Post dla dzieciaków którzy nie mają pojęcia o tej serii. W pes gram od początku jego istnienia. Najpierw był International Superstar Soccer na PSX, potem ISS Pro Evolution 2 również na psx, puźniej była jakaś wersja na ps2 ale nie pamiętam nazwy. Przełomem była kolejna odsłona, PES 3 było grą która posadziła serię na szczycie popularności. PES 4 - w dalszym ciągu rozwój dopracowywanie gry, PES 5 to kwintesencja serii, PES rządził, fifa była na dnie. PES 6 ok, ale mało zmian względem poprzedniczki, ale w tą część tak naprawdę grałem najwięcej. PES 2008 - dno, 2009 - poprawa, ale dalej to nie było to. Niestety dla mnie ostatnią częścią tej serii była szósteczka, to co się dzieje od tej odsłony to jakaś pomyłka. Od 6 był okres bezkrólewia aż pojawiła się FIFA 11. Od tamtej pory gram w fifę. Na 14 na PS3 trochę się zawiodłem. Na PS4 już jest naprawdę świetna. Chciałbym aby w końcu wyszedł PES dla którego rzucę tę bezduszną FIFĘ. PES zawsze miał to coś co przyciągało, nie musiało być sezonów, ultimate team itp, grało się godzinami, dobami i się nie nudziło, tak jak to było z sensibile world of soccer( osby z mojego pokolenia wiedzą co to za gra). Może na PS4 PES 2015 będzie fajny liczę nato. Jednak na dzień dzisiejszy FIFA jest najlepsza.
PES jest sztuczny. Piłkarze się ruszają jak mieli w d.... kija. Ja gram w fifę od wersji 07 i zawsze była lepsza od tego szmelcu.
To sobie graj, ale nie wypisuj bzdur. Ja nie wypisuję głupot pod gorszą grą spod szyldu FIFA, więc oszczędź sobie i tego. Nie idzie ci w PESa to starasz się dowalić grze oceną :) Zabawne. Każdy, kto posiada sprawny wzrok stwierdzi, że to FIFA jest sztuczna, nierealistyczna i absurdalna..
To ciekawe bo w PESa idzie mi lepiej niż w Fife ale Ty zawsze wiesz to najlepiej. Dla mnie pes jest za łatwy,piłkarze się sztucznie ruszają,a jako gra jest bardzo słaby. Rozumiem fanów pesa lecz to Fifa jest lepsza.
Jeśli w PESie zachowują się sztucznie to nie wiem jak należy określić tych z FIFA. Nie wiem najlepiej, ale swoje wiem jako doświadczony wyga pod względem gier. Podaj mi argumenty dlaczego uważasz, że jest b. słaby. To ty jesteś typowym fanboyem FIFY, który wpadł hate'ować..
Pierwszy już podałem - piłkarze ruszają się jakby mieli w d... kija co jest wybitnie wnerwiające.
2 Licencje ...
3 Gra jest zbyt prosta.
4 Nie licząc symulatora który dostałby 5 Pes jest słabą grą w Fife tryby są ciekawsze a granie dużą ilością prawdziwych drużyn znacznie umila rozgrywkę.
5 W Fifę gram od 8 lat a w Pesa od 5. Fifa mnie zawsze zaskakuje a co do Pesa to mam wrażenie że jest co roku taki sam. Jedyną przewagą Pesa jest Liga Mistrzów.
Nie wpadłem niczego hateować tylko wyrazić swą skromną opinie wg której Fifa jest po prostu lepsza oczywiście możesz się z nią nie zgadzać. W Fifie czuję większą radość z pięknej gry jaką jest futbol :)
Wymyślone argumenty się nie liczą. PES ma świetną animację, a jeśli chodzi tobie o wolniejszą rozgrywkę to to jest tylko na plus. Porównaj z prawdziwym meczem, tam nie ma tego jak we FIFA - ping-pongowa wymiana podań rodem z arcade. Jeśli gra jest dla ciebie za prosta to polecam pograć samemu w "nogę" - będzie najtrudniej coś osiągnąć :D Dla wielu gra jest za trudna, więc indywidualne kwestie się też nie liczą. PES przez ostatnie lata bywał taki sam, to fakt. Jednak nie zauważać tego, że w tym roku powstała świetna podstawa, która w przyszłości będzie rozwijana (oby) to absurd i ściema. No czyli we FIFĘ zacząłeś grać najpierw, więc masz do niej większy sentyment. Określanie czegoś szmelcem nie jest skromnym zdaniem. Skoro grasz w wirtualne piłki dopiero od 8 lat to wszystko tłumaczy.
Ja również gram od zawsze w serię ISS/PES i absolutnie się nie zgadzam. Jedyna sfera w której rządzi FIFA to licencje, spowodowane przez duże finanse EA. Niby się znasz, a nie pamiętasz nawet nazw :) Kogo ty chcesz nauczyć? Prawdziwi fani na zawsze zostaną przy swojej ulubionej piłce. PES 2014 jest świetny, jeśli ktoś tego nie zauważa tzn. że woli pusty, arcade'owy gameplay, pełen ping-pongowego stylu i nierealnych sytuacji. FIFA jest dobra na godzinkę dziennie - mamy ładny interface, licencje i dużo klubów (btw kto kuźwa gra liga arabską np.? :D). Jeśli ci nie idzie z CPU to zmniejsz poziom trudności, potrenuj rozgrywanie piłki i ćwicz sztuczki w trybie treningowym.
