PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=611122}
8,5 16 tys. ocen
8,5 10 1 15889
Mass Effect 3
powrót do forum gry Mass Effect 3

Ukończyłem grę wybierając opcje syntezy , wszystko fajnie galaktyczny pokój pomiędzy Żniwiarzami a istotami organicznymi ale odczuwam pewien niedosyt. Twórcy powinni zrobić jakiś 5-6 min filmik wyjaśniający wszystko np. pożegnanie Sheparda , pokazanie całego świata , jak on to odczuł itp. Napiszcie swoje odczucia na temat zakończenia i które wybraliście. Zakończenie nie zawiodło mnie aż tak bardzo , pozostawiło taki "znak zapytania" ale zaskoczyło mnie ogromnie.

ocenił(a) grę na 8
ocenił(a) grę na 8
ocenił(a) grę na 8
maximuson

Zgadzam się z tym co napisałeś powinni wszystko wyjaśnić. Zakończenie nie jest złe dla osób które nie miały wcześniej doczynienia z uniwersum ME. Dla mnie jako fana serii zakończenie jest nie do przyjęcia. Jednymi słowy zje*ali na całej lini, poszli na łatwizne, dali du*y! To nie jest zakończenie tylko jakaś kpina.
Czekam Na DLC z przebudzeniem Sheparda walką z bossem i z prawdziwym zakończeniem pokazującym co było dalej.

vodka85

Tak nie ma co ukrywać zakończenie jest zagmatwane , niejasne i ... dziwne. Osobiście przeszedłem wszystkie części ME , jedynka powalała , dwójeczka także - ten atak na bazę zbieraczy i wogóle zbieranie ekipy było super, natomiast ME 3 zrobione zostało doskonale ale ktoś skopał zakończenie.
PS. Jakie zakończenie wybrałeś ? Chyba we wszystkich Shepard ginie , no nie ?

ocenił(a) grę na 8
maximuson

SPOLIER SPOLIER SPOLIER SPOLIER SPOLIER SPOLIER SPOLIER SPOLIER SPOLIER SPOLIER SPOLIER SPOLIER SPOLIER SPOLIER SPOLIER SPOLIER

Ginie we wszystkich ale jeśli gotowość bojowa galaktyki wynosi 100% Po filmiku końcowym pojawia się scenka w której Shepard oddycha.
Do tego nie pokazali twarzy Tali. Dziadostwo:/
Nie licząc zakończenia gra i tak jest super

ocenił(a) grę na 8
maximuson

http://masseffect.eu/28-newsy/mass-effect-3/515-casey-hudson-o-zakończeniu-mass- effect.html

vodka85

No z Tali to jest po prostu przegięcie , każdy myślał że zobaczy twarz Tali ....... a tu dupa. Shepard oddycha po wybuchu Cytadeli , będąc rannym jak cholera i z twarzą po zderzeniu z rozpędzonym pociągiem? Sorry ale to jakiś absurd.
Mam nadzieje, że to DLC bd darmowe i solidne bo tak piękną grę niszczyć takim zakończeniem to grzech.

ocenił(a) grę na 10
maximuson

Ależ pokazali jej twarz: http://www.youtube.com/watch?v=aYOeaV0Daic Choć sam nie wiem, co o niej myśleć. Niby ładna, ale jakoś inaczej sobie tali wyobrażałem.
A co do zakończenia, bo zgadzam się - w obecnej formie jest słabe, nielogiczne i niespójne. Mam nadzieję, że go tak nie zostawią i wydadzą to darmowe DLC (chociaż to do Bioware mało podobne) ;p

Paskins

Co od zdjęcia Tali to jest to zdjęcie jakiejś laski, które goście z BioWare znaleźli w google i przepuścili przez photoshopa. Zawodzi mnie BW coraz bardziej.

