7,3 7,9 tys. ocen
7,3 10 1 7944
7,2 6 krytyków
Śmierć jak kromka chleba
powrót do forum filmu Śmierć jak kromka chleba

Ten pode mną, Stingus, stwierdził, że to dobry film. Być może, ale nie dla mnie. W którąś z kolei rocznicę wydarzeń w "Wujku" byłam z całą szkołą w tej kopalni i pokazali nam ten film. Wcześniej mieliśmy spotkanie z kilkoma facetami, którzy brali udział w tych wydarzeniach i którzy byli pokazani w filmie. Niby powinien mnie ten film zainteresować, na faktach, siedzę w miejscu, gdzie to wszystko się działo, aktorzy grają facetów, którzy przed chwilą z nami gadali... i co?
I SPAŁAM...

użytkownik usunięty
Tajszczyzna

żal mi Ciebie. Czy wiesz, że naród, który nie szanuje swojej historii jest skazany na zagładę?

ocenił(a) film na 9
Tajszczyzna

nie wiem jak można być takim ignorantem zeby spać na tym filmie...

Tajszczyzna

Wniosek z tego taki ze nie powinnas tam w ogole isc. Pewnie nie wiesz w ogole co to stan wojenny i Solidarność. Daty upadku komunizmu pewnie też nie znasz. Nie jestes w stanie uchwycic szerszego kontekstu tych wydarzen i tego ze moze wlasnie ogladasz ludzi ktorym cos zawdzieczasz. Dla Ciebie to taka normalna historyjka ze ktos kogos pobil, nie? Żałosne...

ocenił(a) film na 10
sickboy_4

daty upadku komunizmu nie moze znac - bo komunizm nigdy w Polsce nie istnial, zapewne miales na mysli socrealizm... PS. ten post na temat spania jest wyjatkowo smutny - tymbardziej ze autorka prawdopodobnie mieszka na Slasku...

ocenił(a) film na 9
Tajszczyzna

Czasami to ręce opadają gdy się patrzy na głupotę niektórych. Szkoda slów.

ocenił(a) film na 9
Tajszczyzna

profanacja jak można spać na takim Filmie??? Można ci tylko wspólczuć. naprawde szkoda gadać

pabloo_3

No dokładnie, ale wiecie, że teraz rządzą "Dzieci Neostrady" i panuje totalna płycizna wśród ludzi, przykładem jest autor pierwszego posta "śpiący na filmie".

BUNCH

no cóż, pisałam to 7 lat temu, miałam wtedy 16 lat:)

Tajszczyzna

Wybaczalne, ja nieraz natrafiam na swoje wcześniejsze posty na filmwebie i śmieje się sam z siebie.

ocenił(a) film na 2
Tajszczyzna

Nic dziwnego, ze spałaś. Nie udał się Kutzowi specjalnie ten film. W tym samym roku powstał dużo lepszy "Zawrócony".

ocenił(a) film na 3
pozytywny_zawodnik

Też się nie dziwię. Film jest śmiertelnie nudny. Co z tego, że opowiada o nie wiadomo jak ważnych momentach w dziejach naszego kraju, skoro robi to kompletnie bez pomysłu. "Pewnie nie wiesz w ogole co to stan wojenny i Solidarność. Daty upadku komunizmu pewnie też nie znasz." - co to za argument? Film to sztuka a nie lekcja historii. Nie zrozumcie mnie źle, nie mówię, że każdy film powinien być tylko rozrywką, wręcz przeciwnie. Ale jak się nie ma pomysłu, to nie ma szans na dobry film.

użytkownik usunięty
Biednarz

Po części się zgadzam film jest próbą odtworzenia wydarzeń z grudnia 1981 głównie chodził chyba o wierne odtworzenie historii, atmosfery tamtych dni ludzkich reakcji i psychiki bez większego artyzmu. To film podobny trochę do "Popiełuszko. Wolność jest w nas" bo w tym filmie też moim zdaniem o to chodzi stąd też uważam, że "Zabić księdza" Agnieszki Holland jest lepsze. Czekam na nowy film o "Wujku" polecam film dokumentalny "Prosta historia" o jednym z zamordowanych górników historia jest opowiedziana z perspektywy jego matki po ponad 20 latach od tamtych wydarzeń. Liczę, że ta historia stanie się kanwą nowego filmu fabularnego. Mimo to za klimat i wierne oddanie wydarzeń, niezapomniany epizod Dymnej oraz ciekawe role Radziwiłowicza, Gancarczyka i Budzisz-Krzyżanowskiej + jak zawsze dobrych Gajosa, Trelę i Peszka u mnie ma 9/10.