Nie uważacie, że tylko "małe dzieci" piszą tylko hejty mające na celu oczernienie gry i jej graczy, a także YouTube? Już spotkałem się z takimi osobami, które piszą lub mówią, że YT psuje się od "głupich dzieci nagrywających od groma dużo filmików o Minecraft" a także, że ta gra uzależnia i "marnuje życie" i głównie namawiają do odejścia od gry.
Zgodzę się z tym, że jest coraz więcej filmików na YT o Minecraft nagrywanych przez osoby młodsze, a za kilka lat zostawią to i będą żałować, że coś takiego nagrali ale bez przesady ;)
Ta gra nie uzależnia, to WY się uzależniacie. To zależy od WASZEJ woli. Bo od czego można się uzależnić? Od stawiania sześciennych bloków? Jeśli będziesz w to grał i grał, to TWOJA wina, a nie gry. To TY nie potrafisz odejść od komputera.
A dlaczego wszyscy mają odejść od tej gry, bo kilka osób, które nie potrafią zachować resztki kultury w internecie zorientowały się, że nie podoba im się już ta gra? Każdy ma inne zainteresowania, zdanie i każdy inaczej podchodzi do Minecraft'a. To dlatego ta gra jest taka uniwersalna i stale ciekawa. Każdy może zarówno lubić, jak i jej nie lubić, a na pewno NIKT nie będzie wmawiał innym swojego zdania.
Osobiście podoba mi się ta gra. Można rozwinąć wyobraźnię, pobawić się, rozerwać. Często nudzi mi się i tracę zapał do budowania, ale zawsze po jakimś czasie wracam z nowymi pomysłami, ale nigdy się od niej nie uzależniłem ;)
Każdy ma własne zdanie, ale kultura wymaga wygłaszania pozytywnego zdania, a negatywnego zachowania dla siebie. Po tym można poznać, kto jest dobrze wychowany i potrafi zachować kulturę wśród innych ludzi ;)
Nie jest tak do końca. Jest wielu dojrzałych już graczy (i to retro gamerów), którzy nie uznają tego typu rozgrywki. W głównej mierze chodzi o to, że jeśli twórca nie potrafi czegoś sam wymyślić to stworzy grę w której to gracze będą sobie "tworzyli świat". Gra jest bardzo prosta od strony technicznej i wszyscy się z tym chyba zgodzą, a złośliwi określiliby ją mianem archaicznej. Nie chodzi o to by się obrażać na krytykę. Nikt nie nakazuje w nią grać, tak jak nikt nie zabrania, ale własne zdanie również mają prawo mieć. Podobnie jest z wszelkimi, prostymi programami do tworzenia muzyki - jeśli ktoś tego nie lubi to nie musi się do tego zmuszać i tyle :) Ja grałem w demo na PS3 i jak dla mnie Minecraft to gra przeceniana. Nie to, żeby była jakimś gniotem; po prostu za mało jest możliwości jeśli chodzi o wykorzystanie tego co zbudujesz. Negatywne zdanie mają prawo wygłaszać wszyscy, ale z dozą kultury i tolerancji. Ja staram się być obiektywny i uważam ten tytuł za niezły pomysł z trochę zmarnowanym potencjałem. Pozdrawiam.
p.s. co do kwestii uzależnienia to absolutna racja! :)
Masz rację :)
Nie krytykuję i nie zabrania posiadania własnego zdania, ale zwróciłem tutaj uwagę na ogrom komentarzy mówiących (jak ten nade mną użytkownika mzelek_filmaniak) "Minecraft to gówno! Gracze minecrafta do debile!" itp. :) Mi osobiście Minecraft już się przejadł, ale nie krytykuję innych, choć mam swoje zdanie zarówno o nim, jak i o innych grach :)