Dziaberlak

Ja tam nie mam nic do Quarian wyglądających podobnie do ludzi, nawet mi się to podoba. Co mi się nie podoba to sposób, w to rozwiązało BioWare. Tak trudno było zrobić model jej głowy i pokazać go choćby w scenie na Rannoch i/lub romansu? Przerobienie zdjęcia to pójście po najmniejszej linii oporu.

ocenił(a) grę na 8
maximuson

A ja się naprawdę zawiodłem. Już nie dla tego, że zakończenie jest trochę bez sensu i tworzy więcej pytań niż odpowiedzi. Ale dlatego, że nie można było na końcu (i w ogóle) nakopać Zwiastunowi do jego metalowej dupy! ]:<

ocenił(a) grę na 8
Krol_Sedesow

W DLC nakopiemy Człowiekowi Iluzji i stoczymy solówke z Zwiastunem:) Do tego Tali zdejmie maske. Cierpliwości:)

vodka85

Mam taką nadzieję . Niech BW to naprawi wydając zakończenie, którym wszyscy będziemy tak zafascynowani, że zapomnimy o obecnym "zakończeniu"
Faktycznie na tym zdjęciu jest niby twarz Tali ale myślałem, że to będzie jakiś filmik - np.Tali sciąga maskę i ukazuje Shepardowi swą twarz itp.
PS. Jaki lv mieliście ?

ocenił(a) grę na 8
maximuson

54:) Save z ME1 i ME2 zrobiły swoje:)

vodka85

Mmm a mi udało się wbić 56 ;-)
Która z zacnych pań była twoją ukochaną ?

ocenił(a) grę na 9
maximuson

Że tak wbiję bezpardonowo, ja chciałem sobie odpalić romans z Ashley, bo od jedynki tak sobie ubzdurałem, że mój Shep będzie wierny jednej kobiecie. jakież moje zdziwienie- nie tylko nie udało i się nawiązać z nią romansu ale przez przypadek odpaliłem tą opcję chcąc być tylko "wsparciem" dla Liary i koniec końców skończyłem z Liarą (nie skonsumowano;)). W dwójeczce można było romansować z wszystkimi paniami i tylko w końcowym momencie trzeba było wybrać sobie jedną na bank. W trójce już mi się ta sztuka nie udała:(

ocenił(a) grę na 8
truvneeck

W trójeczce też można pobaraszkować;) Zacznij jeszcze raz:)

ocenił(a) grę na 9
vodka85

Ja wiem, że można, ale zrezygnowałem sądząc, że można uratować sytuację z Ashley- ale nic z tego.

ocenił(a) grę na 10
truvneeck

W jedynce Ashley, w dwójce byłem wierny, w trójce już pewym momencie myślałem, że coś źle zrobiłem, ale w końcu jednak się udało.

ocenił(a) grę na 9
Blablarzynca

Blablarzynca: Ja to samo. Tylko nie było wątpliwości, że coś źle poszło.
Zakończenie jest... dziwne. Szkoda, że Shepard musiał zginąć. Chociaż niby w jednym z aż jak by nie było 4 zakończeń, oddycha na końcu, ale i tak mało zostało wytłumaczone i w ogóle.
Końcówka gry pozostawiła we mnie specyficzne uczucia. Od prawie pół godziny nie myślę o niczym innym.

ocenił(a) grę na 8
maximuson

W jedynce Ashley. W dwójce i trójce Tali:)

vodka85

Ależ proszę, można wbijać do tematu kiedy tylko się chce. Ja w jedynce wybrałem Liarę w dwójeczce Tali chociaż flirtowałem ze wszystkimi natomiast w trójce wróciłem do Liary.
Zachęcam do "rzucania" tutaj nowych tematów do rozmów. ;-)

ocenił(a) grę na 8
maximuson

Rozpustnik ;D

Delianne

Taaa ;D Em jak rozmawiać z innymi w grze wieloosobowej ?

