PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608021}

Limbo

2010
8,0 8,9 tys. ocen
8,0 10 1 8927
Limbo
powrót do forum gry Limbo

Odpalam grę i… cisza. Wita mnie scena w mrocznym lesie, gdzie po minucie budzi się ze snu jakiś ludzik z białymi oczami. (Nic się nie działo i myślałem, że gra się zapętliła. hehe) Zaczynam grać. Gram gram i doszedłem do tego momentu (Ponad połowa gry)

http://images67.fotosik.pl/396/793aeac3ce0f84bc.png

w którym się zaciąłem i musiałem spojrzeć na walkthrough. Za cholerę nie wiedziałem jak poradzić sobie z tą ruchomą kładką. Ten moment był tylko kropką nad i gdyż wcześniej już zaczęły pojawiać się bardzo męczące elementy zręcznościowe. Wszystko było tak wyśrubowane niemal do milisekund. :/// Niektóre powtarzałem po kilka razy bo się zagapiałem. :// Doszedłem do ponad połowy i przy tej kładce totalnie straciłem zapał do gry. Sfrustrował mnie ten motyw a „granie” ze spoglądaniem na walkthrough mija się z celem.

Początek (gdzieś tak 1/3 gry) było dobre. Te wnyki, pająk, inne ludziki chcące nas zabić i etap z deszczem. W ogóle Limbo ma niesamowity złowrogi nastrój. Zero muzyki, tylko jakiś szum, gdzieniegdzie cichy świst w tle i ta monochromatyczna oprawa wizualna. No klimat jest.

Szkoda, że tak przekombinowali. Łatwo jest zrobić trudną grę. Trudno jest zrobić grę… przystępną.

Całość jest straszliwie minimalistyczna ale o to nie mam zarzutów. Skromne menu, brak jakichkolwiek wskazówek do czego służy dany przycisk. Trzeba było samemu zbadać przyciski. Raptem używało się strzałek i „ctrl”. hehe

4/10

ocenił(a) grę na 8
STAMiNA

Może nie grasz długo w gry wideo, stąd problemy. Ja gram już 25 lat, chociaż w logiczne gry grywałem mało, tak w platformówki bardzo dużo. Tu jest trochę miks jednego i drugiego. Gra jak dla mnie, mega przystępna i wciągająca, ale też krótka i łatwa. Może w jednym momencie się zaciąłem na parę minut, z powodu tego, że w przeciwieństwie do całej gry, tam akurat trzeba było się kawałek cofnąć do tyłu i poszperać, żeby przejść dalej, czego się nie spodziewałem. Nie zmienia to faktu, że wizualnie i gameplay'owo to świetny tytuł. Za grę dałem dosłownie parę złotych w jakiejś przecenie na PlayStation Store i warto jak cholera:)

ocenił(a) grę na 7
Indrid_Cold_84

Gram w gry 18 lat przeważnie w FPSy. To mój ulubiony gatunek. Platformówki raczej omijam.

Na Limbo skusiłem się ze względu na pozytywne komentarze znajomych.

STAMiNA

hahahahaha juz wszystko jasne !! :D

ocenił(a) grę na 7
Serlaleksos

Ale co jasne? Rozwiń myśl.

ocenił(a) grę na 10
STAMiNA

Odnoszę wrażenie że w Libo przeszkadza ci fakt że to gra logiczna. Poziom jak na gry logiczne nie jest jakoś przesadnie wyśrubowany. Wiesz, ocenianie gry ze względu na gatunek w którym jestem kiepski jest troszkę bez sensu.

ocenił(a) grę na 7
sickside

>Odnoszę wrażenie że w Libo przeszkadza ci fakt że to gra logiczna.
To złe odnosisz wrażenie. Lubię też pomyśleć z grach. Moje ulubione gry logiczne to obydwa Portale.
W Limbo drażni mnie wyśrubowany poziom elementów zręcznościowych, który jest po prostu frustrujący. Drobny błąd i wszystko od nowa.

ocenił(a) grę na 10
STAMiNA

Man, man, man... Jest trofeum za przejście gry bez utraty życia, zdobyłem je przechodząc grę za piątym razem, nie mam pojęcia co tam jest tak strasznie wyśrubowane.

ocenił(a) grę na 7
sickside

>nie mam pojęcia co tam jest tak strasznie wyśrubowane.
Elementy zręcznościowe i kolejność wykonywania odpowiednich czynności, które następuja szybko po sobie.

ocenił(a) grę na 9
STAMiNA

Nie masz praktycznie żadnych kar za śmierć (odradzasz się parę sekund wstecz) i jeszcze narzekasz? Myślę, że powinieneś pograć w Angry Birds albo coś w tym stylu, może tam nie powali Cię poziom trudności xD