Link wszystko wyjaśni, dodam że za taką formą jestem całkowicie za! gra zostanie odświeżona plus na pewno nie zabraknie dodatkowych smaczków/lokacji i zapewne wiele innych atrakcji. Mowa jest o Baldurs Gate 1 dla jasności. Na nową wersje BG 2 pewnie poczekamy trochę(pracę nad nią trwają). Zapewne niedługo poznamy więcej szczegółów.
Chomiki i łowcy z wszystkich krajów - radujcie się!
http://www.gram.pl/news_8AnrG,q6_Zapomnijcie_o_wakacyjnych_wyjazdach_Baldur_8217 s_Gate_Enhanced_Edition_zapowiedziane_na_lato.html
How do you enhance something perfect?
Tyle mogę odpowiedzieć. A teraz wracam do Kontynuowania mojej postaci w BG2.
W zasadzie mam dwie.
Jedna to jest Elf zabójca (z jak narazie moimi rekordowymi statystykami ze wszystkim na 18 z wyjątkiem mądrości która jest na 16:-P. Charyzma oryginalnie na 3 + pierścień charyzmy.) Korgan, Viconia, Edwin. Mam również Yoshimo - nie był w planie, ale jeszcze nie miałem okazji przeżyć jego zdrady więc postanowaiłem go wziąc.
Druga drużyna to mój bard (importowany z jadynki), Minsc, Keldorn, Aerie, Jan Jansen, Jaheira.
Jak zwiększą rozdzielczość i dadzą synchronizacje pionową to świat się nie zawali.
Właśnie o to chodzi że ta gra nie jest perfekcyjna i zasługuje na remake. Choć sam dałem 10/10 to gra pewne wady ma, m. in. legendarne "przed wyruszeniem w drogę", FATALNE znajdywanie drogi przez bohaterów, możliwość nieuczciwej walki, brak rozmówek między postaciami, zbyt duża powtarzalność lokacji, niezbalansowany poziom trudności (im dłużej gramy tym jest łatwiej). Dużo tego trochę. Spora część z tego została poprawiona w dwójce, która jest już znacznie bliżej perfekcyjności, ale jedynkę spokojnie można by zrobić na nowo.
haha nie wiem dlaczego ludziom przeszkadza "przed wyruszeniem w drogę." Może za bardzo lubię Fronczewskiego, żeby powtarzająca się kwestia mnie denerwowała. Ale z tego co wiem jest mod, który to naprawia.
Faktycznie nie grałem w BG1 od jakiegoś czasu i zapomniałem o znajdowaniu drogi. Nigdy nie używałem Totu mod, ale zakładam że powinno to naprawić problem. I tak, jeżeli rozmówki i reakcje drużyny będą dodane to jest to warte remake'a. To chyba jedyna rzecz której mi naprawdę brakowało w 1ce.
Nie zauważyłem ani powtarzalności lokacji, ani problemu z poziomem trudności. Tak czy siak, jestem ciekawy co Enhanced Edition przyniesie. Podobno będzie można oddalać i zbliżać. Mam nadzieję że tak. Teraz BG2 chodzi na moim laptopie w rozdzielczości 1480x900 i naprawdę wolałbym zbliżyć akcję od czasu do czasu:-P
Mój błąd, gra wyjdzie również z dwójką i jej dodatkiem, a nie oddzielnie tak jak napisałem wcześniej.
To zależy od ceny. Tu dostaniemy Baldura z nową grafiką, opcjami, wątkami fabularnymi, odświeżonym interfejsem, nowymi towarzyszami, questami, miejscami. Jeśli gra wyjdzie taka jak obiecują (a akurat na tym rynku to nie jest aż tak nierealne), to jeśli nie rzucą cenę max 100zł to to będzie dobry deal.
Kiedyś - Przed wyruszeniem w drogę należy zebrać drużynę.
Teraz - Przed wyruszeniem w drogę należy kupić DLC.
Dobrze powiedziane :) Co do ceny, to Edycja Rozszerzona na iPada będzie kosztowała mniej niż10$ ponieważ uważają że sprzedaż gry z 1998 roku jest szaleństwem. Więc na PC powinno podobnie kosztować.
Oczywiście nie bedzie problemu z wrzuceniem starych save'ów do Edycji Rozszerzonej, prawda? ;)
Nowa wersja odczyta starą bezproblemowo, czy bedzie trzeba je jakoś skonwertować?
Czy bezproblemowo to nie wiem, stare save'wy mogą się nie zgrać z nową wersją gry, ale nikt oprócz twórców tego nie wie, więc pozostaje po prostu czekać do premiery lub na ich komentarz w tej sprawie.
ech gdybym wiedział to bym nie kończył niedawno całej sagi, kocham BG ale bez przesady :P mogliby zaimplementować ten fanowski mod na romans z Imoen, był fenomenalny, mam nadzieję że twórca się zbierze w sobie w końcu i ukończy dalszy ciąg dla Tronu Bhaala, w ogóle są jakikolwiek screeny? zmienią coś w oprawie oprócz rozdzielczości, którą można sobie samemu podbić? mechanika pozostanie taka jak w oryginale czy może wrzucą jedynkę już w D&D 3,5?