maximuson

co za baran pisze nie ostrzegajac SPOILER????? jakis ...son

ocenił(a) grę na 9
haron29

?SPOILER?
Nie wiem czy spoiler, ponieważ to moja teoria - i myślę, że nie tylko moja. Zakończenie tak właściwie nie jest zakończeniem "rzeczywistym". Wszystko to, co widzimy, to efekt indoktrynacji Sheparda przez Zwiastuna (który to przed nim wyląował). Czy nikt z Was nie zadał sobie pytania, czemu nie uległ Żniwiarzom, chociaż miał tyle z nimi do czynienia? Nie dość, że z kilkoma "spotkał" się osobiście, to na dodatek miał kontakt z ich artefaktami, technologią, czy też obiektem Rho. Pomijam też fakt, że EDI opiera się na ich technologii (również Normandia - FFI wyciągnięte z wraku). Wystarczy dokładnie poczytać kodeks. Obecność ducha - dziecko, którego nikt prócz Sheparda nie widzi, ciemne, oleiste zjawy, o których mówiła królowa Raknii, "pomruki", o których wspomina Vega, problemy ze snem i uczucie bycia obserwowanym (wspominają o tym człownkowie załogi, ale o tym akurat słyszałem). Poza tym, w zakończeniu, gdzie Shep niszczy Żniwiarzy, jest możliwość "przebudzenia" go, jeśli nasza siła jest wysoka. ON NADAL LEŻY W ZRUJNOWANYM LONDYNIE! Na stacji nie było gruzu, nie ma też opcji, by przeżył kolejny lot w próżnię, czy nawet wybuch z takiej odległości. I ostatnie - Katalizator przybrał formę znaną i przyjazną Shepardowi, czyli dziecka. W jego głosie brzmi echo Sheparda, czyli tak naprawdę rozmawia on sam ze sobą. BTW - to, że WI Protean nie wykryła go jako "zindoktrynowanego" jak np. Kai Leng, można tłumaczyć indoktrynacją długofalową (tą subtelniejszą wersją).

ocenił(a) grę na 9
Divider

No dokładnie o to chodzi, nic dodać nic ująć. Tylko szkoda, że zabrakło tego prawdziwego zakończenia bo rozgrywka mogłaby jeszcze trochę potrwać. Dajmy na to Shepard budzi się w Londynie tym razem na prawdę, pierwsza myśl to wtf ale od, razu domyśla się, że go w wała chcieli zrobić. Wskakuje do promienia (a nóż przed nim jeszcze kogoś znajduje). I dopiero zaczyna się akcja. Tak to powinno wyglądać. Jakby to dodali po tym czymś co niektórzy nazywają zakończeniem chociaż mniej więcej to co napisałem, byłbym wniebowzięty. A ludziom by szczeny poopadały, już wszyscy myślą ze to koniec ,,Boże nie'' dają się słyszeć okrzyki, to nie może się tak kończyć a tu ch..a zabawa trwa dalej. Czasami po niektórych nie widać, że używają mózgu.

Divider

czy ty tego nie rozumiesz? opisal zakonczenie nie ostrzegajac w zaden sposob ze bedzie to robil. netykieta wymaga by innym nie psuc zabawy

haron29

Tak, wybacz mi mój błąd lecz wydaje mi się że mogłeś to przekazać będąc bardziej uprzejmym, bez słowa "baran"
Hmm co do tej indoktrynacji, wydaje się to celnym spostrzeżeniem lecz jak wiemy twórcy pozostawili nam jedynie domysły na temat zakończenia. Dwóch Polaków , trzy myśli. Każdy może odebrać tą końcówkę w inny sposób, gdyż jest niejasna. Jedyna nadzieja w Zakończeniu DLC , lecz wydaje mi się że będzie ono płatne ponieważ wątpie w to że BW nie będzie chciało zgarnąć jeszcze troche kasy.

maximuson

emocje wziely gore. ale ustaw sie w mojej pozycji. trafiam przypadkiem na strone. ledwo po instalacji. i czytam jakie jest zakonczenie.

ocenił(a) grę na 10
haron29

Rozumiem twoje rozgoryczenie, ale z drugiej strony wszedłeś do tematu o nazwie "Skończyłem...", mogłeś się domyślić, że się pojawią spojlery. Ja np., od premiery Mass Effect 3 całkowicie przestałem wchodzić na fora o tematyce gier, by właśnie ustrzec się spojlerów. Wróciłem na fora, dopiero po przejściu, tak jest najbezpieczniej.

