PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=609388}
8,1 2,2 tys. ocen
8,1 10 1 2157
Total War: Shogun 2
powrót do forum gry Total War: Shogun 2

Już można grać w STW2. Dzisiaj stoczyłem pierwszą bitwę w kampanii.

KLAssurbanipal

Oficjalna premiera dla każdego miała dziś miejsce, a nie można wciąż oddać głosu.

KLAssurbanipal

A mozesz napisac jakie ogolnie sa wrazenia, w porownaniu np do poprzednich czesci TW?

brain2_86

Ogólnie to całkiem nieźle się grało, ale wg mnie słabszy od poprzedniego tytułu - Napoleona.

ocenił(a) grę na 10
KLAssurbanipal

Kolega absolutnie nie ma racji jest to jeden z najlepszych Total War' ów w jakie grałem, multi wgniata!

Siarczek

Kwestia gustu. Może nie znasz dobrze Rome lub Medievala 2. Tamte gry miały grywalność. Empire już słabiej, trochę zawodu. Napoleon - seria wraca do łask, gra świetna. Shogun 2 niestety łapie się między ETW a NTW. Przede wszystkim gra szybko się nudzi. Frakcje najmniej zróżnicowane od czasu Shoguna 1. Czekam na Rome 2. STW2 to jakby przedsmak przed tym co ma być i sprawdzneie silnika, jak to miało miejsce z ETW przed NTW.

KLAssurbanipal

U mnie oceny wyglądają tak (oceny adekwatne do czasów w których gry były wydawane ma się rozumieć):
STW1 9/10 (dodatek MI 8/10)
MTW1 8/10 (dodatek VI 8/10)
RTW 10/10 (dodatki: BI 9/10, Alexander 8/10)
MTW2 10/10 (dodatek Kingdoms 10/10)
ETW 8/10 (dodatek WC 7/10)
NTW 10/10 (dodatek PC 9/10)
STW2 9/10

KLAssurbanipal

to i tak nadzwyczjanie wysokie noty ;) i dobrze ;) wiekszosć TW powinna być w top 100 gier , gdyby zostały one dodane na początku do bazy tak jak ROME to kto wie ....

KLAssurbanipal

nie wiem czemu drugi ROME ? pewnie bedzie i zapewne byłoby wyśmienite.... ale chyba nie po STW 2 bo jakby tak zrobili to co dalej ? med 3 NTW 2 ETW 2 wtórność moze powoli niszczyć serię . t

promil77

Nie rozumiem o co Ci chodzi z tą wtórnością. Przecież dwie pierwsze części TW mają kontynuację - STW - STW2; MTW - MTW2, trzecią częścią był RTW więc to logiczne. Nie zapominaj że MTW2 był wydany jedną grę później, bo był MTW, potem RTW, a od razu potem MTW2, czyli niezwykle szybko. Tam wtórność mogła dziwić. Od RTW dużo czasu już minęło i zostały wydane po nim 4 gry. Teraz jest nowy silnik plus bitwy morskie. Do RTW to idealnie pasuje - widzieć falangę, słonie bojowe, katafraktów w takiej grafice co STW2. Na wodach potężne triery zrobią większe wrażenie niż statki w innych grach. Mnie bardziej zdzwiił STW2, bo myślałem że teraz będzie RTW2. Wydawało mi się że po grach gdzie mieliśmy tak dużo rozmaitych cywilizacji i olbrzymi zasięg bo ponad Europa - robienie kolejnej Japonii gdzie jedna kultura i mały obszar będzie zbyt wąskim tematem.

ocenił(a) grę na 8
KLAssurbanipal

Może dadzą dodatek z chinolami lub mongołami, może.

Lwie_Serce

Licze na to. Niestety obawiam się że dodatki będą tak wąskie jak przy NTW i ETW gdzie nie wykraczały poza frakcje i swiat z podstawki gry. Chińczycy, Koreańczycy itp. to inne kultury, jakich brakuje w STW2.

KLAssurbanipal

a mam pytanko.....jaki jest Napoleon TW. Słyszałem że to taki drugi Aleksander czyli masz określoną małą liczbę tur żeby szybko wszystko podbić i nara. Jeśli tak to trochę słabo. Dla mnie np.temat Aleksandra został bardzo słabo zrobiony....tak jakby na szybko aby było. Generalnie nie lubię takich szybkich kampani bo nie można wczuć się z klimatem rozgrywki. Tam jest bodaj 40 tur więc nie ma czasu na budowę imperium, rozbudowę miast itp. tylko zrekrutować armie i dalej jazda na wszystkich...tzn tylko na Persów bo już żadnej innej nacji z którymi walczył Aleksander nie ma....dla mnie słaby dodatek.
gdybym miał oceniać części to bym to zrobił tak:
STW- nie grałem (zacząłem serię od Medival I)
MTW-8/10 ( dodatek VTW 8/10)
RTW- 9/10 (dodatek BI 8/10 Aleksander- grałem tylko raz i nie przypadł mi do gustu 1/10
MTWII- 8/10 (dodatek Królestwa 7/10)
w pozostałe nie grałem jeszcze :(

ziger

''Słyszałem że to taki drugi Aleksander''

To żart? Napoleon to jeden z najlepszych TW. Obok MTW2 Kingdoms to chyba najbardziej rozbudowany Total War. Masz tam 3 kampanie: włoska i egipska które są krótkie, a oprócz tego jest kampania główna w całej Europie. To tak jakbyś miał Medievala 2 i połówką Kingdoms w jednym pudełku. Napoleon w porównaniu do Empire jest o kilka poziomów lepszy. Ma największą mapę, każda frakcja mocno zróżnicowana i jedyna gra z serii gdzie frakcje nie są przekolorowane a każda ma zupełnie inne jednostki. Dodam jeszcze że wizualnie jest najbardziej historyczną grą z serii, gdzie nie ma jednostek i innych elementów fantasy jak np. płonące świcie, psy bojowe, łucznicy z Sherwood.
Najwyżej oceniam 2 gry: RTW (ze względu na grywalność i nowatorstwo bo historia i jednostki były kiepskie) i właśnie NTW.