Podawajcie tytuły wszystkich filmów jakie znacie o tematyce II wojny światowej lub wojny w Wietnamie. Jak narazie udało mi sie zebrać tylko tyle:
łowca jeleni
imperium słońca
lista schindlera
szeregowiec ryan
cienka czerwona linia
pianista
wojna harta
Wiem że napewno jeszcze sporo tu brakuje, wiec jak znacie jakies tytuly, to bede wdzieczny za ich podanie.
czas apokalipsy (apocalypse now)
Korczak
kanał
pełny magazynek (full metal jacket)
Stalingrad
okręt (das boot)
o jeden most za daleko (bridge too far)
most na rzece Kwai (bridge on the river Kwai)
grobowiec świetlików (hotaru no haka)
Patton
Pluton (Platoon)
Good Morning, Vietnam
Wróg u bram
Bat-21
Byliśmy żołnierzami
Ofiary Wojny
Urodzony 4 lipca
Na tyłach wroga
Cienka czerwona linia
Sztandar chwały (Flags of our fathers)
W księżycową jasną noc
Życie jest piękne (Bardziej komiediodramat o holocauście niż typowy film wojenny, ale naprawde dobry)
Popiół i diament
Zarówno Pluton czy Good Morning Vietnam to nie II wojna światowa (ale fakt filmy świetne, warte obejrzenia) a jeśli chodzi o II Wojnę światową to na pewno Szeregowiec Ryan lub serial Kompania braci
"Wojna zimowa" co prawda film obrazuje wojnę radziecko-fińską, która rozegrała się między XI 1939r. a III 1940r. ale dla fanów filmów wojennych to dobra propozycja.
zapomnieliście o jednym według mnie z tych lepszych filmów wojennych :) Listy z Ivo Jimy na prawdę gorąco polecam :)
Dodam jeszcze cos od siebie:
1. Bunkier SS
2. Zaginiony Batalion
3. 9 Kompania
4. Kokoda
5. Kompania braci
6. Kamikaze Boski Wiatr
7. Sztandar Chwały
8. Stalingrad
9. Gdy zamilkną fanfary
10.Szyfry wojny
11.Bylismy żołnierzami
Narazie powinno wystarczyc ;)
pozdrawiam
Hamburger Hill i oczywiście - Full Metal Jackett ( Kubricka to jeszcze "Paths of Glory", ale to ani o Wietnamie ani o II wojnie)
Seriale:
- "Polskie drogi" - realistyczny
- "Czterej pancerni i pies" - przygodowy dla mlodziezy, ale i dorosli znajda to i owo dla siebie
- "Stawka wieksza niz zycie" - sensacyjno-przygodowy
- "Siedemnascie mgnien wiosny" ("Siemnadcat' mgnowienij wiesny") - radziecki, co nieco podobny do "Stawki..." ale mniej sensacyjny i mniej przygodowy.
Wymieniajac te seriale, mam na mysli 3 ostatnie, NIE robie sobie jaj ! W koncu sa o II wojnie swiatowej, nie ? I do tego wszystkie sa kultowe ! A "Polskie drogi" to dla mnie jeden z najlepszych seriali w ogole w swiatowej kinematografii, ARCYDZIELO za 10/10 (znowu, bez robienia jaj !!!).
Zauwazylem tez ze na dotychczas podanych listach nie ma chyba ani jednego filmu radzieckiego (chociaz moze cos przegapilem), a przeciez w ZSRR nakrecono ich tez multum ! Czy to sie komus podoba, czy nie. Wiekszosc bez watpienia zawiera tresci polityczne zapewne niezgodne z pogladami wiekszosci forumowiczow (dla jasnosci: moimi tez), ale procz tych jest tam tez kawal dobrego, rzetelnego kina; i w wielu to jest na pierwszym planie, a ideologia jest za (czy pod, jak kto woli) tym. Za komuny pokazywano tych filmow sporo, ale teraz trudno na cos trafic. Ale na szczescie niektore sa na DVD. Na pewno warto obejrzec chocby kilka, chocby dla jako takiego zaznajomienia sie z ta kinematografia, zeby miec chociaz jako takie pojecie. Tym bardziej w obecnych czasach, kiedy nikt widzowi tego nie wmusza, kiedy moze on sam sobie taki film obejrzec z wlasnej i nieprzymuszonej woli.
Filmy ktore w tej chwili przyszly mi do glowy to:
- "Zywi i martwi" ("Zywyje i miortwyje"),
- "Ballada o zolnierzu" ("Ballada o soldatie"),
- "Los czlowieka" ("Sud'ba czelowieka"),
- "Goracy snieg" ("Goriaczij snieg"),
- "Oni walczyli za ojczyznę" ("Oni srazalis' za rodinu"),
- "Opowiesc o prawdziwym czlowieku" ("Powiest' o nastojaszcziem czelowiekie")
i polsko-radziecki "Zapamietaj imie swoje".
No i oczywiscie niesmiertelne arcydzielo "Cichy Don" ("Tichij Don") - o czasach I wojny swiatowej, Rewolucji Pazdziernikowej i wojny domowej ktora nastala w Rosji po tej ostatniej. To juz MUS ABSOLUTNY dla kazdego _prawdziwego_ kinomaniaka (a nie
takiego, co tylko chce zeby inni go za takiego uwazali) !
Milego ogladania wszystkim ktorzy tu zajrza (wliczajac tych swiadomych istnienia w/w filmow, ktorzy wczesniej nie wpadli sami na to zeby je obejrzec) & pozdro.