PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=714351}
8,0 11 tys. ocen
8,0 10 1 10563
Rise of the Tomb Raider
powrót do forum gry Rise of the Tomb Raider

Wymagania

ocenił(a) grę na 8

Gry wymaga GeForce GTX 650 2GB. Mam ten sam model, ale z 1GB. Są jakieś szanse, że mi ruszy ?

kruczek10

Jeśli optymalizacja będzie na podobnym poziomie jak poprzednio to na niższych pewnie ruszy ;]

ocenił(a) grę na 8
ElTabasco

Oby tak było. Przy Fallout 4 nie było już tak różowo :P

ElTabasco

Wiesz może czy ruszy na low na gts 450 1gb?

ocenił(a) grę na 8
klark1234

Jeśli ruszy na moim, to na Twoim też. Dam znać :)

kruczek10

No ale ty masz GTX 650

ocenił(a) grę na 8
klark1234

Kolega ma gts 450 1gb i zawsze odpalał tytuły które wymagały gtx 650

kruczek10

Masz już Tomb Raidera?

ocenił(a) grę na 8
klark1234

W drugiej połowie lutego go zakupie

klark1234

na najniższych w 720p pewnie da rade ;] W internecie pojawiły się już pierwsze testy wydajności na dość budżetowej karcie nVIDIA GeForce GTX 750 Ti gra działa na średnio wysokich w 30fps fullhd więc całkiem dobry wynik.

ElTabasco

Reszta chyba powinna dać rade: i5 3350p 3.10ghz, 8gb ram ddr3 1333 ?

klark1234

karta jest najważniejsza, żadna gra chyba na razie nie wykorzysta więcej niż 4GB ram zwykle nawet dwu rdzeniowy procesor daje rade. Powodzenia z odpaleniem gry ;] Ja zaraz ruszam do sklepu kupić.

ElTabasco

W jakim sklepie kupujesz?

klark1234

media expert

ocenił(a) grę na 9
kruczek10

Minimalne: Intel Core i3-2100 3.1 GHz, 6 GB RAM, karta grafiki 2 GB GeForce GTX 650/Radeon HD 7770 lub lepsza, 25 GB HDD, Windows 7-64-bit

Tak więc wymagania minimalne rozsądne, gierkę powinienem odpalić Ultra-Wysokie ( GTX970, GTX980Ti )

ocenił(a) grę na 7
ALiEN29

6-rdzeniowy FX 3,30 GHz
8 GB Ram
R 9 380 2 GB

Niewazne czy detale low czy high - gra cierpi, notoryczne spadki plynnosci. Niektore lokacje powyzej 50 fps, a inne 20.
Dla porownania TR z 2013 na pelnych, doskonala plynnosc.

Fatalna optymalizacja. Licze na jakies latki.

Qjaf

ja na optymalizacje nie narzekam ... w FHD wszystko na max i wszystkie opcje na ON tylko "sun soft shadows" na High i "shadow quality" na HIGH i gra chodzi srednio 43-47 fps najmniej jakie mialem fps do 35 a PC tez nie jest z kosmosu bo to tylko
FX 8320 4.0ghz
8GB ddr3 1333mhz
GTX 960 4GB MSI Gaming

ocenił(a) grę na 7
Tigerrs

To kwestia sterownikow. TA gra i na low i na very high dziala podobnie.

kruczek10

https://www.youtube.com/watch?v=tiBnpJYyEow

kruczek10

Ja bym się na zbyt dużo nie nastawiał, a nawet jeśli ruszy, to raczej będzie średnio grywalna. Nawet na lepszym sprzęcie grze zdarzają się masakryczne spadki płynności – cholera wie, czy to czasem Denuvo czegoś nie miesza. Nagle, w ułamku sekundy, z 60 fps-ów potrafi się zrobić pokaz slajdów, kiedy gra dokonuje autozapisu, wchodzi się do nowej lokacji czy włącza się cutscenka.

Pottero

tekstury zjadają strasznie dużo vramu więc jak grasz na wysokich teksturach to przynajmniej kartę 3GB musisz mieć.

ElTabasco

Wiem o tym bardzo dobrze, znam się na komputerach. Ilość VRAM-u jest w porządku, bo na najwyższych ustawieniach gra działa płynnie – problemem jest to, że przy najwyższej jakości tekstur gra w określonych momentach (wspomniane autozapisy, przerywniki filmowe i wchodzenie do nowej lokacji) zamienia się w pokaz slajdów. W innych sytuacjach jest w porządku, nawet w dużych lokacjach, kiedy dużo się dzieje.

Pottero

to może napisz jakąmasz kartę graficzną? Gra potrafi pochłonąć nawet z 5GB tekstury na najwyższych to już 4k.

ElTabasco

GeForce’a GTX 770. Na tym, plus Intel Core i5-4670K 3.40 GHz i 8 GB RAM-u, na najwyższych ustawieniach przy rozdzielczości 1366×768 spokojnie mam 30-40 klatek na otwartym terenie i 60 w mniejszych lokacjach, co mi w zupełności wystarcza do szczęścia (ja nie z tych, co zauważają różnice pomiędzy 30 a 60 fps-ami) i bym był w pełni ukontentowany, gdyby nie te spadki do 1 klatki w określonych sytuacjach. Rozumiem, gdyby mi tak klatkowało na dużym otwartym terenie, kiedy na ekranie wybuchy, dym, strzelanina itd., ale tam dalej mam 30-40 klatek.

Pottero

masz za słabą kartę, nawet GTX 970 ma problemy za teksturami w najwyższej rozdzielczości. woja karta ma tylko 2GB vramu. Spadki spowodowane są zbyt wysokimi ustawieniami, zmniejsz i powinno działać płynnie.

ElTabasco

Wiem to dokładnie :). Zmniejszyłem tekstury na wysokie, wyłączyłem wszystkie opcje online i PureHair i działa jak marzenie.

Pottero

Ale to i tak nie tłumaczy, dlaczego spadki są w z zadka wziętych momentach, a nie wtedy, kiedy gra naprawdę powinna haczyć, czyli wymagających na otwartym terenie. A tak klatkuje przy przerywnikach, logiki w tym brak.

kruczek10

Ja mam GF920M na lapku z 1GB Vramu i 4GB ram i pentium 3825U 1.8 x2 :)
Tak, poszła :) chociaż na rozdzielce najniższej w 16:9 i detalach średnich, jestem jednak zniesmaczony tymi wymaganiami, odpalałem grę i na lepszej grafie a nie widziałem jakiejś mega zmiany co do poprzedniej części która mi pięknie chodziła :)