PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608726}
6,5 9,2 tys. ocen
6,5 10 1 9239
Heroes of Might and Magic IV
powrót do forum gry Heroes of Might and Magic IV

i wizualny koszmar ; / animacje niektórych jednostek to po prostu żart. Zrobione byle były. Zawsze kiedy pierwszy raz odpalam H4 po miesiącach-latach dostaje po oczach. To buczenie w menu wywołuje nerwicę kto to kuźwa skomponował? Paul to Ty? Motywy w miastach to też jakaś nerwowa padaka albo darcie mordy nosz #$355 kto do tego dopuścił? Czy Ci testerzy nie wiedzieli co to klimat, czy byli głuchoniemi?

Rozgrywkę w H4 ciężko mi ocenić - ciężko przerzucić się z H3. Czwórka była dla mnie trudna zawsze. Farmienie kilkanaście tur żeby zniszczyć bez większych strat pierwszych strażników na mapie to po prostu nuda. Sporo mapek do H4 to strasznie słabe wytwory ; /

Ekran walki jest po prostu nieczytelny, nijak jasno nie można określić czy jednostki się nie poblokują albo czy na pewno kryją przed strzelcami tyły. Siatka mapy srak się ma do ruchów jednostek i jest bezużyteczna. Często broniące się jednostki blokują się wzajemnie. Opcja czekania? Nie wiem jak u was, ale u mnie nie działa. Ruch jednostki nie odkłada się na koniec tury tylko go ku$#$ nie ma ?! Obrona miasta to też jakiś cholerny żart. Znowu wszyscy się blokują.

Zmiana mechaniki strzelców zawsze była dla mnie ciekawym plusem...

ocenił(a) grę na 5
widz00

Nic dodać nic ująć. Czwórka co prawda dała mi trochę frajdy ale większość zmian wyszła na gorsze, grafika jak wspomniałeś to tragedia a ścieżka dźwiękowa... jakbym był w przedszkolu (może z dwa kawałki były fajne). Gra ma taką cukierkową kolorystykę że mam na sam widok odruchy wymiotne :-(

pionas666

Naprawdę sporo, sporo zmarnowanych pomysłów jest w czwórce, bo np; ewolucja klasy bohatera to już coś na duży +

widz00

Akurat pod względem muzyki H4 bije H3 o głowę.

http://www.youtube.com/watch?v=J7bEWgt2EKo
http://www.youtube.com/watch?v=cvyS50v2Uts
http://www.youtube.com/watch?v=hkDXNSWJLuo

HuntressOfDreams

Gusta.. ale o głowę? - muzyka w H3 nie ma słabych stron - mnie było dane grać w H4 od razu z dwoma dodatkami - i to buczenie z menu... ze złotej edycji : / - idealnie pasuje do innych nieprzemyślanych rzeczy w tej grze.

widz00

IV na pewno ma wady (przede wszystkim w ekranie walki, co opisałeś w pierwszym poście), ale moim zdaniem przebija H3 pod względem właśnie muzyki, atmosfery i przede wszystkim fabuły. Historie opisane w kampaniach były jak z dobrej książki. Pomysł czynnego udziału bohatera w walce też mi się podoba, tak jak i możliwość umieszczenia paru bohaterów w jednej drużynie. Mam wrażenie, że taka ostra krytyka czwórki wynika z tego, że po prostu bardzo różni się od kultowej trzeciej części.

