PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37890}

Źródło

Jungfrukällan
1960
7,6 6,2 tys. ocen
7,6 10 1 6190
7,5 25 krytyków
Źródło
powrót do forum filmu Źródło

Od razu na wstępie zaznaczę że to najsłabszy film pana Bergmana (a dotąd widziałem 9 Jego filmów). Po pierwsze główna bohaterka: rozpuszczona przez rodziców, nie znająca świata; myśli że wszystko i wszyscy kręcą się wokół niej. Spotyka trzech wieśniaków i myśli że porozmawia z nim jak z królami, nie dostrzega w nich nic złego. I dlatego wcale nie żal mi tego co się stało. Druga sprawa to jej ojciec, szlachcic a przede wszystkim gorliwy chrześcijanin. Kiedy dowiedział się kto skrzywdził jego córkę, zabił sprawców z premedytacją. Czy tak postępuje tak pobożna ? Prawdziwy chrześcijanin przebaczył by a nie zabijał jak zwierzę. Jedynym plusem filmu jest to że akcja rozgrywa się w epoce średniowiecza, którą się interesuję.

ocenił(a) film na 8
tomasz_user

Już ja widzę jak na jego miejscu byś postąpił. W duchu humanistycznego nauczania i tolerancji dla wszelkich wariatów:). Jeszcze zapewne dałbyś krzyż na drogę. Na serio - reakcja ojca jest jak najbardziej naturalna - nawet jako osoba bardzo pobożna. Ludzie potrafili chędożyć na krucjatach na których mieli walczyć o chwałę Boga - nikt nie jest doskonały, i niw qyobrażam raczej sobie jak Bergman miałby logicznie ukazać "wybaczenie" win tym gnojom:).

ocenił(a) film na 7
tomasz_user

Skąd założenie, że Tore był bardzo pobożny? Pamiętam scenę, w której jego żona zarzuca mu, że ten nigdy się nei modli.

ocenił(a) film na 8
tomasz_user

Powinien im poobcinac najpierw.. a mlodego zostawic na parobka.

ocenił(a) film na 8
tomasz_user

aha to znaczy ze rozpuszczone panny z bogatych domow mozna gwalcic i bic kijem w leb ? co za myslenie masakra...najglupszy komentarz w calym tym watku, totalnie bezmyslny.
Po za tym Karin byla naiwna, rozpieszczona i nieostrozna ale miala dobre serce, wspolczula Ingeri.