Witam,
Zaczne od tego, gralem w pierwsze dwie odslony Thiefa i troche w trzecia czesc, a wiec mam porownanie.
Gralem w te gry w momecie gdy byly nowosciamy na rynku i byly w owym czasie moimi ulubionymi grami
i nadal je lubie pomimo uplywu czasu. I ogolnie uwielbiam gry, w ktorych nalezy kombinowac, skradac sie
i rozwiazywac problemy bez zbednej przemocy.
Przejdzmy teraz do Thiefa 4 i zaczne moze od tego co mi sie ewidentnie nie podoba (zwlaszcza w odniesieniu do 1, 2 i 3).
1. Brak mozliwosci skakania/wskakiwania gdzie sie chce, mozna to robic tylko w miejscach wczesnie do tego przewidzianych.
2. Brak mozliwosc wbijania strzaly z sznurem, w kazdy drewniany element, naprawde nie mnie to denerwuje.
W tej chwili nie przychodzi mi do glowy wiecej rzeczy, ale pewnie jakies drobniejsze by sie jeszcze znalazly.
A teraz co mi sie podoba.
1. Klimat, mroczny z fajna grafika (nie wiem dlaczego ludzie sie tak jej czepiaja skoro jest ladna, a jestem wymagajacy jesli chodzi o strone wizualna) i odpowiednim dzwiekiem.
2. Polotwarty swiat (podobnie jak w cz. 3), z mnostwem zakamarkow do zwiedzenia i wieloma ukrytymi "skarbami". W misjach fabulrnych tez jest wiele fajnie ukrytych miejsc z swoimi tejemnicami.
3. Konfigurowalnosc rozgrywki, czyli mozliwosc zagrania w gre dla 10-cio latak, az do naprawde trudnego poziomu, ktory mozna osiagnac na natrudniejszym poziomie + wlasne ustawienia,
Dla przykladu gdy sie powylacza mozliwosc zabijania i ogluszania, oraz brak mozliwosci bycia wykrytym, a w HUD wylaczy sie wiekszosc informacji dostarczanych na ekran zwlascza,
wszystkich ulatwiaczy typu podswietlanie elementow interaktywnych, znajdek "naprowadzacza" na cel misji i itp, gra sie staje trudna nawet ekstrmalnie trudna.
Gdy wylaczylem wspomaganie otwierania zamkow i obrazow, stwiedzilem ze jest za trudno i wlaczylem spowrotem. Generalnie mozna gre zrobic trudna.
Czasami mocno kombinuje jak cos ukrasc i zeby nie byc zuwazonym, bo przecierz nie moge zabic, ani ogluszcyc, bo inaczej koniec gry i restart od ostatniego zapisu stanu gry.
Jak ktos lubi to moze sobie wylaczyc mozliwosc zapisu gry w ciagu calej misji, dla mnie osobiscie zbyt flustrujace.
A wiec prosze mi nie mowic ze gra jest za latwa, poniewaz mozna ja zrobic ekstremalnie trudna.
Jeszcze sie ustosunkuje do sztucznej inteligencji NPC, poniewaz tez widzialem ze ludzie maja spore zarzuty co do niej.
Na poziomie trudnosci ktorym gram jest zadowalajoca, wiele razy zostalem wykryty tylko ukrywajac sie w cieniu bez ruchu, poniewaz straznik podszedl zbyt blisko.
W cz. 1 i 2 zdazalo mi sie sie nie zostac wykrytym po mimo, ze straznik prawie na mnie wszedl (gralem na ekspercie), w tej czesci nie ma takiej mozliwosci.
Trzeba omijac straznikow w odpowiedniej odleglosci i ciemnosci, oczywiscie od frontu. Z tylu czy boku jest latwiej. Duzo jest tez zabawy jak sie zostawi otwarte drzwi... :-)
Sporo jest smaczkow w tej grze, ktore fajnie jest odkrywac samemu.
Pozdrawiam.
Witam.
Poprzednie czesci gry gralem na PC. Swietny klimat. Ahhh mlodziencze wspomnienia. Kupilem Thief na Ps3 i .... ludzie ciezko sie od tego oderwac. Mialem 7 dni zwolnienia lekarskiego i nie musze chyba mowic na co je poswiecilem :)
Gra świetna. Klimat , grafika , pomyslowosc tworcow. Ahhh. Nie moge sie doczekac kiedy wroce do domu i znow bede mogl strzelic sobie jakis rozdzial.
Jesli chodzi o to co napisal kolega wyzej . Praktycznie ze wszystkim sie zgadzam. Co do liny to w poprzednich czesciach bylo latwiej gdzies sie dostac. Teraz czesto trudno jest znalezc odpowiednie miejsce na line. Duzo meczylem sie jesli chodzi o misje poboczne. Wdrapac sie na jakis balkon .. ahhh katorga. Za minus uwazam tez mapę. Czasem nie łapie się w niej mimo ze mam 25 h spędzonych w grze.
Co do poziomu trudnosci to hmmm. Zagralem po raz pierwszy na srodkowym. Mozna spokojnie przechodzic na tym poziomie bez wiekszych stresow ale ... jesli chce sie wypelnic kazdy punkt bonusowy w danym rozdziale / misji to juz trzeba troche sie napocic.
Np Caly rozdzial bez wykrycia ? To nie jest takie proste nawet na niskich poziomach trudnosci. Poziom trudnosci tak jak kolega napisal mozna dowolnie modyfikowac. Jesli jestescie naprawde spragnieni trudnej gry zagrajcie w Thief na "własnych ustawieniach".
Polecam !!!!!!!!!!!!