PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=644888}

Sacred: Podziemia

Sacred: Underworld
2005
7,4 412  ocen
7,4 10 1 412
Sacred: Podziemia
powrót do forum gry Sacred: Podziemia

Plusy i minusy

ocenił(a) grę na 6

Plusy:
+ różnorodność terenów
+ różnorodność przeciwników
+ możliwość jazdy konnej
+ różnorodność przedmiotów
+ grafika
+ nieliniowość terenów (w porównaniu do wielu nowych hack'n slash'ów gdzie idzie się po sznurku)
+ combosy
+ duży % terenu dostępny na początku gry
+ alternatywne klasy postaci (takie urozmaicenie dla znużonych tradycyjnymi klasami postaci jak w Diablo 2)
Minusy:
- fabuła (w ogóle mnie nie zainteresowała)
- można by dorzucić jeszcze jakieś postacie

ocenił(a) grę na 6
Marieka

Update
Dawno temu oceniłem, przeszedłem wtedy całą podstawkę i trochę dodatku, tak więc czas na aktualizację.

Plusy:
+ różnorodność terenów
+ różnorodność przeciwników
+ możliwość jazdy konnej - przydaję się kiedy trzeba przemierzyć długi dystans, ale są tereny na których potwory skutecznie nam to uniemożliwiają zatrzymując nas swoimi technikami, w takich miejscach transport koniem jest męczący
+ różnorodność przedmiotów
+ grafika - bardzo ładna jak ręcznie malowana, z dopieszczonymi szczegółami
+ nieliniowość terenów - w porównaniu do wielu nowych hack'n slash'ów gdzie idzie się po sznurku
+ combosy - łączenie technik bojowych w jeden combos
+ duży % terenu dostępny na początku gry
+ alternatywne klasy postaci - takie urozmaicenie dla znużonych tradycyjnymi klasami postaci jak w Diablo 2
+ potwory walczą między sobą - nieraz przydaje się by przejść niezauważonym

Minusy:
- fabuła - w ogóle mnie nie zainteresowała, skupiłem się na zadaniach pobocznych, wybijaniu wrogów, zbieraniu sprzętu, rozwijaniu postaci, a główną fabułą się jakoś nie interesowałem, ot kolejne główne zadanie i tak aż do końca gry
- można by dorzucić jeszcze jakieś postacie - w sumie jest ich trochę, ale oprócz mojej ulubionej wampirzycy, to jakoś żadną inną nie chciało mi się grać
- idiotyczni npc - ci którzy dołączają się w związku z zadaniami i mają nie zginąć i nie są silni, to zamiast stać z boku, pchają się w walkę i giną
- nieprzydatni walczący npc - tzn. szczególnie na początku gry, szybko giną i mimo że można im dać (tylko) broń i tarczę, to niewiele to daje, są mało pomocni, mało obrażeń odbierają. W dodatku dopiero Vilya i Haduk imieniem Haduk (który się przyłącza po zrobieniu jednego zadania) coś tam działają, ale i tak szybko dosyć giną z potężniejszymi wrogami, ale zawsze to chwilę skupiają na siebie atak wrogów
- kursor nie klei się do wrogów - są gry (jak np. Dungeon Siege), że można było lekko obok wroga nacisnąć, a i tak nasza postać go atakowała, tutaj jest odwrotnie, często musiałem dokładnie celować kursorem we wroga, bo nawet jak był podświetlony mieczyk, to i tak latałem wokół niego zamiast go zaatakować
- dokładność we wchodzeniu, przechodzeniu przez wąskie ścieżki, do domów - tak jak w minusie wyżej, często się dzieje, że wskazuję dokładnie w wejście do domu, a postać leci obok, naokoło i muszę ją od razu zawracać
- poziomowanie potworów - nie lubię czegoś takiego, poziom potworów rośnie wraz z naszym, tak więc jak wrócimy po jakimś czasie grania do pierwszych lokacji, to zamiast bandytów i goblinów o poziomie 3, 4, będą 33, 34. Dobre to o tyle, że aby podexpić nie musimy się gdzieś specjalnie wybierać, tylko wszędzie są godni nas przeciwnicy, ale z drugiej strony przez to mam wrażenie nieraz, że się w ogóle nie wzmacniam, że ciągle jest tak samo ciężko nieważne jaki sprzęt założę i jaki mam poziom i umiejętności
- niemożność przypisania klawiszy do czynności
- zadania mało dają - zazwyczaj jedną, lub dwie runy z technikami, trochę doświadczenia i złota. Runy w dużych ilościach sporo dają, ale jedna, dwie runy za zadanie to mało nam zwiększy, doświadczenia niewiele, a złota w tej grze z czasem mamy od hvja i w sumie to też niewielka nagroda
- techniki - nie wiem jak jest z innymi postaciami, ale grając wampirzycą i nie mając szybkiej regeneracji technik, (a miałem jedną bojową i przemianę w wampira) to cienko z tym było, przez dużą część gry grałem jakby w tej grze nie było technik, a dopiero je używałem jak było ciężej, lub w walce z bossami, lepiej było w Diablo 2
- wkvrwiające potwory - trutnie, podlatują i odlatują, a ty ganiaj za nimi jak idiota, męczarnia z nimi, lepiej teren z trutniami przebiec na koniu; driady w dodatku, te ich odskakiwanie też wkvrwiające, ten teren też wolałem jak najszybciej opuścić; i jeszcze pewnie jakieś były
- brak minimapy - a przydałaby się, bo męczące trochę tak klikać co jakiś czas na główną mapę, by zobaczyć czy dobrze idziemy
- brak map podziemi - nie dodatku, tylko podziemnych lokacji, a przydałyby się, bo podziemi jest sporo i zdarzają się spore i kręte
- mapy w dodatku - o ile w podstawce mapy są fajne, takie jakie powinny być, o tyle już w dodatku są to labirynty, trochę tak jakby wzięli mapy z Dungeon Siege i dorobili do nich po parę, parenaście odnóg i połączeń

Wreszcie po latach udało mi się przejść podstawkę z dodatkiem, gra jest naprawdę dobra, miło się gra nawet mimo tych minusów, chociaż nieraz zdarzyło mi się przekląć, szczególnie w dodatku, to i tak jest to jeden z lepszych hack'n slashów. Można by poprawić pewne rzeczy, zmienić, usunąć, dodać, ale i tak jest nieźle, może jeszcze kiedyś wrócę do niej, spróbować zagrać inną postacią. Ocena tutaj wystawiona, to ocena tylko dodatku, osobno oceniłem podstawkę.
A i jeszcze tak grając sobie wampirzycą, od czasu do czasu łażąc tu i tam, gadała, że ten region to pis... chyba gra przewidziała panowanie PiS'u w przyszłości :P