PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=611143}
8,6 1,0 tys. ocen
8,6 10 1 1019
System Shock 2
powrót do forum gry System Shock 2

No właśnie. Do czego jej najbliżej? Czy ma coś wspólnego np. z Deus Exem?

użytkownik usunięty
Karton20

"Boshock" jest do niej dość często porównywana.

Karton20

ma, przede wszystkim brak liniowości i elementy rpg tj. rozwijanie postaci, ekwipunek etc. i oczywiście klimat cyberpunku z tym, że ss2 to horror a Deus EX akcja, ale najbardziej to bym przyrównał tą grę właśnie do Deusa, podobno BioShock był wzorowany na ss2 ale coś im nie wyszło, jestem jeszcze z czasów c64 i amigi może dlatego jakoś nowe produkcje mi nie leżą, gra jak dla mnie za bardzo cukierkowa graficznie i banalna jeżeli chodzi o fabułę

ocenił(a) grę na 10
Karton20

Pod względem technicznym to Deus Ex jest troszke podobny ale też nie znowu bardzo podobny, a pod względem fabuły i klimatu to trudno znaleźć coś równie genialnego. Bioshock jest niczym w porównaniu do SS2

Andrewx51

Ja tam osobiście wolę bioshock'a ( minimalnie ale jednak) bo bioshock ma moim skromnym zdaniem najlepszy klimat i stylistykę która jest na tyle oryginalna i odjechana aby przykuć gracza na ok 20 godz gry .
Może i bardzo ciekawe zwroty akcji oraz zaskakujące rozwiązania fabularne są częściej w ss2 ale jak bioshock jak już przedstawiał swoje zwroty akcji to "spadałem z krzesła " .
Mniejsza gry są bardzo porównywalne i obie zasługują na swoje miejsce przy stole growym na jednych najważniejszych miejsc .

ocenił(a) grę na 10
ENDmOstER

Bioshock ma lepszą grafikę, ale to taki system shock 2 w wersji dla dzieci po prostu

ocenił(a) grę na 10
Movie_Crash_Man

choć w niego nie grałem ale widziałem rozgrywkę na youtube

ocenił(a) grę na 10
Karton20

jest taka przygodówka " i have no mouth and must scream" do tej gry jest najbardziej podobna. Jeszcze bardziej chory podobny klimat

użytkownik usunięty
Karton20

Nie ma do czego porównywać. System Shock 2 jest klasą samą dla siebie i wyznacza kierunek. Deus Ex jest późniejszą grą i nie tak istotną.
System Shock 2 jest kontynuacją System Shock jedynie i do niej można ja porównywać, bo ta gra była prawdziwym prekursorem.
Bioshock i inne badziewia są jedynie kopiami System Shocka 2 i czerpią z licencji na tytuł. To tyle.

ocenił(a) grę na 10

Deus EX jest też grą nowatorską, ale w inny sposób. Technicznie SS2 jest lepszy.

ocenił(a) grę na 10
Karton20

Jest to połączenie kilku gier, jako wieloletni gracz w tym tytule widzę odrobinę :
- Dead Space ;ciasne korytarzowe pomieszczenia, trochę podobny klimat straszenia
- Deus Ex ; podobny interfejs i rozgrywka, modyfikacje
- Bioshock ; twórcy inspirowali się SS2 , więc widać nawiązania do potworków, rój owadów itd. , lokacje podobne i audiologi, napisy na ścianach itd., używanie mocy specjalnych itd...
- Half-Life lub Thief...kilka drobnostek było podobnych.