Plusy:
+ sprzęt - co my tu mamy, wykrywacz dziur w podłodze, zdalnie sterowany robocik, materiał wybuchowy, przyrząd do cięcia metali, wyrzutnia haka z liną, można linę też mocować w inny sposób, wykrywacz sygnału, wykrywacz istot żywych, jest trochę gadżetów
+ pojazdy - mogą ich używać tylko inżynierowie
+ klimat - dosyć dobry klimat podziemnej bazy i zagrożenia ze strony stworów
+ zdjęcia między misjami - podczas ładowania misji na ekranie pokazują się ładne zdjęcia jakby z jakiejś dobrej gry fps, szkoda, że właśnie tak nie wygląda ta gra
+ przyjemność ze strzelania z broni - może nie taka jak w rasowych fps'ach, ale przyjemnie się strzela
+ wyzwania - oprócz trybu kampanii jest jeszcze 5 wyzwań: Survival, Nadzoruj Reaktory, Znajdź Dysk, Wyczyść Obszar (te dwa mają taką samą mapę), Opuść Sektor (ten jest do gry w parę osób)
Minusy:
-- brak normalnego zapisu w grze
- pływanie - niewygodne sterowanie
- kombinowanie z pojazdami, maszynami - są etapy w misjach, gdzie trzeba się z nimi trochę pobawić, niektóre dosyć wkurzające
- celowanie - postać się rusza, celownik nie stoi w miejscu, utrudnia to celowanie
- wkurzające sytuacje w których ledwo wspięliśmy się gdzieś, lub zeskoczyliśmy przy pomocy liny, a już nas atakują potworki jakby czekały na nas
- w kampanii blisko początku jest sobie taka drabina żartownisia, na którą można zejść, ale już ani nie wejdziemy z powrotem, ani nie zejdziemy, bo kończy się parę metrów nad ziemią i nasza postać ginie jak zeskoczy, paskudny żart
- brak granatów - tyle dodatkowego sprzętu, a granatów nie ma, brakowało mi ich w niektórych sytuacjach
- potwory znikąd - wyczyszczona jakaś część terenu, wracam, a tutaj kolejne potworki i to nie po zrobieniu czegoś i oznaczeniu checkpointa, ot tak, po prostu się pojawiły znikąd
- misja na czas - chyba tylko jedna, ale za to jedna wkurzająca, ledwo zdążyłem
- brak automatyzacji postaci - tzn. jak mamy więcej niż jedną postać, to gdy gramy jedną, pozostali mogliby przechodzić w tryb automatu i chociaż strzelać do zbliżających się wrogów, a tak nieraz zanim się zorientuję, że któregoś tam coś gryzie, to już zgon
- momenty w kampanii bez wyjścia - albo nieraz zrobi się coś, co zablokuje dalsze przejście gry, na szczęście każdy checkpoint zapisuje się oddzielnie
- zagadki - nieraz gra przechodzi w tryb przygodówki, ale na szczęście nie jest to aż tak męczące
- nie zawsze działa przycisk zejścia z liny - nieraz musiałem dwa, trzy razy naciskać, żeby postać odpięła się z liny
- język polski niekompletny - zaznaczyłem język pl, ale nie wszystko jest przetłumaczone
Podsumowując, taka trochę minigierka, ma ambicję na dobrą, ciekawą grę, ale tak jak wspomniałem u góry, wolałbym jakiegoś rasowego fps'a, ale wtedy niektóre elementy gry nie były by tak dobrze przedstawione z innej kamery. Gra jest niedokończona, kończy się wpisem "ciąg dalszy wkrótce". Poza tym liczyłem na trochę inny typ gry, tzn. za dużo jest w kampanii kooperacji z innymi postaciami, kombinowania z maszynami, przygodówkowych zadań, wolałbym grę w stylu bardziej rpg'owym... no właśnie w grze brakowało mi jakiegoś rozwoju postaci, jakichś chociaż perków, właśnie na taką grę się nastawiałem, a dostałem taką trochę logiczno-taktyczną, ale dla wielu to właśnie taki styl się spodoba.