PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=607549}
8,4 17 tys. ocen
8,4 10 1 17418
Heavy Rain
powrót do forum gry Heavy Rain

Oceniłbym wyżej jeśli nie wkurzałoby mnie na maksa.... STEROWANIE! Czasami kierowana przeze mnie postać chodziła sobie gdzie miała ochotę. Ja kieruję postacią w lewo on sobie idzie prosto! Momentami myślałem, że mnie szlag trafi ;]
Poza tym wg mnie za dużo w grze quick time events'ów przez co ma się niewielki mały wpływ na grę. Fahrenheit też miał QTE ale nie na taką skalę. W czasie premiery gdybym kupił tą grę za te (pewnie) ok. 250zł to bym się wkurzył, że dałem tyle kasy za film lekko interaktywny. Teraz kupiłem używkę za 50zł i myślę, że za tyle warto. Grafika momentami prezentuje się cudownie a czasem widać braki w mocy podstarzałej konsoli. Na pewno na pochwałę zasługuje każdy efekt związany z wodą i wygląd ludzi. Ludzie mogliby mniej drętwo się poruszać i słuchać tego co im pad każe no ale skoro nie naprawili tego w ponad 1GB patchu to pewnie tak ma być ;] Jeśli chodzi o spolszczenie to niestety pod względem technicznym gra kuleje. Czasami nic prawie nie słychać co mówią postacie. Musiałem przyciszyć muzykę i dźwięki otoczenia. Przez większość gry jest ok ale zdarza się, że mamroczą coś pod nosem chociaż mimika twarzy wcale tego nie sugeruje. Szkoda też że ruchy ust nie zgadzają się z wypowiadanymi polskimi kwestiami. Jak na razie widziałem tylko jedną grę gdzie po wybraniu języka angielskiego czy polskiego to lip sync/ruch ust zgadzał się z wypowiadanymi słowami. Niestety nie pamiętam tytułu ale gra miała premierę w ciągu ostatniego roku. Wiedźmin 2 to na pewno, ale coś jeszcze... możliwe że Crysis 2, tylko, że w Crysis 3 tego nie ma to chyba w 2 też nie ;]

ocenił(a) grę na 10
KaeM_4

Dobrze, że trafiłem na ten temat - myślałem, że moje problemy z chodzeniem wynikają z braku opanowania pada (używam od 4 dni). :P Niestety kilkukrotnie wpłynęło to na rozwój historii - jak np. przy ucieczce przed policją. Chciałem uciec, ale niestety moja postać miała inne plany, wykonała kilka niezamierzonych ruchów między samochodami, przez co zgubiłem wejście do metra i zostałem złapany. Nie jest to wielki problem, ale czasem irytuje.

ocenił(a) grę na 8
Auley

ja też nie dałem rady uciec a z padem mam dłuższą przygodę.generalnie parę motywów można by dopracować,ale i tak HR daje rade :)

ocenił(a) grę na 10
Auley

Akurat udana ucieczka do metra to nie lada wyczyn, nawet nie biorąc pod uwagę czy ktoś ma problemy z padem.

nikike

Naprawdę? Ja z padem w ręku jestem od 3-4 dni i spokojnie sobie poradziłem. Za to trudności sprawiały mi jeszcze QTE i np. tym sposobem zginął Jayden i Page.

ocenił(a) grę na 10
Baphomet

Kwestia przypadku. Oglądałem kiedyś jakiś walkthrough na youtubie i gość musiał się przeciskać chyba z 10 razy, a wszystko robił dobrze.

Za to przez QTE zginęła mi bodaj ta dziennikarka. Jaden nawet nie, ale ostatecznie i tak wszyscy mi poginęli.

nikike

Może i przypadku choć dla mnie wydało się to proste. Co się dzieje jeśli nie uda się uciec do metra?

Przez QTE Jayden zginął mi na złomowisku w walce z murzynem a Madison po starciu z Shelbym. Niemniej uratowałem Shauna i razem z Ethanem zamieszkali w nowym mieszkanku.

ocenił(a) grę na 10
Baphomet

O ile dobrze pamiętam łapią ich. Ale grałem w to chyba z rok temu, więc dokładnie sobie nie przypomnę.

No właśnie ja przez złomowisko ledwo przetrwałem, ale jednak. Jaden zginął mi od przedawkowania. W mojej wersji Madison zginęła w pożarze mieszkania Shelby'ego, ale za to sam Shelby został zastrzelony przez tą drugą babkę. A Ethan już nie pamiętam jak zginął, a czy Shaun przeżył to tym bardziej.

ocenił(a) grę na 9
nikike

Jak mi ktoś zginął a tego nie chciałem to szybko resetowałem konsolę ;]

ocenił(a) grę na 10
KaeM_4

Ja tak zrobiłem tylko w momencie kiedy Ethan mi zginął w tym tunelu z rozbitym szkłem(czy co to tam było), ale to był akurat bodaj najgorszy i najgorzej zrobiony etap.

ocenił(a) grę na 10
nikike

Tam można było zginąć? Miałem wrażenie, że gra mnie tylko straszy czerwonym ekranem, a cała scena jest tak oskryptowana by po prostu wyjść poharatanym z tunelu. Skręciłeś w złą odnogę, czy czołgałeś się za szybko/wolno?

ocenił(a) grę na 10
scani

Z tego co pamiętam, to się kręciłem w kółko, a ta zapałka to w ogóle ciągle co innego pokazywała. Jak powtarzałem etap to chyba przeszedłem metodą prób i błędów.

scani

Nie można zginąć, ale kiedy za długo się w nim kręcimy to on wychodzi tą drogą, którą wszedł i panikuje, że nie dał rady. I nie dochodzimy nawet do pomieszczenia z próbą.

ocenił(a) grę na 10
Baphomet

U mnie wszyscy przeżyli :) Ta gra jest o tyle fajna że można ją przejść na kilka sposobów więc można zagrać pare razy i pozdobywać trofea ;)

ocenił(a) grę na 9
alienowa

Ja za pierwszym razem tak zfailowałem że nie wiedziałem kto jest prawdziwym zabójcą a bohaterowie źle skończyli.