Ja bym też chciał zobaczyć w Edycji Rozszerzonej jakieś fajne bajery typu nowe przedmioty, questy, lokacje, może nawet klasy i towarzyszy tak samo dopracowanych jak z "podstawek", nowe romanse byłyby ekstra, np dla gnoma czy krasnoluda ;D (bo tak to trzeba grac zawsze elfem albo czlowiekiem by miec pełną satysfakcję z gry czyli romans) ;p
jak nie widziałeś to obczaj koniecznie http://imoen.blindmonkey.org/ koleś, który to zrobił ma nieziemski talent, powinni go do Bioware zatrudnić, dwójka w ogóle nabiera nowego wymiaru z tym wątkiem
Moim zdaniem BG EE powinno mieć osobną stronę. Bo to nie będzie ten sam Baldur. W EE będzie można grać klasami z Cieni Amnu i rasą, której w jedynce nie było - półorkiem (przynajmniej z tych info., co gdzieś wpadły mi w oko). + Nowe lokacje/questy...
Mam nadzieję, że odświeżona edycja nie będzie żerowaniem na fanach. Inaczej trzeba będzie komuś skopać tyłki w dobrej sprawie.
(Mogliby zrobić "łysą" postać Minsca w oknie ekwipunku, a w dwójce zmienić portret Sarevoka... Tak na marginesie dodając :> )
a wiadomo w którą stronę pójdzie? w 3 D, czy po staremu widok z ''góry''?, nawiasem mówiąc mogliby grę dostosować do silników obecnych systemów, bo brakuje mi niektórych tekstów: często dwuznacznych: ''Jestem chętna i gotowa'' (kochana Imoen z jedynki)
czyli dostosowana gra do obecnych komputerów ze starymi bohaterami - postaciami z nowymi planszami (obszarami) brzmi ciekawie!, mam jednak nadzieje, że trójki nie będą robili!, wystarczą dwie części!
Najlepiej jakby zrobili kolejną opowieść w uniwersum Forgotten Realms, czyli w Faerunie... I zeby była lepsza od Neverwinterów i Icewindów, chociaż minimalnie zbliżała się do poziomu Baldurów. To by było coś.
coś w stylu baldura by się przydało! nawet identyczne, ale zmieniony bohater główny, inne cele, mniejsza liniowść! samemu można byłoby obierać co się chce zrobić i komu pomóc! np. dwa miasta do wyboru i możliwość pomagania ich władzom! mała i duża polityka etc., możliwość zaciągania się na misje do wojska! zresztą Polacy mogliby spróbować sił tworząc podobną grę!
O tak, tylko niestety w dzisiejszych czasach konsole są na pierwszym miejscu i szczerze wątpię żeby na rynek konsolowy taka gra by się dobrze sprzedała/przyjęła. Ekipy które robiły te gry już dawno nie istnieją. Bioware na przykład już dawno nie interesuje się starymi markami RPG, a już kiedy został kupiony przez EA to już lepiej nie mówić.
Premiera 18 września! http://www.dobreprogramy.pl/Premiera-Baldurs-Gate-Enhanced-Edition-18-wrzesnia,A ktualnosc,35267.html :))
HA! :))
"Od strony fabularnej, napotkamy trzy nowe postacie, z których każda zaoferuje wątek poboczny na około cztery godziny zabawy, przy okazji prowadząc nas we wcześniej niezbadane zakątki uwielbianego świata fantasy. Pojawi się również osobna przygoda, polegająca na toczeniu bojów na przestrzeni 15 poziomów wymyślnej areny, ku uciesze zgromadzonych na niej widzów.
Jeżeli o stronę techniczną produktu chodzi, deweloperzy zachwalają ponad 400 usprawnień, z czego najważniejsze to oczywiście polepszona grafika oraz interfejs gry, optymalizacja wiekowego kodu na bazie Baldur's Gate II: Cienie Amn czy poprawienie komfortu zabawy po sieci. Wszystkie wstawki filmowe zastąpiono ponadto nowymi. Overhaul Games zapewnia, że tytuł będzie rozwijany jeszcze długo po premierze, a na pełne wsparcie ze strony studia mogą liczyć fani modyfikowania gry."
Życie to przygody lub pustka! - Nic dodać nic ująć =D
Kolesie robią sobie z graczy jaja, nie mają pomysłu na nowe cRPG to wyciskają kasę z 13 letniego tytułu. Trzeba mieć tupet. Gdyby to był Baldurs Gate 3 ,sequel, prequel - to ok. Ale to co robią to po prostu bezczelność.
Cóż, osobiście poczekam aż gra wyjdzie z werdyktem. Przyznam że na początku trochę się napaliłem na nowego Baldura, taka nostalgia. Szanują twoją opinie. Również bym wolał nowego Baldura zamiast rozszerzonej edycji.
Mnie to dodatkowo zwisa także dlatego bo nie cierpię pierwszego Baldura którego uważam za tytuł przeciętny, nudny, ma nudnych NPCów, nudne lokacje i słabiutką fabułę. Dwójka jest świetna ale też nie na pierwszym miejscu jeśli idzie o cRPG w ogóle. Tak więc nie ma szans bym to kupił.