Ostatno grałem z kolegą w pesa 2014 i do pokoju weszła moja żona, zapytała w co wy gracie w fife sprzed 10 lat ? I zaczęła sie śmiać. Wiem, że jej ocena nie jest obiektywna, ale ona powiedziała, ze jak gram w swoją fife to wygląda jak prawdziwy mecz, a to jakies drewniaki. Ludzie zrozumcie to ze pes naprawde jest dretwy i nudny. Jestem fanem tej serji ale do 6. Weźcie sobie do ręki psp i zagrajxie w pesa 2014, to pes 6 z aktualnymi skladami, rewelacja, dajcie mi nowego pesa na ps4 z lepsza grafa ale tym gameplayem to zucam fife.Staram sie byc obiektywny, np jestem fanem singleplayerw w callofduty, w chosts to kokpletne dno.
Kobiety słuchasz odnośnie nie tylko piłki, ale gry piłkarskiej? :D No to gratuluję! Ja rozumiem odmienny gust - wolisz FIFA to sobie w nią graj, ale nie wprowadzaj ludzi w błąd. To Ty musisz zrozumieć, że PES jest bliższy prawdziwej piłce. Jak widzę to pójście za zdaniem ludzi, którzy nie mają absolutnie pojęcia o dobrej grze i są 20-stolatkami, zaczynającymi swoją przygodę z wirtualnym światem dopiero od psx-a to mnie krew zalewa :) Nie wiem jak gra wygląda na PSP i nie o tym pisałem. Grałem/gram na PS3 i widzę świetny gameplay, a on jest najważniejszy. Nieważne jakie wyolbrzymione i dziecinne pretensje ludzie będą pisać (zaczynali od pretensji odnośnie wyglądu piłkarzy, a kończąc na licencjach) to gra i tak będzie się sama broniła (tak jakby w poprzednich częściach nie istniały tamte wady, ha ha :D). Obiektywność obiektywnością, ale musi za tym iść doświadczenie i zdrowy rozsądek. Inaczej się nie da.
Lukelnside przecież napisałem, że opinia mojej żony nie jest obiektywna opinia. Mam gdzieś licencje FIFY, stadiony. W kwestii doświadczenia z grami sportowymi to akurat mam wystarczającą wiedzę(chyba udowodniłem to otwierając ten temat), grałem we wszystkie ISS/PES. Jestem gotowy nawet zaryzykować następujące stwierdzenie:
Gameplay FIFY jest lepszy ponieważ EA zaczęło małpować PESA w tej kwestii natomiast w PES gra się jak kiedyś w FIFĘ, ot cała prawda. W ISS/PES kiedyś grali ludzie którzy chcieli aby mecz wygrał człowiek który gra po prostu lepiej, natomiast w FIFĘ to była bieganina w "tę i nazat". Teraz role się odwróciły. Gdy w FIFĘ mecz rozgrywają poważni gracze to rozgrywka jest oparta głównie na taktyce. Jak grają nieopierzone dzieciaki to i w tym i drugim przypadku to bieganina. Na pc dalej mam PESA 6 i czasami do niego wracam jak chcę zagrać w dobrą grę. Kupiłem sobie nawet pady od psx z przejściówką na USB, bez analogów, rewelacja, leciutkie wytrzymałe pady, w sam raz do tej gry, wtedy nie było jeszcze poruszania się 360 st. więc analog nie jest potrzebny, polecam. Mam nadzieję, że PES 2015 będzie w końcu jak stary dobry PES i rzucę dla niego tę bezduszną FIFĘ.
No to w takim razie graliśmy w dwie absolutnie różne gry, bo w nowym PESie ten lepszy gracz właśnie wygrywa mecze :) Więcej - w PES 2014 jest lepiej niż kiedyś i to O DUŻO! Nawet słabszą drużyną można coś ugrać, podczas gdy w dawnych ISS'ach itd. było to praktycznie niemożliwe gdy różnica klas była dość duża (np. Barca vs Parma czy jakoś). Przecież jest teraz więcej taktyk, więcej tricków, więcej przypadkowości więc to wszystko automatycznie daje możliwości dla słabszych graczy. Być może grałeś z żoną i stąd taka dziwna, nieprawdziwa i absurdalna opinia na temat świetnego, nowego PESa? :) Napiszę Ci tak: jeśli tak bardzo wychwalasz przeceniony gniot jakim jest FIFA i nie doceniłeś tego ogromu pracy włożonego w nową odsłonę piłki od Konami to już chyba nic Ciebie nie zadowoli. Nie można tylko patrzeć na stare gry z nostalgią, bo nie tędy droga. Peace!
Chłopie, bronisz tego PESa nowego jak talib islamu, faktycznie jest dosyć spora odmiana, ale jeszcze dużo pracy przed nimi, póki co rozgrywka bardzo wolna, aż za wolna, moim zdaniem producenci aż za bardzo zaczynają iść w realizm rozgrywki, a ty się tak nie spinaj tylko zrozum, że jak ktoś uważa, że mu coś nie leży, to jest to jego sprawa i tyle, a nie na siłę komuś wciskasz to co się tobie podoba, lubisz to graj, nie propaguj, to, że tobie się gra podoba to nie znaczy, że jest najlepsza. Pozdro
Bronię dlatego "chłopie", bo jest straszny napad na tą grę. Mam prawo wyrażać swoją opinię tak samo, jak ludzie, którzy ją niesprawiedliwie i przesadnie oczerniają. Kłamstwo powtórzone wiele razy zostaje uznane za prawdę i dlatego należy zrównoważyć ten hejt, którego pełno w dzisiejszym necie. Ktoś wejdzie i stwierdzi, że jeśli są same negatywne opinie to nie da jej szansy, tylko dlatego, że jakiś casual gamer nie potrafił poradzić sobie z nowym gameplayem. Tak, jest jeszcze wiele przed Konami, co sam piszę. Gdybyś czytał moje posty to zauważyłbyś, że też podaję minusy tego tytułu. Nie spinam się, tylko bronię, a to zasadnicza różnica.