PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=720567}
8,6 19 tys. ocen
8,6 10 1 18750
Life is Strange
powrót do forum gry Life is Strange

Interaktywny scenariusz, wpływ na fabułę, rozwiązywanie zagadek, różne zakończenia. Nie zależy mi na elementach zręcznościowych, bardziej na "wytężeniu umysłu". No i na PC. Mam nadzieję, że nie są to zbyt wyśrubowane warunki. Jestem kompletnie zielona, jeśli chodzi o gry i liczę na Waszą pomoc

ocenił(a) grę na 9
Fragaria

Until Dawn, Beyond Dwie Dusze, Heavy Rain

ocenił(a) grę na 9
czester

Tyle, że ja chciałam coś na PC ;p

ocenił(a) grę na 10
Fragaria

W ciemno polecam The Walking Dead dwa sezony + sezon Michonne od firmy Telltale. Do tego dodać można drugą ich produkcję opierającą się na dialogach i wyborach, Wolf Among Us.

ocenił(a) grę na 9
Oriflamme

Właśnie po LiS sięgnęłam po WIlka :D To było dobre ;)

Fragaria

Z poślizgiem.. Ogólnie ogarnij sobie tytuły Telltale. Moim zdaniem the wolf among us, najlepsze ale poza tym the walking dead, minecraft, game of thrones, powrót do przyszłosci, borderlands - za niedługo zacznie wychodzić Batman. Ogólnie Telltale tworzy swoje gry na podstawie znanych uniwersów i żeby tak na prawdę się wczuć wypadałoby sie z danym swiatem troche zaznajomić, nie jest to wymagane ale odczucia są wtedy o wiele lepsze.

Fahrenheit, od ojców "interaktywnych filmów" czyli quantic dream - nie jest to tak typowe jak pozycje telltale, ale mysle ze przypadnie ci do gustu :3.

Jednak zadam pytanie - ciągnie cie bardziej rodzaj gameplaya czy może fakt, że gra daje ci mozliwosc zabawy wyborami? To dosc ważne, ponieważ nie tylko przygodówki tego typu są w stanie świetnie opowiedzieć historie czy dać Ci duże pole do manewru - jeśli chodzi o decyzyjność.

I niestety umówmy się, ze telltale tworzy złudne poczucie tego tzw. wpływu : (.

Sobiem

Dobra jest rano.. nie spałam.. Jednak Sprecyzowałaś .. wybacz..

No cóż, o teraz można się pobawić... Myślę, że jest kilka pozycji, które powinny cie zaintersować.
-Fahrenheit (juz wyzej wspomniany)
-The walking dead (+ wszyskie podtytuly, dodatki meh)
-Back to the Future
-Batman (jeszcze nie wychodzi, ale warto się tym zainteresować)
-game of thrones (jeśli jesteś fanką serialu tudzież ksiazki no to hmm.. mnei nie porwała)
-borderlands (nie gralam ale telltale, nie znam uniwersum więc.. myśle, że dopiero gdy poznam to się za to zabiore)
-Kotor (ok to bardzo dziwna pozycja, bo jest to rpg w świecie star wars.. decyzyjnosc dosc skrajna i niezbyt porywająca, ale historia moim zdaniem świetna)
-omikron the nomad soul (autorstwa quantic dreams, dosc cięzka w sterowaniu jednak swiat wykreowany i możliwosc eksploracji zdecydowanie wyprzedzał swoje czasy, mysle ze nawet teraz jest ponad to co prezentuja soba niektore gry)
-Final fantasy (dośc nietypowe, jednak seria warta polecenia w szczegolnosci VII i VIII, przez wzgląd na silnie zarysowaną fabułę)
-transistor
-silent hill(od pierwszej czesci <3, historia i zagadki)
-resident evil(no cóż xD)
-blair witch(nie gralam, ale mozliwe ze ci podpasuje)
-penumbra i amnesia (nacisk na zagadki)
-portal 1+2(zagadki, zagadki.. zagadki)
-Valiant Hearts: The Great War (niezbyt wymagajace "zagadki" i brak wpływu na fabułe, jednak dla samej historii, polecam)
-broken sword (wątpie by zagadki sprawily ci jakis problem, jednak sama gra jest bardzo przyjemna ^ ^ i mówie tu głownie o czesci pierwszej i drugiej, typowa przygodówka point and click)
-gemini rue(po raz kolejny przygodówka, liniowa jednak historia i swiat .. no cóz musialam to tutaj wpisac)
-Zaginięcie Ethana Cartera(przyjemna przygodówka, niezbyt wymagająca.. ale mysle ze na leniwy wieczór bardzo SI)
-shizm albo myst
-Legend of Grimrock (1 i 2) (klasyczny rpg, bardzo klasyczny .. proponuje sie zainteresować :3)
-The Longest Journey (tutaj masz kilka części, polecam ograc całość)
-Undertale (specyficzna, nawet bardzo jednak historia jest nietypowa i wciągajaca)
-Gone Home (czysta historia, krótka gra .. Poznajesz kilka historii, jedną głowna potrzebną do ukończenia gry, oraz kilka w tle - bardzo spoko :3)
-Wiedźmin ( polece całą trylogie, choć jedyna by ci pewnie namniej przypasowala.. w dwójce masz mozliwosc wyboru dwóch roznych ścieżek, które kompletnie zmieniaja przebieg rozgrywki no i trójką, polecam bo mimo elementow zrecznosciowych scenariusz i efekt naszych z pozoru prostych decyzji jest interesujący)
-Syberia 1&2( klasyk nad klasykami, mnóstwo zagadek.. jest to ciekawa historia, w ktorej co prawda nie podejmujesz decyzji ale poddajesz sie nurtowi, jednak polecam :3 szczegolnie ze za niedługo ma wyjść kontynuuacja)
-Vampyr (proponuje obserwować ten projekt, twórców DONTNOD czyli ludzi odpowiedzialnych za LIS.. co prawda nie bedzie to przygodówka ak'a LIS jednak francuskie studio udowodniło, że potrafi napisać ciekawą historie i wykreowac ciekawy swiat)
-Remember Me (kolejna pozycja DONTNOD, mozesz sie tu troszke rozczarowac.. jednak dla samego swiata wykreowanego - cóż lekka pozycja)

Wyszło duzo.. moze za duzo, nie wiem ile z tego ci sie na prawde by spodobalo.. wiem ze jest tego o wiele wiecej - ale proponuje ci samej ograc pare tytulów i szukać na własną rękę wg własnego gustu.. Do szukania gier polecam Steam .. No i to tyle X.x.. Moze mi sie cos wiecej przypomni to napisze

Fragaria

Polecam zapoznać się z grami: "The Longest Journey: Najdłuższa podróż", "Dreamfall: The Longest Journey" i "Dreamfall Chapters".