Interaktywny scenariusz, wpływ na fabułę, rozwiązywanie zagadek, różne zakończenia. Nie zależy mi na elementach zręcznościowych, bardziej na "wytężeniu umysłu". No i na PC. Mam nadzieję, że nie są to zbyt wyśrubowane warunki. Jestem kompletnie zielona, jeśli chodzi o gry i liczę na Waszą pomoc
W ciemno polecam The Walking Dead dwa sezony + sezon Michonne od firmy Telltale. Do tego dodać można drugą ich produkcję opierającą się na dialogach i wyborach, Wolf Among Us.
Z poślizgiem.. Ogólnie ogarnij sobie tytuły Telltale. Moim zdaniem the wolf among us, najlepsze ale poza tym the walking dead, minecraft, game of thrones, powrót do przyszłosci, borderlands - za niedługo zacznie wychodzić Batman. Ogólnie Telltale tworzy swoje gry na podstawie znanych uniwersów i żeby tak na prawdę się wczuć wypadałoby sie z danym swiatem troche zaznajomić, nie jest to wymagane ale odczucia są wtedy o wiele lepsze.
Fahrenheit, od ojców "interaktywnych filmów" czyli quantic dream - nie jest to tak typowe jak pozycje telltale, ale mysle ze przypadnie ci do gustu :3.
Jednak zadam pytanie - ciągnie cie bardziej rodzaj gameplaya czy może fakt, że gra daje ci mozliwosc zabawy wyborami? To dosc ważne, ponieważ nie tylko przygodówki tego typu są w stanie świetnie opowiedzieć historie czy dać Ci duże pole do manewru - jeśli chodzi o decyzyjność.
I niestety umówmy się, ze telltale tworzy złudne poczucie tego tzw. wpływu : (.
Dobra jest rano.. nie spałam.. Jednak Sprecyzowałaś .. wybacz..
No cóż, o teraz można się pobawić... Myślę, że jest kilka pozycji, które powinny cie zaintersować.
-Fahrenheit (juz wyzej wspomniany)
-The walking dead (+ wszyskie podtytuly, dodatki meh)
-Back to the Future
-Batman (jeszcze nie wychodzi, ale warto się tym zainteresować)
-game of thrones (jeśli jesteś fanką serialu tudzież ksiazki no to hmm.. mnei nie porwała)
-borderlands (nie gralam ale telltale, nie znam uniwersum więc.. myśle, że dopiero gdy poznam to się za to zabiore)
-Kotor (ok to bardzo dziwna pozycja, bo jest to rpg w świecie star wars.. decyzyjnosc dosc skrajna i niezbyt porywająca, ale historia moim zdaniem świetna)
-omikron the nomad soul (autorstwa quantic dreams, dosc cięzka w sterowaniu jednak swiat wykreowany i możliwosc eksploracji zdecydowanie wyprzedzał swoje czasy, mysle ze nawet teraz jest ponad to co prezentuja soba niektore gry)
-Final fantasy (dośc nietypowe, jednak seria warta polecenia w szczegolnosci VII i VIII, przez wzgląd na silnie zarysowaną fabułę)
-transistor
-silent hill(od pierwszej czesci <3, historia i zagadki)
-resident evil(no cóż xD)
-blair witch(nie gralam, ale mozliwe ze ci podpasuje)
-penumbra i amnesia (nacisk na zagadki)
-portal 1+2(zagadki, zagadki.. zagadki)
-Valiant Hearts: The Great War (niezbyt wymagajace "zagadki" i brak wpływu na fabułe, jednak dla samej historii, polecam)
-broken sword (wątpie by zagadki sprawily ci jakis problem, jednak sama gra jest bardzo przyjemna ^ ^ i mówie tu głownie o czesci pierwszej i drugiej, typowa przygodówka point and click)
-gemini rue(po raz kolejny przygodówka, liniowa jednak historia i swiat .. no cóz musialam to tutaj wpisac)
-Zaginięcie Ethana Cartera(przyjemna przygodówka, niezbyt wymagająca.. ale mysle ze na leniwy wieczór bardzo SI)
-shizm albo myst
-Legend of Grimrock (1 i 2) (klasyczny rpg, bardzo klasyczny .. proponuje sie zainteresować :3)
-The Longest Journey (tutaj masz kilka części, polecam ograc całość)
-Undertale (specyficzna, nawet bardzo jednak historia jest nietypowa i wciągajaca)
-Gone Home (czysta historia, krótka gra .. Poznajesz kilka historii, jedną głowna potrzebną do ukończenia gry, oraz kilka w tle - bardzo spoko :3)
-Wiedźmin ( polece całą trylogie, choć jedyna by ci pewnie namniej przypasowala.. w dwójce masz mozliwosc wyboru dwóch roznych ścieżek, które kompletnie zmieniaja przebieg rozgrywki no i trójką, polecam bo mimo elementow zrecznosciowych scenariusz i efekt naszych z pozoru prostych decyzji jest interesujący)
-Syberia 1&2( klasyk nad klasykami, mnóstwo zagadek.. jest to ciekawa historia, w ktorej co prawda nie podejmujesz decyzji ale poddajesz sie nurtowi, jednak polecam :3 szczegolnie ze za niedługo ma wyjść kontynuuacja)
-Vampyr (proponuje obserwować ten projekt, twórców DONTNOD czyli ludzi odpowiedzialnych za LIS.. co prawda nie bedzie to przygodówka ak'a LIS jednak francuskie studio udowodniło, że potrafi napisać ciekawą historie i wykreowac ciekawy swiat)
-Remember Me (kolejna pozycja DONTNOD, mozesz sie tu troszke rozczarowac.. jednak dla samego swiata wykreowanego - cóż lekka pozycja)
Wyszło duzo.. moze za duzo, nie wiem ile z tego ci sie na prawde by spodobalo.. wiem ze jest tego o wiele wiecej - ale proponuje ci samej ograc pare tytulów i szukać na własną rękę wg własnego gustu.. Do szukania gier polecam Steam .. No i to tyle X.x.. Moze mi sie cos wiecej przypomni to napisze