Skąd taka niska ocena? Gra jest naprawdę bardzo dobra i potrafi wzbudzić emocje. Nie jest
gorsza chociażby od Limbo, czy Braid. Nie rozumiem skąd tak niska ocena i popularność tej
gry.
Zgadzam się w 100%. To jedna z tych gier, które naprawdę potrafią zmusić gracza do refleksji a także wzruszyć niemiłosiernie. Przyznaję szczerze, że była to pierwsza w życiu gra przy której płakałem na końcu, patrząc na niezbyt szczęśliwe zakończenie zwieńczone wspaniałą piosenką. Poza tym ciężko nie wczuć się w ten surrealistyczny klimat rodem z obrazów Daliego jak i nie polubić głównego bohatera, który bardzo chce pomóc potworowi. No i w końcu sam Potwór, którego kocha się i nienawidzi jednakowo a który okazuje się być ojcem protagonisty. Sama gra została stworzona o prawdziwą historię głównego pomysłodawcy i naprawdę czuć, że podszedł do tej historii z ogromnymi uczuciami, które po prostu wylewały się z niego podczas tworzenia. Może i nie jest to długi tytuł, ale właśnie taki miał być - krótki ale pozostawiający cząstkę samego siebie w każdym z nas i właśnie dlatego dla mnie to jedno z arcydzieł, na scenie gier i już nigdy nie wyleci mi z pamięci. Po prostu arcydzieło
7.1 średnia to wg ciebie niska ocena?? z niską oceną możesz mieć grę poniżej 4.0, powyżej 7 nota już jest bardzo wysoka a ludzie mają różne gusta jeden oceni tak drugi inaczej pomimo tego, że oceniłeś grę na 9 czy 10 nie jest ważne ponieważ to tylko twoje odczucia, nie przeszedłem całej gry ale 7 to dla mnie dość sprawiedliwa ocena gry...
Tak, niska, a wiesz dlaczego? Bo gry na bardzo podobnym poziomie mają oceny wyższe. Wiesz jaki jest tego powód? Taki, że gra jest po prostu mało znana. Jeśli nie przeszedłeś całej gry, nie powinieneś jej oceniać, bo końcówka to jej najlepsza część.
"nie jest ważne ponieważ to tylko twoje odczucia"
No to jest logiczne, że opisuje swoje odczucia co do gry i oceny. Nie będę opisywał przecież cudzych uczuć, no pomyśl trochę. Opisuje swoje odczucia, a Ty się możesz z nimi zgadzać lub nie. Na tym polega wypowiadanie się prawda? Nie da się mieć "obiektywnych" odczuć.
Napisałem tylko,że ocena ponad 7 to wysoka nota, koniec kropka. Nie przeszedłem gry i jej nie oceniłem dałem hipotetyczną 7 na tym etapie. Na ocenę 9 lub 10 zasługuje o wiele, ale to wiele lepszych gier, tyle w temacie.
Jak dla mnie gra zasługuje na 7/10. Ma przekaz, jednak forma choć ciekawa jest dosyć nudna i budżetowa co czuć niestety. Problemem tej gry to niemożność zaszufladkowania jej. Dla starszych odbiorców - zbyt infantylna i prosta (zagadki jak i fabuła). Dla dzieciaków, zbyt trudna mimo wszystko, a historii raczej nie zrozumieją, mimo, że jest podany w prosty sposób.