Gra jest naprawdę dobra, zakończenie też niczego sobie, tylko mam jedno pytanie na które nie mogę
znaleźć odpowiedzi. Pod koniec dokładnie wiemy kim był zabójca z origami i najprawdopodobniej nie
miał większego pokrewieństwa i wpływu na Ethana Marsa. ( poza wysyłaniem mu listu z namiarami na
paczkę i oczywiście porwaniem syna )
Ojciec zaginionego dziecka czasem traci świadomość, po czym odzyskuje ja w innym miejscu o innej
porze trzymając figurkę origami w ręce. Były przynajmniej trzy takie przypadki. ( w domu, u
psychologa i na placu zabaw ) I to jest właściwe pytanie. Skąd Ethan miał związek z figurkami
origami? Zabójca w pewien sposób nim manipulował?
Też szukałam odpowiedzi na to pytanie i znalazłam tu na forum. Nie widzę tu opcji odsyłania do konkretnego posta więc pozwolę sobie zacytować wypowiedź scani/scaniego?:
Co do origami w dłoniach Ethana i jego blackoutów to polecam obejrzeć filmy z produkcji Heavy Rain, które odblokowują się po ukończeniu gry.
Wyjaśniają one obie te kwestie, które okazują się być pozostałością po wątku paranormalnym, który David Cage chciał wprowadzić również do Heavy Rain (wątki paranormalne występują we wszystkich innych jego grach), ale ostatecznie został on wycięty ze scenariusza - i w sumie była to chyba dobra decyzja, ale została okupiona nieścisłością fabularną .
Pierwotnie, Ethan podczas wypadku, w którym ginie Jason przechodzi śmierć kliniczną i wracając do życia nawiązuje dziwne połączenie z umysłem Shelbiego. Podczas blackautów ma wizje inspirowane przez myśli mordercy i mimowolnie składa origami, tak jak robił to Shelby. W jednym z materiłów jest nawet pokazana już gotowa scena, w której Ethan widzi jak do jego domu wlewa się woda i wypełnia go po sufit, a w niej pływają zwłoki wszystkich ośmiu zamordowanych dzieci - łącznie z Shaunem (jest to scena PRZED porwaniem). W innej widzi tsunami, które zalewa plac zabaw (nawiązanie do zabawy Scotta na placu budowy). Obie sceny zostały wycięte, a Heavy Rain stał się w miarę realistycznym thrillerem psychologicznym.
Z innych ciekawostek, w grze miało być o wiele więcej Madison - np. na szkicach jest dokładnie zaprojektowane biuro redakcji jej gazety. Jest też informacja, że przed wydarzeniami z gry była ona korespondentem wojennym w Iraku i ma to jakiś związek z jej koszmarami.
wraz z making-ofem: https://www.youtube.com/watch?v=jxpdGB6Gbac
:)