PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=685065}
8,0 7,6 tys. ocen
8,0 10 1 7586
Wolfenstein: The New Order
powrót do forum gry Wolfenstein: The New Order

nieudolnie nawiązująca do Return to Castle Wolfenstein. Połowa gry to filmiki, w trakcie których można nawet czytać książkę, dużo też idiotycznych, koszmarnie nudnych wędrówek w poszukiwaniu różności, nawet spleśniałego betonu. Klimatu w tej grze nie ma żadnego, bronie są takie sobie, strzelanie mało satysfakcjonujące, a grafika mocno przestarzała.
To bardziej przygodówko-strzelanina, nudnawa zresztą, niż rasowy FPS. Widać, ze autorzy nie mieli pomysłu na dobra grę i wcisnęli jeszcze, na nieszczęście graczy, infantylną tzw. fabułę.
Można na to wydać 20 zł. - ja wydałem, niestety, coś ok. 114 zł. (zakup w Merlinie)
Co jeszcze ważne, to to, ze kiepska jest optymalizacja pod Radeona i chyba nie ma skutecznego sposobu by to naprawić.

użytkownik usunięty
cesare_10

Gdzie można pobrać patcha?

ocenił(a) grę na 7
cesare_10

Zgadzam sie to gra co najwyżej niezła, mam dość też ciąglego zawyrzania ocen przez polskich recenzentów. Fabuła tu jest kiepska i tak jak napisałes wedrówki w poszukiwaniu rózności są irytujace i pełnią funkcje zapychacza.Powracjac do recenzentów to wiekszośc ludzi którzy grali w gre ocenia ja jako co najwyżej dobrą gre ze strzela sie ok ale szału nie ma a patrze na recenzje w prasie i necie i zbiera same 8 i 9 a to jest juz wprowadzanie graczy w bład bo 7 to jest góra na co ta gra zasługuje wiecd nie polecam sugroiwac sie opinimi zwłaszca polskich recenzentów bo
zwyczajnie kłamia i łapią hajs za zawyzanie ocen.

P.S.
Return to Castle Wolfenstein nadal pzostaje najlepsza gra z seri i wątpie żeby poki co coś sie zmieniło

ocenił(a) grę na 8
WielkiVolare

A co powiesz na to ze gracze na gry online dają tej grze 9/10 ?

Abatoniki

Kto ich tam wie, może hype jaki w okół tej produkcji się zrobił odwrócił ich uwagę od tego jak faktycznie ona wygląda.
Prędzej bym dał 5/10 ponieważ zbyt dobitnie widać niezdecydowanie developera czy robi gre na poważnie (ukazanie okrucieństwa wojny, moralne wywody bohatera czy fabuła siląca się na powagę) jako taka radzi sobie co najwyżej przeciętnie, czy bardziej oldschool'owa(sekrety, jaka taka swoboda w poruszaniu się po lokacjach i stylu gry czy niezły i ciekawy arsenał) tutaj radzi sobie już lepiej ale w połączeniu obu"gatunków"wychodzi produkcja przeciętna.

ocenił(a) grę na 10
Blake943

A co mają sekrety, czy fajny arsenał do ukazywania okrucieństwa wojny i wywodów moralnych? Przecież nie widzę przeciwwskazań by połączyć te elementy. Moim zdaniem wszystko zagrało super :)

Frost

Nie każdemu w końcu taka hybryda musi się podobać, bardziej mi chodziło o to że oczekiwałem zupełnie innej produkcji a nie takiej gdzie fabuła stara się być poważna i wychodzi z tego(dla mnie)groteska i są iście komiczne sceny które w zamyśle miały być poważne czy nawet przerażające.

użytkownik usunięty
cesare_10

Zauważyłem, że filmiki pojawiają się zbyt często. Zbyt często też jesteśmy ograniczani przez z góry narzuconą broń. Na dodatek przerywnikowe fragmenty między niektórymi misjami to śmiech na sali.
Mimo tego grało się bardzo przyjemnie. Strzelanie wykonane zostało bezbłędnie i sprawia masę frajdy. 8/10 z czystym sumieniem.

ocenił(a) grę na 10
cesare_10

Moja opinia o tej grze jest zupełnie inna. Klimat świetny, strzelanie jedne z lepszych w FPS, zostawia w tyle te pierdzenie z call of duty, battlefield, czy innych modnych teraz strzelanek. Fabuła dobra, co prawda czasami naciągana, ale to jest taka stylistyka, to tak jakby czepiać filmów tarantino, ze są naciągane. A przerywniki filmowe są naprawdę dobre i nie nudzą, są doskonałym uzupełnieniem rozgrywki.

Za to mnie Return to Castle Wolfenstein nudziło. Sztampowa strzelanka, ze skrawkami fabuły, które ograniczały sie głównie do opisu przed misją. Jednak szukam w grze czegoś więcej, niż suchego opisu co trzeba zrobić. I jakby nie było tam też znajdowało się sporo naciąganych rzeczy (kościotrupy w katakumbach :D). Koniec końców nie skończyłem tej gry nigdy. O wiele lepszy jest obecny dodatek Wolfenstein Old Blood, który nawiązuje do RTCW. Autorzy wzięli najlepsze elementy z tamtej gry i zaaplikowali je w świetny sposób do tego dodatku, oaz postawili głównie na rozgrywkę, czyli nie ma za wiele przerywników filmowych, które tak Cie niby raziły w New Order. Swoja drogą to prequel do New Order

Frost

Szkoda tylko że Old Blood jest zaprzeczeniem oldschol'u na którego się kreuje wraz z TNO.

ocenił(a) grę na 7
cesare_10

Mnie się bardzo podobało to ze w tej grze jest więcej Blaskowicza, tzn graliśmy nim zawsze ale dopiero tutaj poznajemy go bliżej od strony charakteru. Brian Bloom odwalił świetną robotę jeśli chodzi o klimatyczny głos Blaskowicza, no i niektóre nuty z gry po prostu zwalają z nóg.

cesare_10

Witam , mam problem z gra od poczatku gra sie fajnie ale gra staje na misji z zaplesniałym betomem po rozmowie z tą laska nie moge dalej grac wszystko funkcjonuje poprawnie a ja nie moge isc czy ktos mial podobny problem ?

cesare_10

zgadzam się w 100%