HuntressOfDreams

No trzeba przyznać że lamię w czwórkę czasami - bo mam nawyki z 3 części - np; wszędzie wracam się bohaterem. W czwórce też mocniej płaci się za błędy - może sam zrobię mapkę jakąś bo wywaliłem h3 i zapomniałem że dałem komuś i tak próbuję się przekonać.

ocenił(a) grę na 8
HuntressOfDreams

Oj nie, akurat fabuła w Heroes 4 była dużo lepiej przemyślana, pierwsze oryginalne kampanie w heroes 4 maiły fantastyczny klimat, i trzeba przyznać, że pisarze stworzyli świetnie rozbudowane powieści. Szkoda, że gra była niedopracowana, ponieważ muzyka i kampanie były wspaniałe.

ocenił(a) grę na 7
widz00

Niestety - w tym świecie nic nie ma słabych stron. Gdyby tak było, to świat byłby cholernie nudny :D

Co do muzyki - H4 faktycznie wychodzi w tym lepiej (no może prócz muzyczek bojowych, te z H3 są lepsze). Najbardziej podoba mi się podkład muzyczny podczas żeglowania (dzieło sztuki ^o^)

No i historia - w Heroes 3 ona była tak, może nie ciekawa, ale przedstawiona w taki sposób, że równie dobrze mogło by jej nie być. Jest ona tak nieabsorbująca, że często nie wiedziałem co ja właściwie robię i poco (taka sytuacja, zaznaczyć trzeba, powtarza w dodatkach do Heroes 4, gdzie bohaterowie bez ciekawych motywacji po prostu chcą wszystko rozpieprzyć - czyli fabuła której równie dobrze mogło by nie być). Ale w H4 - OHHH - każda kampania jest niezwykle barwna, interesująco kontynuując historie Heroes 3 wraz z dodatkami i tymi śmiesznymi Heroes Chronicles (które przy okazji swego czasu były wstrętnym sk*rwysyństwem - jako dziecko się ciesze, że wreszcie dorwałem kopie Heroes 3 a tu tylko drobniutki mission pack ]:<). Każda postać ma interesującą biografie i motywacje. Normalnie aż chcę się grać, żeby odkryć kolejną część historii.

ocenił(a) grę na 10
widz00

no cóż, jak widać są różne gusta :) dla mnie właśnie muzyka i grafika są cudowne w tej części. Baśniowe, przyjemne, naprawdę perfekcyjne :)

ocenił(a) grę na 7
widz00

Muzyka w "czwórce" daje sobie jakoś radę (niektóre kawałki łatwo wpadają w ucho jak np. ta z piasku czy morza, jak ktoś lubi słuchać muzykę średniowieczną to polecam). Co prawda czwarta odsłona nie dorównuje trzeciej czy piątej części pod względem rozgrywki, ale również daje jakoś radę, a grafika? jak tamte czasy dobra, sprity dobrze wykonane.
Jeszcze jeden plus jak w Heroesach III mamy wbudowany edytor do tworzenia własnych map. :)
Wady:
- przeniesienie się z widoku lotu ptaka na izometryczny, co nie wszystkim może się podobać :/
- niektóre kawałki jak wspomniał autor tematu mogą być uszogwałcące przykład: Miasta życia czy podziemia.
- czasami blokujące się jednostki.
- dosyć trudne kampanie.
Moja ocena 7/10

MrLuigi5577

Jeśli chodzi o edytor map do H4 to ma on niezwykłe możliwości. W H4 wypełnianie zadań na mapie przygody może totalnie modyfikować mapę. Np; po wykonaniu misji może się pojawić jakiś obiekt, inny zostać zniszczony, mogą się pojawiać albo znikać potwory - więc można lepiej wiązać fabułę z rozgrywką. W sprawnych rękach pewnie można by było robić niezwykłe scenariusze albo rozgrywać coś w rodzaju małych kampanii w jednej misji. Oczywiście balansowanie takiej mapy to jest kupa roboty - twórcy gry sporadycznie korzystają w scenariuszach i kampaniach z możliwości tego narzędzia wg. mnie.

ocenił(a) grę na 9
widz00

Cóż za bzdury wypisuje ten jegomość... Zawrzyj żyć i posłuchaj sobie "Descpacito" :)

ocenił(a) grę na 7
widz00

Kompletnie się nie zgadzam. Klimatem ta gra wręcz miażdży trójkę! Niestety zmiany w rozgrywce wyszły na duży minus.