Simsy 3 są grą średnią.Długo jej wyczekiwałam i się nie zawiodłam,ale i nie zaskoczyła mnie za bardzo.Pozwolę porównać ją sobie z częścią drugą.Dużym minusem jest to że simy wyglądają jak ciepłe kluchy,nie ważne czy są chudzi czy grubi.W dwójce wyglądali strasznie kwadratowo,chociaż po dodaniu dodatków ich kształty robiły się stopniowo bardziej "miękkie".Plusem natomiast jest to że nie ma ekranów ładowania co naprawdę ułatwiało sprawę.Na moim średnio-dobrym kompie dwójka wczytywała się godzinami,co doprowadzało mnie do białej gorączki.Dobrze, że już przy podstawie mamy dosyć duży wybór mebli i wzorów.W dwójce był on wręcz żałosny.Historie-w każdej części były dobre,cieszy mnie to,że możemy znów pokierować simami znanymi z części drugiej-Don Lotario,Ćwirowie itp.A teraz największy minus części trzeciej-brak możliwości porwania przez kosmitów ;DD .! Podsumowując:w dwójce trzeba było wielu dodatków by "jakoś to wyglądało" a w 3 zaś od razu mamy dużo mebli,wzorów itp-ogólnie wszystko na przyzwoitym poziomie .The Sims 3 zaskakuje nawet po wielu miesiąc grania na samej podstawie.