PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483118}

Świat bez ludzi

Life After People
2008
6,8 437  ocen
6,8 10 1 437
Świat bez ludzi
powrót do forum filmu Świat bez ludzi

Ludzie nie mogą tak po prostu zniknąć, co najwyżej mogą umrzeć zostawiając po sobie ciała o których brak mowy. A po drugie to dlaczego zwierzęta miały by życ dłużej od ludzi.

ocenił(a) film na 8
maciek31

no widzisz ten dokument po prostu zrobił pewne założenie które ci się w głowie nie mieści, a nawet gdyby ludzkie ciała pozostały to kompletnie nie miało by to wpływu na przebieg całości zdarzeń, po prostu zwierzęta miały by trochę więcej padliny do posilenia się. Moje przypuszczenie jest takowe że ze względu na nieznaczący czynnik ciała zostały usunięte z "równania" aby film nie był zbyt drastyczny ponieważ przecież jest to produkcja telewizyjna. Obrazy rozszarpywanych ludzkich ciał nie są za piękne a nic by nie wnosiły.

maciek31

"Ludzie nie mogą tak po prostu zniknąć, co najwyżej mogą umrzeć zostawiając po sobie ciała o których brak mowy."
Nie wiem z jakiego języka to tłumaczysz ale na polski to ci się nie udało.

"A po drugie to dlaczego zwierzęta miały by życ dłużej od ludzi."
Wyobraź sobie, że miliony lat zwierzęta ŻYŁY sobie na świecie gdzie nie było ludzi.
I pewnie będą sobie żyły długo potym jak ludzi zabraknie.
Wiem, że nie jest to zgodne z tym co napisano w pewnej bardzo popularnej w naszym kraju i nie tylko książce, której fragmenty co niedziela ksiądz ci czyta.
Ale niestety dla twoich przekonań taki jest stan faktyczny :)

ocenił(a) film na 8
tia-non

Ludzie mogą zniknąć bez śladu jesli zrobimy z tego eksperyment logiczny :) po za tym bomba atomowa może przecież spowodowac absolutne wyparowanie ciała człowieka (abstrachujac że zabiłaby także zwierzęta i rosliny)

ocenił(a) film na 8
maciek31

Był to czysto abstrakcyjny , niemalże filozoficzny eksperyment. ,Co by było gdyby?' Wiemy jak teoretycznie świat wyglądał przed władaniem rasy ludzkiej-zielone kontynenty, bogatosc fauny i flory. W naszym zapatrzeniu i wiecznym zachwycie wydaje nam sie że dzieje Ziemi to dzieje człowieka a prawda jest taka że cywilizacja zajmuje bardzo maleńki ulamek historii naszej Planety. Ludzie przez wieki budowali, rozwijali technologie, brali we wladanie calą przyrodę, niszczyli ja i modyfikowali.Odcinalismy sie od natury tworzac sobie sztuczne środowiska i systemy. To jednak ciekawe pytanie-co by sie stało gdyby ta Ziemia zmodyfikowana i przerobiona przez czlowieka tak że większość elementów naszej cywilizacji nie jest w stanie sie bez nas utrzymać nagle została pozbawiona ludzi? Ten film uświadamia jak bardzo kruche jest zycie ludzkie i że nasza cywilizacja choc dla nas tak wspaniała i niewyobrażalna jest niczym wobec sil natury.Wszystko co stworzylismy i jest od nas zalezne nie przetrwa. Wygra mądrość natury. Jest nawet takie powiedzenie :, Nie było nas, był las, nie będzie nas, będzie las.' Nic nie posiada takiej siły przebicia jak natura.

Cadavera

A co ze Stonehenge i innymi megalitami ? Coś jednak pozostało po jakiejś cywilizacji.