A gra z niezłym klimatem. Zdecydowanie dla osób, które lubią horrory w ładnym otoczeniu bo wszystko dzieje się w starej rezydencji. Podoba mi się też fakt, że niemalże nie ma tu walki. Zdecydowanie wolę się przemykać.
Mnie też przypadła do gustu. Dla mnie ocena taka: 7,5/10. Twórcy postawili na klimat i opowieść. 6 godzin dobrej rozrywki.
Amnesie i Outlasty masz za sobą, nie wiem ile jeszcze takowych produkcji masz ograne, więc z podobnych klimatów polecam:
Lethe - całkiem przyzwoity przygodowy horrorek. Wbrew nazwie nie jest w formie epizodów, tylko dostępna jest część pierwsza, wkrótce ma wyjść kolejna.
SOMA - horror SF, ale jest to też jedna z tych gier z gatunku, które najdłużej trzymają w niepewności i zaszczuciu i do tego jeszcze ta świadomość pustki...
Call of Cthulhu: Mroczne Zakątki Świata - świetna gra, początek to arcydzieło, potem niestety robi się łatwo i klimat trochę zanika, ale warto.
Penumbra: Czarna Plaga - w sumie od twórców Amnesii.
Monstrum - jesteśmy sami na tankowcu i musimy zebrać elementy potrzebne nam do ucieczki przy okazji unikając tajemniczego monstrum. Śmierć = zabawa od nowa przy nowym rozmieszczeniu kajut i przedmiotów kluczowych. Survival horror pełną gębą :)
Eleusis - tutaj już bardziej przygodówka grozy. Penetrujemy nie do końca opuszczoną wioskę i jej okolice.
Pierwsze dwie odsłony Dead Space - choć tutaj zdecydowanie więcej akcji, ale potrafi przestraszyć
Natomiast jeśli lubisz przygodówki z widokiem z pierwszej osoby w mrocznym klimacie to polecam: Sherlock Holmes: Przebudzenie, Sherlock Holmes kontra Kuba Rozpruwacz, Root of Evil: The Tailor, Layers of Fear, czy Anna.
Przy okazji jakichś wyprzedaży na Steamie lub GOGu z pewnością kupisz je dość tanio. Pozdrawiam
Ograne to ja mam tyle co nic bo nie miałam na czym grać. :D Wszystko przede mną, dzięki za listę zaraz to sobie wszystko posprawdzam.