Bardzo podobała mi się ostatnia część Tomb Raidera. Była odmienna, zrywała z poprzednimi częściami i trafiła do mojego gustu. Nudziło mnie zwiedzania jaskiń i rozwiązywanie zagadek, wolę więcej akcji. Wiem, że nie przepadam akurat za tym, co jest wizytówką Tomb Raidera, ale tak to bywa :) Moim zdaniem powinno być więcej walki wręcz. Lara nie jest szczególnie silna ani dobrze zbudowana, więc powinni postawić na zręczność i szybkość. Nudziły mnie te nieodłączne dwa pistolety. Łuk był bardzo dobrym pomysłem. Więcej jazdy na motorze albo innymi pojazdami, może nawet konno, chociaż to by zmieniło nieco charakter gry. I nie potrzeba żadnych podpowiedzi od gry, jak ten szósty zmysł, który pokazuje nam gdzie należy iść i co zrobić. Więcej możliwości co do ubioru Lary, jak to było w Legendzie. No i trochę realizmu. Ja wiem, że Lara jest wspaniała i wszystko może, ale nie wolno zapomnieć, że to tylko dziewczyna i nie dałaby rady całej bandzie oprychów. Chciałabym żeby czasami też bardziej oberwała, bardziej krwawiła, trafiła do jakiejś klatki i żeby można było odczuć jej samopoczucie podczas sterowania postacią, a nawet widzenia otoczenia (np. podbite oko). W ostatniej części był już poczyniony spory krok w tę stronę.
Mam nadzieję, że następna część mnie nie zawiedzie, no i przede wszystkim że nie będzie miała zbyt wysokich wymagań co do sprzętu, mój laptop mógłby się zbuntować :)
Zgadzam się. Wszystkie poprzednie części, choć próbowałem się do nich przekonać, były nudne. Dopiero gdy zainteresowałem się ostatnią częścią Tomb Raidera, zachęcony odmiennym klimatem i dużą dawką akcji, wciągnąłem się bezpowrotnie. Ostatnio przeszedłem grę ponownie, w ogóle się przy tym nie nudząc i przeżywając fabułę na nowo. Moim zdaniem gra ma swój odmienny klimat i charakter, czego brakuje poprzednim wersjom. A oprawa graficzna - mmm! Do samego końca delektowałem się piękną grafiką. Mam nadzieję, że Rise of the Tomb Raider będzie równie znakomity, a nawet lepszy. Został bym jednak przy tym "szóstym zmyśle", dodając jak wspomniałaś więcej walki wręcz. Postawiłbym na skradanie i ciche eliminowanie przeciwników, oczywiście nie wykluczając emocjonujących strzelanin. Świetnie byłoby, gdyby rozbudowano system ulepszeń broni, walki i różnych umiejętności. Lara mogłaby na początku trochę obrywać, a z czasem zdobywania nowych umiejętności stawała by się silniejsza i zręczna, dzięki czemu pojedynki z wielkimi gigantami byłyby niezłą dawką emocji dla gracza.
Dodam również, że powinni popracować nad poziomem trudności gry. Jak dla mnie, przechodząc grę na "hard", było zbyt łatwo. Dlatego od nowego tytułu wymagałbym więcej trudności i więcej godzin z rozgrywki.