PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659318}
7,7 1,7 tys. ocen
7,7 10 1 1719
Total War: Rome II
powrót do forum gry Total War: Rome II

Ta gra to zło.

użytkownik usunięty

Jest sierpień. Mija prawie rok od premiery nowej odsłony serii Total War. Gra nadal jest dla mnie
niegrywalna. Przeciwnicy to debile. Da się wygrać kampanie na luzie (na najwyższym poziomie
trudności!).
Optymalizacja to żart. Shogun 2 Ultra. Rome 2 Low na niskiej rozdzielczości. Brawo! Jedyna gra
która złapała laga na GTX Titan (nie mam go osobiście, ale milem okazję zobaczyć jak się Tytan
z Romkiem sprawuje). Tak. Gra laguje na karcie za której cenę można sobie kupić komputer z
średniej półki i odpalić Shoguna 2 na Ultra. Gothic 3 i GTA 4 biją pokłony.
Bitwy to żart. "Generale? W którą stronę mamy nacierać?" "Tam gdzie widzicie wroga żołnierzu!"
A dzielny piechur przekonany o tym, że wykonuje rozkaz jak należy, naciera w drugą stronę i ginie
bohatersko od strzały w plecach. Na zawsze w naszych sercach.
Dyplomacja to żart, ale wszystko wydaje się nim być jeśli grasz w Europę Universalis 4.
Jakość grafiki przy tej optymalizacji to żart. Na Low, żołnierze wyglądają minimalnie gorzej niż w
pierwszym Rome.
Prawie żadna z obietnic złożonych przez twórców nie została dotrzymana, albo została dodana
jako płatne DLC (na ciebie patrzę Blood & Gore DLC).
Sama gra nawet bez większych błędów byłaby wykastrowaną wersją poprzedniczek. Idealna dla
jankesów.

Idę grać w pierwszego Rome.

1. Komputerowi przeciwnicy w Total War'ach nigdy nie byli na najwyższym poziomie, ale w Rome II jest pewna poprawa w stosunku do poprzedników. Poza tym najciekawsze bitwy rozgrywa się na multiplayerze, a nie z komputerem.
2. Optymalizacja rzeczywiście nie zachwyca, ale mi spokojnie działa na wysokich ustawieniach (NVIDIA Geforce 755m)
3. A co twoim zdaniem powinni robić żołnierze? Nie słuchać się rozkazów? To twoja sprawa, czy wydasz im odpowiednie komendy.
4. Seria Total War ma inne cechy i nie konkuruje bezpośrednio ze skupionymi na polityce świetnymi grami Paradoxu.
5. Płatne DLC to w istocie okropna rzecz.

NikKlik

1. Pewna poprawa do których przeciwników bo domyślam się że o shogunie 2 nie piszesz!!! Na youtube mogę ci znaleźć filmiki z "pozorowanym atakiem" pod ostrzałem łuczników komputerowej armii albo przepychanie się na siłę do ciężko bronionego punktu zwycięstwa. Szczerze to odważę się stwierdzić że rome 1 miał lepsza AI.
2. To nie wiem jak to zrobiłeś.. jesteś naprawdę szczęśliwcem. Niektórym podobno ta gra działa na niższych kartach innym tytan się dławi. Zależy od płyty głównej ..czy coś nie wiem.
3. Tutaj akurat też za bardzo nie rozumiem. Wydaje mi się autorowi posta chodziło o to że jednostki potrafią mimowolnie się ustawiać plecami do ostrzału. Co też się zdarza.
4 Dyplomacja to żart.. ale to nic nowego. Bardziej tutaj rażą obietnice autorów i chwalenie się dyplomacją (jako jedna z rzeczy która zawsze przeszkadzała graczom ale teraz jest super..)
5. Zwłaszcza jak jest to ewidentnie przygotowana wcześniej część gry którą wycięto dla zwiększenia liczby przedpremierowych zamówień lub zysków po premierze.

