do surowego produktu.
Co do servów - w dzisiejszych czasach trudno znaleźć server bez głupawej muzyczki na początku , ( wieśniackie disco polo , komercyjny chłam z radia etc. ) , modu bf , wykupywanie adma , specjala , slotów czy regulaminu.
Musiałbym chyba grać na prywatnych servach , bo o ile pamiętam zawsze jeden z wymienionych elementów na danym serverze występował.
12. Niestety też tego nie rozumiem. Wszystko jest w jak najlepszym porządku , wielokrotne szukanie porad na różnych forach internetowych w końcu mnie znużyło i zbagatelizowałem ten problem.
Tak czy siak jeden kumpel ma ten sam problem co ja , a nie byłby to pierwszy ani ostatni problem jaki miałem ze steamem.
Co do nokto niektórzy nie grają na tych modach i dla tych ten item jest całkowicie zbędny.
"Ogólnie poza paroma błędami stylistycznymi (przecinki po spacji) i drobnymi ortami nie ma się czego przyczepić. 5 z minusem :)"
Ze stylistyką zawsze miałem problem , więc od razu przepraszam( a do spacji jestem przyzwyczajony a trudno będzie się odzwyczaić). Co do orto , zwykle mi się to nie zdarza , więc prosiłbym o podanie konkretnych przykładów w celu uniknięcia owych błędów w przyszłości.