Blablarzynca

LOL a od kiedy trzeba wchodzic do watku zeby zobaczyc pierwsze zdanie?

ocenił(a) grę na 9
haron29

Nie traktuj mnie jak idioty.... Dodałem znak zapytania, bo moja teoria w zasadzie nie jest spoilerem.... jednakże zawiera pewne dane.

Divider

Ok, już spokojnie. Co sądzicie na temat gry wieloosobowej?

Divider

Masz bardzo dużo racji,tylko że niestety nie może być mowy o indoktrynacji gdyż wtedy nie miałbyś żadnego wyboru na końcu.Bardzo dobrze kombinujesz ale zastanów się dlaczego Shepard budzi się na gruzach Londynu,Dlaczego ma nieskończoną amunicje i inny kombinezon,dalczego wszystko dzieje się w zwolnionym tempie skoro cała gra poza snami działa się bardzo namacalnie.Jest jeszcze sporo dowodów na to jak zrozumiec to zakończenie... a jest ono Genialne...

ocenił(a) grę na 9
Othergod

Co do wyboru... nie nazwałbym tego wyborem. Prawodopodobnie Zwiastun dał "możnosć" wyboru, żeby Shepard się nie połapał co jest grane. Zwróć proszę uwagę na to, że kolory zopstały odwrócone - niebieski (dobry) = "przejęcie" kontroli, czerwony (zły) = zniszczenie. Synteza w takim wypadku wydaje się najlepszą opcją, ale cóż... nie jest tak. Gdy ktoś kłamie, mówi Ci tylko tyle, by kłamstwo wydawało się wiarygodne. Nie mniej, nie więcej. I nie, nie ma innego kombinezonu. No, chyba, że gra się bez pancerza N7. Po tym, jak dostał promieniem, pancerz uległ spaleniu, co widać również na filmiku, jeśli tylko Shepard się obudzi.

Divider

Ale z tego co wiem to tylko jedna opcja sprawia że Shepard żyje(już pomijam że "dziecko" wspomina tylko o dwóch wyborach) i jest to wybór czerowny,lecz jak sam zauważyłeś - pozytywny. http://www.youtube.com/watch?v=Us4pkLy-PYk

Divider

Podoba mi się twoja teoria i sposób interpretacji, ogólnie też poczytałem sobie co inni piszą i też mi się podoba :D. A wiecie co jest najfajniejsze to, że każdy z nas ma coś innego do zaproponowania i dodaje zupełnie inny scenariusz, chociaż jakby wiążący się ze sobą. Czyż nie jest dobrym posunięciem twórców danie takiego zakończenia, że wszyscy o nim piszą, dobrze, źle.. ale piszą :).
Ale twoja teoria podoba mi się najbardziej. Bardzo ciekawe korelacje przedstawiłeś i super powyjmowałeś te wątki, jak np. te o rakni, no przyznam się, że na to nie wpadłem.

ocenił(a) grę na 9
Simon_Harrison

Przyznam, że też nie od razu na to wpadłem :) Jakoś godzinę-dwie po ukończeniu gry coś mi zaczęło świtać i z ciekawości przejrzałem sobie kodeksy ze wszystkich części, przypomniałem kilka faktów i połączyłem je ze sobą.

Divider

Ja bym dodał jeszcze jeden, przy wejściu do stacji zza rogu wyskakuję zindoktrynowany turianin (grasant)... grając na szaleńcu :) musiałem niezłą ilość strzałów oddać z karabinu aby dziada załatwić (bez strzałów w głowę), a tego przy wejściu wystarczyło 2 razy trafić obojętnie gdzie i już leży. Należy dodać, że miał full życia i barier, normalnie jakby sytuacja miała miejsce w dowolnej części gry, nie dałbym rady go załatwić w takim stanie, bo mocno i tak Shep był już ranny... Chciałem jeszcze coś sprawdzić, idałem mu oddać w moim kierunku kilka strzałów, jakże było moje zdziwienie, jak dopiero za 4 serią mnie powalił.
Cała ta końcówka po uderzeniu żniwiarza miała miejsce w głowie Shepa, koniec kropka... a DLC będzie o prawdziwym zakończeniu, jak Shep budzi się po uderzeniu lasera i zrzuceniu jarzma żniwiarza (stawiam na zwiastuna :>).

