PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=712573}

Łotr 1. Gwiezdne wojny - historie

Rogue One: A Star Wars Story
2016
7,4 168 tys. ocen
7,4 10 1 168168
7,1 58 krytyków
Łotr 1. Gwiezdne wojny - historie
powrót do forum filmu Łotr 1. Gwiezdne wojny - historie

Czyżby pierwsza para homoseksualna w uniwersum Gwiezdnych Wojen? Dzisiaj, po powtórnym seansie jestem bardziej niż pewna, że są gejami. Co o tym myślicie? Czy wątek ich miłości zostanie rozbudowany w jakichś komiksach bądź książkach?

ocenił(a) film na 10
Blaxi

Nie sądze. Oni należeli to starożytnego zakonu whillów. Byli raczej poprostu bardzo dobrymi przyjaciółmi ;)

ringos

No ale weź, przyjaciele tak się nie zachowują. Między nimi na pewno coś było.

użytkownik usunięty
Blaxi

Ty się dobrze czujesz????

Chyba nie rozumiem.

użytkownik usunięty
Blaxi

JAkoś mnie to nie dziwi.

ocenił(a) film na 10
Blaxi

Typów męskiej przyjaźni i jej zachowań jest tyle ile facetów na świecie. Ale doszukiwać się tutaj od razu gejostwa???

ringos

Ale przecież ich wspólne sceny aż kipią od miłości, bynajmniej nie platonicznej. "Nie potrzebuję szczęścia - mam ciebie.", albo to z jaką rozpaczą Baze wołał do Chirruta, żeby wracał i się nie wygłupiał. A po śmierci Chirruta? Przecież wyglądał na totalnie załamanego, w szoku.

ocenił(a) film na 10
Blaxi

No i właśnie wszystko co tu piszesz traktuje o prawdziwej przyjaźni. Nie wiem o co Ci chodzi :/ TAK WŁAŚNIE WYGLĄDA PRZYJAŹŃ :)

ringos

Tak też wygląda miłość. Dlatego możemy to sobie interpretować jak chcemy. Chociaż wolałabym, aby ich związek został oficjalnie potwierdzony, podobnie jak związek Finna I Poe w VIII części.

ocenił(a) film na 10
Blaxi

Okey - możesz to sobie interpretować jak chcesz ;) Ale ja tam nie widzę niczego w tym stylu. I co do Poe i Finna tez myślę, że będą dobrymi kumplami. Napisałem (bęďą) bo pomimo, że już sie znają, razem uciekli i Poe dał Finnowi kurtkę to jednak jeszcze mało mają za sobą wspólnych przygód. A tak w ogóle to mam nadzieję ze w VIII ep będzie wiecej czasu ekranowego dla Poe niż Finna. Nie żebym był rasistą ;p ale to jego postać mi bardziej przypadła do gustu - może przez lekkie podobieństwo charakterem do Hana Solo ;)

ocenił(a) film na 9
ringos

Blaxi - widzisz to czego nie ma. Tam jest przyjaźń, męska zajebista przyjaźń jak na wojnie. A Ty na siłę próbujesz doszukać się homoseksualnego wątku tam gdzie go nie ma. Po co? I jaki to związek Poe i Finna został niby oficjalnie potwierdzony??? Źródło?

m_milanowski

Dlaczego na siłę? Powtarzam - jeśli nie ma niczego oficjalnie potwierdzonego to możemy sobie gdybać, bo każda interpretacja może być właściwa. I uważam, że męska miłość też może być zajebista.

Chodziło mi o to, że chciałabym aby związek Finna i Poe został potwierdzony, a nie, że jest.

ocenił(a) film na 9
m_milanowski

Nie zostal , Abrams poprostu powiedzial ze nie widzi nic dziwnego gdyby byli homosexualni bo wkoncu w Galaktyce mieszkaja tryliony , rowniez homosexualisci.

ocenił(a) film na 6
Blaxi

Hahhaha, jaka prowokatorka XD Pierwsza próba trollingu? Bo trochę grubymi nićmi szyte te podśmiechujki.

ocenił(a) film na 9
Blaxi

totalna głupota. tak samo jak nie zastanawiam się czy Jyn podobała się Cassianowi, tak też nie uważam, żeby Chirrut i Baze coś do siebie czuli. na Boga, przecież to film przygodowy, science-fiction, to jest najważniejsze - by była przygoda i dobra zabawa (wiecie co mam na myśli). nie jakaś komedia romantyczna, więc po co jakiś romans i orientacje? poprawność polityczna pcha się wszędzie i trzeba zamykać przed nią drzwi.

moj_nick3

Film przygodowy też może mieć wątki romantyczne.

ocenił(a) film na 9
Blaxi

może, ale nie musi. i nie mogą dominować "ideologicznie" nad samym przesłaniem, bo wtedy to już propaganda.

moj_nick3

Co ma związek homoseksualny do propagandy?

ocenił(a) film na 9
Blaxi

nie powiedziałem nic o związku homoseksualnym w kontekście propagandy, ale o wątkach romantycznych. jakby każda przygoda <w kontekście filmu przygodowego> musiała wiązać się z miłością czy to fizyczną czy też po prostu uczuciem. ciężko o jakiś film ostatnio dla masowego odbiorcy w którym nie ma zawartego jakiegoś miłosnego wątku. a propaganda polega na tym, że zdaję sobie sprawę, że homoseksualizm istnieje, a jest on mi wciskany przez reżyserów i scenarzystów na ekranie. często nie ma to żadnego związku z fabułą, ale jest bo ma być.

moj_nick3

Wątki romantyczne są wciskane w filmy przygodowe, bo widownia chce wątków miłosnuch.

ocenił(a) film na 10
Blaxi

A ja się z tobą zgadzam Blaxi, też tam coś widziałam. Niektórzy po prostu mają ból dupska o twój komentarz :). Wątki miłosne między kobietą i mężczyzną są wszędzie i jakoś nikogo to nie razi, a to to samo, tylko dwóch facetów... chociaż w przypadku Chirruta i Baze'a nie wiem czy to po prostu nie jest queerbaiting... :/

Nyasagi

No dziękuję! Wiedziałam, że nie mogę być jedyną osobą która to dostrzegła. Właśnie mnie też denerwuje, jak wątek między kobietą a mężczyzną nikogo nie razi, a jak już chodzi o jakichś homoseksualistów to od razu jest "wciskanie na siłę". Kiedy ludzie się nauczą, że na świecie istnieje więcej orientacji niż hetero?

Nie sądzę, żeby to buł queerbaiting. Oczywiście w kinie totalnie mainstreamowym nie mogą sobie ot tak pokazać jednoznacznie gejów i lesbijki, bo świat by wybuchł, ale powrzucanie nawiązań w różne miejsca jest okej. Jak to mówią - trzeba brać co dają. Może doczekamy czasów, gdy nikogo związek dwóch osób tej samej płci nie będzie szokować.

Wesołych świąt!

ocenił(a) film na 10
Blaxi

W którejś z nowelizacji jeden chyba nazwał drugiego "brother", więc nie oczekiwałabym, że w kanonie będą homoseksualni. W "Aftermath" jeden z bohaterów jest gejem i wiele osób hejtowało tą książkę tylko z tego powodu... a było na ten temat tylko jedno zdanie, w całej książce.