PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=611122}
8,5 16 tys. ocen
8,5 10 1 15878
Mass Effect 3
powrót do forum gry Mass Effect 3

Kapitalna

użytkownik usunięty

Zacząłem grać w Mass Effect 3 i jak na razie po 14h spędzonych z grą to jestem pod
wrażeniem. Polecam każdemu

Przygotuj się ma totalny zawód zakończeniem. Tylko mówię.

użytkownik usunięty
SzalonyChemik

na razie jestem w bazie cerberusa i nie moge pokonac tego zabójcy...

ocenił(a) grę na 9

no trudny z niego madafaka :/
ja grałem Żołnierzem na normalnym poziomie i też chyba za 3 razem się udało

ocenił(a) grę na 9

Kai wygląda jak pchła co zjadła worek ecstasy:), z daleka go nie trafisz, podejdziesz za blisko umrzesz.

ocenił(a) grę na 9
SzalonyChemik

No niestety, zakończenie niszczy tą gre moim zdaniem

użytkownik usunięty
pasior87

Dobra skonczyłem cała grę. Moja ocena to 9/10. Zakończenie trochę zepsuli ale cóż nic na to nie poradzimy

Poradzimy, poradzimy. Fallout 3 i DLC "BrokenSteel" pokazuje co BioWare powinno zrobić w tej sytuacji.

SzalonyChemik

Poszukaj na Facebooku inicjatywy "Demand better ending for ME3" i poprzyj ją. Jak do tej pory jest ponad 10 tys. zwolenników. Na oficjalnych forach BioWare'u w ankiecie dotyczącej zakończeń głosów popierających obecne zakończenia jest tylko 2%. 88% ludzi (prawie 23 tys. głosów w tej chwili) chce pozytywnego zakończenia, 9% chce żeby Shepard przynajmniej znalazł się tam gdzie Normandia w zakończeniu. BioWare rozpętało burzę, która może się dla nich źle skończyć. Ludzie planują bojkot kolejnych DLCków i dodatków do ME3 oraz innych gier BioWare'u do momentu, w którym firma zrobi coś żeby poprawić zakończenie, chociażby faktycznie, tak jak miało to miejsce w wypadku Fallouta3 wypuszczając DLC z zakończeniami. Jest to możliwe, da się to stosunkowo łatwo zrobić poprzez dodanie dwóch opcji dialogowych dla Idealisty/Renegata do finalnej konwersacji. Można w ten sposób wyprowadzić 2 bardzo ładne zakończenia - dla Idealisty doprowadzenie do rozejmu poprzez uzmysłowienie Katalizatorowi, że jego twierdzenie o syntetykach niszczących organików jest błędne (sojusz Gethów i Quarian, a nawet co ważniejsze miłość EDI i Jokera); dla Renegata zastraszenie Żniwiarzy, skontaktowanie się z nimi, powiedzenie im, że stoi dosłownie dwa kroki od skrzynki do której wystarczy, że strzelić by wszyscy Żniwiarze zginęli i danie im wyboru - albo odejdą i nigdy nie wrócą, albo zginą. Inna opcja dla Renegata to przekonanie Żniwiarzy, żeby wstrzymali ataki do momentu, w którym faktycznie syntetyczna cywilizacja zacznie zagrażać organicznej. Wtedy faktycznie niech wkroczą i zrobią swoje.
Są też podejrzenia, że obecne zakończenie to ni mniej ni więcej niż majaczenie Shparda po oberwaniu od Reapera przed dostaniem się na Cytadelę, a dodatkowy film w zakończeniu po zebraniu odpowiednio silnej floty ("Shepard lives", do obejrzenia na YT) przedstawia moment odzyskania przytomności przez bohatera. Faktyczne zakończenie ma natomiast dopiero z czasem zostać dodane. Muszę przyznać, że takie rozumowanie ma sporo sensu, o ile pominie się wściekłość na producentów za takie podejście do tematu (wydanie gry bez zakończenia de facto).

ocenił(a) grę na 9
SzalonyChemik

Obojętnie co BW zrobi i tak przegięli, bo przynajmniej ja nie pamiętam gry do której trzeba było dokupić zakończenie (jeżeli wydadzą takie DLC), ogólnie to mam wrażenie że zakończenie układała osoba która nie miała pełnej wiedzy na temat całej serii.