PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=606539}

Risen

2009
7,3 6,1 tys. ocen
7,3 10 1 6093
Risen
powrót do forum gry Risen

Przechodzę ją po raz drugi... Po raz kolejny straciłem kilka całych dni z mojego życia. Zupełnie jak za czasów dwóch pierwszych Gothików (i Nocy Kruka), kiedy to niszczyło się wolny czas grami...
Podczas gdy twórcy stracili w oczach fanów Gothikiem 3, a Gothic 4 (innego studia) okazał się nie wypałem, powstał Risen - nagroda pocieszenia od Piranha Bytes.
Gra tak śmierdzi pierwszym Gothikiem, że aż się łza w oku kręci... Jednocześnie jest nowocześniejsza, atrakcyjniejsza...
Oprawa, jak na 2009 rok jest bardzo dobra (ba! Nawet jak na dziś) ale chyba trochę niedzisiejsza... Wiedźmin, choć bardziej ponury (i gorszy, moim zdaniem w rozgrywce), prezentował się ciut lepiej.
Fabuła jest bardzo 'gotycka' chociaż z pozmienianymi nazw(isk)ami...
Jeżeli chcecie odlecieć na kilka dni, nie szkoda wam życia - zagrajcie.

ocenił(a) grę na 10
Bruce_Lee

Próbowałem... heh rzeczywiście klimat i fabuła wciąga, lecz jedna rzecz sprawiła że przestałem grać.. Tak jak i w gothicu, ciężko grać jako łucznik. Prawie się nie da. To denerwujące, że miecz jest faworyzowany. Może to dlatego że grałem w The Elder Scrolls IV Oblivion oraz The Elder Scrolls V Skyrim. Bez porównania, jeśli chodzi o sposób walki łukiem.

ocenił(a) grę na 6
ungreedsyman

W Gothikach to ja z łuku i czarów korzystałem bardziej jako dodatku - żeby ubić trochę przeciwnika, zanim się zbliży. W reszcie RPGów w ogóle nie używałem broni dystansowych...

ocenił(a) grę na 10
Bruce_Lee

Pewnie właśnie dlatego że nie ma szans grania samym łukiem;p. Gra jest nastawiona bardziej na broń typu miecze. Weźmy np. grę Gothic I. Najlepsza broń w grze, to Uriziel, miecz ;p. Nie ma porównywalnego łuku. Tak samo jest w kolejnych odsłonach gry, w Risen jest podobnie. Trochę szkoda, że twórcy o tym nie pomyśleli.