Gra ma bardzo powolną i sztampową fabułę, mało opcji wyboru mało zakończeń (i właściwie cały przebieg rozgrywki nie ma na nie wpływu), a jest uważana za taki kult.
Podczas gdy taka Katawa Shoujo z znacznie rozbudowaną historią, pięcioma ścieżkami fabularnymi, gdzie jest 13 totalnie różnych zakończeń w zależności od tego co wybieraliśmy jest praktycznie nieznana. Tym bardziej, że Katawa jest za darmo, więc mamy lepiej opowiedzianą fabułę, rozbudowane 5 historii, różne zakończenia. Poruszające zakończenia, na które mamy wpływ swoimi decyzjami i to wszystko za darmo
Wydaje mi się że to przez to że jest tylko na pc. Gry na konsole mają o tyle dobrze, że na jednej konsoli pójdzie każda dedykowana gra, podczas gdy pc trzeba by ciągle umacniać z każdą coraz to nowszą grą. Ja mam na moje potrzeby mocny komputer, ale też daje sobie radę z grami do pewnego momentu. W te które bym chciała zagrać w większości są za nowe, albo za mocne. Nie mam też pewności czy Katawa by mi poszła, a nie gram w sumie tyle, żeby mi się chciało inwestować w komputer.
Za to cenie sobie konsolę wychodzą coraz nowsze tytuły i nie przejmuje się że nie pójdą, bo wiem że pójdą.
W moim odczuciu gry tylko na komputer już odchodzą, bo coraz mniej osób wybiera komputer.
Przynajmniej ja wolałam zainwestować w konsolę, która jest wydatkiem dużo mniejszym niż komputer na którym miało by mi pójść wszystko.
Katawa Shoujo pójdzie na każdym kompie. Wymagania są bardzo małe jak przy innych visual novel. Zresztą gra jest z 2012 roku. Poszła nawet na moim 10-latku , który w tym roku się zepsuł.
No cóż, Life is Strange stawia na jakość, nie ilość, tak jak ma to miejsce w stworzonym niskim kosztem Katawa Shoujo.
Grafika to nie wszystko. Katawa porusza ważny temat pomijany w popkulturze, a LiS jest powielaniem sztamp.