PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=712573}

Łotr 1. Gwiezdne wojny - historie

Rogue One: A Star Wars Story
2016
7,4 168 tys. ocen
7,4 10 1 168168
7,1 58 krytyków
Łotr 1. Gwiezdne wojny - historie
powrót do forum filmu Łotr 1. Gwiezdne wojny - historie

a dokładniej juz nie mamy filmu typowo "bohaterskiego" (przeparszam, ale nie znalazłem innego słowa) , ale typowy film wojenny. Mamy tu Rebelię pokazaną nie jako świetnych bohaterów, ale na przykładzie niektórych osób np. Cassiana ludzi, którzy zrobią wszystko dla Rebelii. Na początku Nowej Nadziei mamy powiedziane "szpiegom udało się wykraść plany Gwiazdy Śmierci", przy czym mówimy "aha", a przy R1 mamy świetnie opowiedzianą historię owych szpiegów. Ja ocenilem film na 9/10, moje ulubione postacie to K2, Krennic (btw. za*****ty aktor) i Jyn.

ocenił(a) film na 10
Crazyman_200_YouTube

To jest film, który mi przywrócił wiarę w to, że Star Wars, to nie tylko odcinanie kuponów. Po filmach wyreżyserowanych przez Lucasa i Przebudzeniu Mocy, które pozostawiły niedosyt, doznałem w trakcie seansu tego filmu, takich emocji i satysfakcji, które ciężko będzie przebić. Chyba epizod 8 w żadnym razie mojego apetytu nie zaspokoi w grudniu, jeżeli nie będzie choć trochę przygnębiający i mroczny jak Rogue One. Wreszcie brak przerostu formy nad treścią i wykorzystanie efektów specjalnych z polotem, a nie efekciarstwem. Sporo mrugnięć oka do fanów, dobrze znających poprzednie filmy i oczywiście Vader, który ma chyba najlepszą scenę ze wszystkich 5 filmów w których pojawia się na ekranie. Moment w którym już jego prom leci w stronę statku rebelii i towarzyszy mu złowieszcza muzyka, gdy rebelianci depperacko próbują uciec na pokład Tantive IV jest epicki.