CZacza

1. Akurat w Shoguna II nie grałem (niezbyt mnie ciekawi okres), ale w porównaniu do innych gier z serii Total War jest postęp.
2. Może jestem szczęśliwcem... U mojego znajomego gra się ścina, ale komputer chyba nie jest najnowszy. U mnie tylko w multiplayerze bywają problemy, ale to może być wina innych graczy.
3.
4. Może nie jest super, ale dodano kilka ciekawych opcji, np. konfederacje.
5. To niestety jest coraz powszechniejsze we współczesnych grach.
Ta gra ma wady, ale nie żałuję zakupu. Świetnie się przy niej bawiłem, a bitwy i kampanie w multi jeszcze mi się nie znudziły.

NikKlik

1. Szkoda bo to naprawdę przyzwoita gra. Rozczarowuje mnie trochę silnik z empire i pomysł tej walki 1vs1 w każdym starciu ale ogólnie gra to postęp. AI w Rome 2: total war jest prawdopodobnie gorsze od części pierwszej. (od medivala 2 na pewno).
2. Total war: Rome 2 jest grą która do dziś nie jest stabilna w działaniu na większości pecetów (dużo bardziej niż naprawiony przez społecznościowe mody empire), jest to fakt, jeżeli mu zaprzeczasz to albo kłamiesz albo jesteś osobą 1 na 1000000, której gra chodzi sprawnie xD
4. Konfederacje ??? Tutaj raczej chodzi o zachowanie komputerowych graczy nie o dostępne opcje, a zachowanie jest dalej tak samo nielogiczne jak w innych częściach.
5. No ale ta gra ustanowiła nowe standardy. Autorzy wiedzieli że sprzedają niedokończony produkt w dodatku całkiem mizerny dlatego wycieli kawałki gry żeby skusić graczy zanim się dowiedzą że to gra to kpina.

Nie żałujesz zakupu??? W takim wypadku nie wiesz co to znaczy uczciwa gra i nie za bardzo jesteś fanem serii total war. Chyba że po prostu Ci głupio że kupiłeś żałośnie beznadziejną grę...

CZacza

Nie żałuję, bo po prostu przyjemnie się gra. I wiem, że dyplomacja jest słaba, optymalizacja też, a pojedynki 1 vs 1 to kolejna bolączka gry. Mimo to, jest to najlepszy Total War z tych, w które grałem (czyli wszystkie poza Shogunem I&II i Medievalem I). W żadnym nie było tylu frakcji, tak dokładnej mapy (poza Shogunem II, ale to sama Japonia), tak dobrej grafiki. Dodano dobry system podziału na prowincje, postęp w porównaniu z poprzednikami, w których po jakimś czasie wszystkie miasta miały identyczne budynki (ewentualnie jeszcze identyczne zamki.) A co do zarzutu z nieczytelnymi ikonkamki oddziałów, to moim zdaniem wyglądają bardzo dobrze i nie mam żadnych problemów z rozróżnieniem jednostek.

NikKlik

Heh .. czyli Twoim zdaniem ta gra jest lepsza od Rome 1 pomimo tego że tamten miał lepszą optymalizację .. znacznie lepsze i prawdziwiej odwzorowane bitwy.. dyplomację na tym samym poziomie ?? Jedyne co miał Rome 2 to prowincji i frakcji co można było uzupełnić bylem modem no i lepszą grafikę ..chociaż z jej powodu dużo więcej błędów się pojawiło w grze.

Nie przystosowany silnik.. marna optymalizacja.. Kłamliwa reklama produktu. Kiepski interfejs i strasznie mizernie zachowany klimat (ale to już opinia subiektywna ..tak mi się wydaje). Ta gra nie ma co Rome 1 lizać butów!!!

Gra ma jeszcze więcej minusów stary.. Nie będę ich tutaj wypisywał bo mi to pełno za dużo miejsca zajmie ale jak coś to stworzyłem temat z nimi xD