ocenił(a) grę na 9
maximuson

http://www.youtube.com/watch?v=ythY_GkEBck
Tu macie wszystko co trzeba, nie ma innej możliwości jak indoktrynacja.

wygoda6

Wydaje mi się jednak, że indoktrynacja to prawda. Po skończeniu gry , zakończenie męczyło mnie cały dzień lecz później zacząłem myśleć że Shepard jednak uległ potędze Żniwiarzy , warto spojrzeć na bóle głowy i echa w Cytadeli podczas rozmowy z Człowiekiem Iluzją. No kurde Shepard przeżył by wybuch Cytadeli co on Terminator jakiś xD. Nie wiem jeszcze do końca o co kaman ale mam nadzieję że wkrótce się dowiem. Jeżeli zaliczymy indoktrynację to co się stało , czy Shep naprawde zniszczył Żniwiarzy , czy Wojska Przymierza nadal walczą ? Czy poprostu nasz bohater dostał strzała i leży w gruzach a Admirał czeka aż w końcu zepnie poślady i ich uratuje.

ocenił(a) grę na 10
maximuson

właśnie znalazłam ten artykuł:) jest nadzieja:)
http://www.cdaction.pl/news-25611/mass-effect-3-gracze-wygrali-list-otwarty-raya -muzyki-do-graczy-ws-zakonczenia-spoiler.html

ocenił(a) grę na 9
wygoda6

Ten filmik dokładnie potwierdza moje domysły :D Dzięki za podesłanie go, teraz wiem, że nie tylko ja tak uważam.

wygoda6

inna wersja zakończenia? niż indoktrynacja http://www.youtube.com/watch?v=Us4pkLy-PYk&feature=related

Othergod

Jeżeli ktoś ma chęci aby opisać zakończenie od momentu wybuchu promienia Zbieracza do samego końca z jego perspektywy i ze swoimi przemyśleniami to proszę bardzo ;-)

maximuson

Aaa i jeszcze jedno , która droga ( zielona , czerwona czy niebieska) jest najlepsza i dlaczego? Osobiście wydaje mi się, że ten "katalizator" wprowadza nas w błąd , że jest to mgła kłamstw przez którą musimy przejrzeć ale ....... co o tym myślicie.?

ocenił(a) grę na 8
maximuson

SPOILER

Jeden CH*J którą droge wybierzesz:. Przekaźniki masy i tak zostaną zniszczone. Wszyscy giną

ocenił(a) grę na 10
vodka85

Ja wybrałam czerwoną drogę, bo to jedyna w której jest szansa, że Shepard przeżywa, skzoda tylko że ginie EDI i gethy...Moim zdaniem katalizator próbuje wmówic nam, że czerwona droga jest zła, że to niby renegade, a niebieska jest dobra. Oby to był tylko sen albo indoktrynacja...

Jest jeszcze jedna opcja , żeby Shepard przeżył:) http://www.youtube.com/watch?v=hzYLTbQQEZQ

ithyphallic90

Hehehe tego filmiku nie widziałem , biedny Conrad xD
Niektórzy próbują wytłumaczyć to zakończenie , niektórzy zmienić , każdy zrobiłby co innego więc cholera co to za zakończenie po którym gracze sami sobie muszą dopowiadać ciąg dalszy i zastanawiać się dniami i nocami co się stało. Jak BW mogło wydać to zakończenie mówiąc, że jest "epickie" , nie mówię że jest beznadziejne ale cholernie nie zrozumiałe.
PS. Jak myślicie o co chodzi z tymi obrazami , które widzi Shepard podczas rozmowy z "dzieckiem" , mianowicie Człowiek Iluzja przejmujący kontrolę łapiąc te energetyczne wajchy i Anderson rozwalający ten zbiornik ?