PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608620}
7,4 2,6 tys. ocen
7,4 10 1 2550
Jade Empire
powrót do forum gry Jade Empire

w ciekawszych realiach. Ta gra nie jest taka znowu najgorsza, ale poza paroma bohaterami nie ma niczego. Style walki to zwykłe klikanie, ekwipunku nie ma, rozwój to słabizna... Choć gra ma coś w sobie(np. fabułę momentami i ciekawe questy).
Aha - Johna Cleese w zabójczej roli poznałem. :) Niestety przy walce z "nim" wywalało mi do systemu. Damn you, Bioware!

ocenił(a) grę na 8
bartolomeoxXx

Myślę, że główny problem to to, że gra była zaprojektowana na konsole.

Uważam, że fabuła i klimat są jedne z lepszych i ciekawszych jakie widziałem. Mam nadzieję, że Bioware kiedyś zrobi Jade Empire 2 z usprawnionym systemem.

Co do walki... system rozwoju słabiutki, walki bardzo monotonne... ale wyglądają bomba:-).

ocenił(a) grę na 5
RoderickUsher

Bioware podchodziło do JE2 ale im się coś wykrzaczyło i wystosowali oficjalne oświadczenie, że ten projekt nigdy już nie ruszy, bo (w skrócie mówiąc) trzeba by było go jeszcze raz robić od nowa a im się nie chce, także nie ma na co liczyć.

ocenił(a) grę na 5
RoderickUsher

No sorry, ale fabuła jest jednym z największych mankamentów produkcji. Czysto podręcznikowa, żadnej inwencji własnej. Podstawienie nazwisk pod formułkę średniaka: uczeni w szkole przez mistrza, szkołę atakuje zły, my ruszamy gonić złego, załatwiamy go, zwrot akcji, szykowanie się do walki, ostateczny pojedynek. Takich historii jest na kopy, od Deus Exa przez Kotor i star wars unleashed po assasins creed. I zawsze było na kopy, bo to zwyczajna standardowa fabuła, jak powiedziałem, podręcznikowa. Nie ma w niej niczego zachwycającego.

ocenił(a) grę na 8
mhrocznyszatan

ok, ale jedna rzecz... czy przewidziałeś zwrot akcji? Mnie on totalnie zaskoczył i w zasadzie każdą osobę jaką znam. Motyw smoka uważam że jest super. Może nie jest to najoryginalniejsza historia ale bardzo dobrze opowiedziana i ma świetny klimat. W Deus Exie, Starwars i Assassin od początku wiesz, że będziesz zdradzony chyba że jesteś głuchy i ślepy. Ja osobiście bardzo lubiłem i ufałem mistrzowi (poświęcił się w desperackiej próbie uratowania ucziów!). Jego zdrada była bolesna... nie wspominając że wizyta w zaświatach była niesamowita.

Jeszcze jeden minus który mi przyszedł do głowy to liniowość (tylko cesarskie miasto miało pewien stopień eksploracji) ale w porównaniu do ME2/3 to i tak nie jest źle.

mhrocznyszatan

No i...? Co złego jest w takiej fabule? Owszem, jest podręcznikowa, ale co z tego wynika? To bardzo dobra recepta na film przygodowy, sprawdziła się również i tutaj, czepialstwo na siłę.

ocenił(a) grę na 9
bartolomeoxXx

Też zauważyłem podobieństwo do KOTOR'a , ale gra bardzo dobra, z bardzo dobrą fabułą.

ocenił(a) grę na 5
bartolomeoxXx

Hahaha, a zastanawiałem się, skąd znam ten głos, a to John Cleese! Dzięki za finda :)

ocenił(a) grę na 8
Manobaru

Zgadzam się, nigdy bym się nie spodziewał (hiszpańskiej inkwizycji ;)).

ocenił(a) grę na 10
bartolomeoxXx

bez przesady ta gra jest świetna! grafika jak na 2005 rok jest ładna, towarzysze są świetni i oryginalni, rozwój postaci nie jest super ale mi sie podoba - trzy współczynniki i ulepszanie stylów walki - co w tym złego? zamiast ekwipunku mamy klejnoty do amuletu - słabo ale mogło być gorzej. fabuła jest fajna nie gadaj - gra jest długa, po drodze spotykamy sporo ciekawych postaci, dowiadujemy się cora więcej o sobie i naszej misji no i zwrot akcji - jest po prostu genialny! chyba w żadnej innej grze nie spotkałem takiego fabularnego zdziwienia, nidgy nie domyśliłbym sie że mój miszcz jest tym złym a nie cesarz. potem jeszcze ciekawa wizyta w zaświatach obrona świątyni i finałowa walka z kilkoma możliwymi zakończeniami. no i mamy opisy losów naszych towarzyszy i nas - w większości gier po zakończeniu nie wiemy co dzieje się z naszą ekipą a tu taki bajer. dla mnie 10/10 za całokształt. to jedna z nieiwelu gier w które grałem więcej niż 2 razy(grałem 5 RAZY! to jest osiągnięcie)

SuperO_2

Nie będę się rozpisywał... myślę dokładnie jak kolega wyżej :)

ocenił(a) grę na 10
SuperO_2

Ja chyba w tę grę w dzieciństwie grałem około 8 razy, jak nie więcej :D Gra jest epicka!