Obsidian nigdy mnie nie zawiódł i mam nadzieje, że tym razem też tak będzie. Nie obawiam się o
grywalność, ani o muzykę, ale co będzie ze światem przedstawionym w grze ? Mapa nie wygląda
źle, jest dość oryginalna, ale boję się, że świat morze być przepełniony charakterystycznymi dla
fantasy stworami: elfy, orkowie, smoki, wilkołaki, krasnoludy itd. Idealnym dla mnie rozwiązaniem,
byłoby wykreowanie własnych ras, czy coś w tym stylu, wtedy gra zapamiętanaby była na zawsze.
Ale czy Obsidian zechce zaryzykować ? Raczej wątpię... niestety :(
Z tego co wiadomo to świat Obsidianu będzie mieszanką klasyki i nowości (w pewnym sensie): z ras na 100% mamy klasycznych Ludzi, Elfy i Krasnoludy natomiast bardziej oryginalnymi są Aumaua (nic o nich nie wiadomo oprócz tego że żyją na wyspach i są "związani" z wodą... Na forum Obsidianu ktoś ma teorie że wzieli pomysł na tą rase z Hawajskiego folkloru - "Aumakua"), Orlanie (coś w stylu Niziołków) i "Godlike" (podobni do Planetouched z Dungeons & Dragons). Małymi różnicami z innymi popularnymi światami fantasy jest obecność broni palnej i role jaką odgrywają Dusze. Ludziska z Obsidianu twierdzą że natura Dusz w Project Eternity będzie jednym z ważniejszych aspektów rozrywki (o ile nie najważniejszym) - ponownie na ich forum ludzie zakładają iż stwory takie jak Wilkołaki (i podobne) są wynikiem fuzji Dusz ludzkich i zwierzęcych. Nekromacja w Project Eternity, o dziwo, nie jest automatycznie uważana za "złą" bo wielu czarowników którzy badają Dusze używają do tego celu właśnie tej dziedziny magii. Ale kreacja nieumarłych (jak Zombie) to już czysta herezja w oczach wszystkich - zniewolenie czyjeś Duszy jest wielkim (i karalnym) tabu.
Świat kreaowany przez Obsidian nie jest ani bardzo oryginalny ani też do bólu klasyczny (jak np. Forgotten Realms), mi tam odpowiada ale na naprawde ciekawe uniwersum to poczekamy aż do premiery Torment: Tides of Numenera ;-)
To z duszami i nekromancją brzmi świetnie !! Ale co do broni palnej nie jestem pewien czy to będzie fajne, bo może zniszczyć cały klimat. Jeśli chodzi o rasy, jestem b. rozczarowany tą rasą na literę g ( godmar- czy coś takiego), jest to zgapione z FR- a mianowicie- sferotknięci. Czyli ogólnie- świat ciekawy dzięki paru nowym rozwiązaniom, ale to nadal typowe fantasy... niestety :(
Sferotknięci (Planetouched) to raczej twór Planescape no ale tak, zgapili pomysł... Na usprawiedliwienie dodali że gracze grający rasą Godlike ("Bogopodobni" ?) będą w niektórych regionach świata bardzo dobrze widziani a w innych dyskryminowani - coś czuje że będzie to zależeć od tego do jakiego Boga będziemy podobni i jak jego religia jest traktowana w danym państwie co może być bardzo ciekawe :) A co do pomysłów oryginalnych: z klas do wyboru będziemy mogli wybrać Cipher'a, czyli odpowiednika Psiona z Dungeons & Dragons (reszta to to samo co w D&D tylko nie ma Czarownika/Zaklinacza) :) Zamiast kul ognia i magicznych pocisków będzie szerzyć zagładę telekinezą i telepatią, chociaż trzeba zobaczyć jak to im wyjdzie w ostatecznej wersji gry.
Broń palna ponoć w świecie gry ma być nowością więc nie będzie szeroko dostępna. Wychowałem swoje gusta fantasy między innymi na Warhammerze więc broń palna to dla mnie plus ;)
PS. Obsidian Entertainment pracuje nad filmikiem ukazującym demonstracyjny fragment gry. Jeśli rozgrywka będzie wyglądała przynajmniej w połowie tak dobrze jak Neverwinter Nights 2 to dla mnie bomba! :D