PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1045}

Łowca jeleni

The Deer Hunter
1978
8,1 133 tys. ocen
8,1 10 1 132671
8,4 61 krytyków
Łowca jeleni
powrót do forum filmu Łowca jeleni

Nuda

ocenił(a) film na 3

Przeczytawszy pozytywną recenzję w Telewizyjnej Wyborczej postanowiłem sięgnąć po ten film na DVD i go wreszcie obejrzeć.
Niestety zawiodłem się mocno, gdyż film na wiele wad:
- film trwa 3 godziny, jest w nim wiele dłużyzn, co jakiś czas chciało mi się spać (obejrzałem go w 2 dni, bo nie dało się wytrzymać i obejrzeć całego od razu), te dłużyzny to na przykład obraz wesela trwający chyba z pół godziny, kiedy to niewiele się dzieje z punktu widzenia rozwoju akcji w filmie
- bezsensowny i nieprzekonujący obraz gry w rosyjską (a może wietnamską?) ruletkę, kiedy to co chwilę słychać chlast-chlast po twarzy, wietnamskie irytujące wrzaski, szczęk rewolweru, a czasem i wystrzał. Może jacyś głupcy kiedyś w to naprawdę grali, ale w filmie ich motywacja do takiej gry została pokazana zupełnie nieprzekonująco, wręcz sztucznie
- słabawa gra aktorów: R. de Niro to jak zwykle zamkniety w sobie męski twardziel (kolejne jego schematyczna rola), Ch. Walken nijaki i mdły, M. Streep jako mało rozgarnięta blondyna, jej charakter (a miała taki w ogóle?) ukazany powierzchownie, zresztą rola mało ważna w filmie
- tematyka (Wietnam), nie oszukujmy się, nie jest już zbyt aktualna, do tego przedstawiona tutaj schematycznie; wątek psychicznego wypalenia po wojnie płytki, bez psychologizmu, może się skryć przed takimi dziełami (zwłaszcza literackimi) jak "Na Zachodzie bez zmian"

ocenił(a) film na 9
guerrero

Reżysera trzeba ukamienować za to iż dokładnie 30 lat temu zajął się tematem wtedy aktualnym, a dziś nie. Aż dziw, że zapamiętałeś jakieś fakty z plątaniny bezsensownych i nieprzekonujących dłużyzn jaką był ten film.