Żelazna Dama

The Iron Lady
2011
6,8 83 tys. ocen
6,8 10 1 82697
5,1 36 krytyków
Żelazna Dama
powrót do forum filmu Żelazna Dama

Chaos

ocenił(a) film na 5

Filmy biograficzne nie wychodzą ostatnio za dobrze. Po niezbyt udanym "J. Edgar" mamy teraz Żelazną Damę" Oba filmy łączy fakt, że opowieść snuta jest jako spowiedź/wyznanie staruszka/staruszki u schyłku życia. Obojgu trzęsą się ręce i oboje wspominają dawne lata. Nie tędy jednak droga. Ciekawsze było by dla mnie klasyczne opowiadanie od początku do końca tzn od jakiegoś punktu wyjścia np w przypadku Tacher od jej zwycięstwa do końca kadencji. W filmie mamy jednak jeden wielki chaos. Twórcy chcieli pokazać wszystko i życie prywatne i polityczne i wewnętrzne. Różne wydarzenia przeplatają się niekoniecznie chronologicznie i są pokazywane dosłownie po kilka minut jak wojna o Falklandy, walka z komunistami czy zamach. I tak to wychodzi kiedy chce się pokazać wszystko - nie pokazuje się tak naprawdę niczego. Jedyna rzecz, którą pokazują od początku do końca (tak naprawdę to połowa filmu - jeszcze gorzej niż w Edgarze) to próba wyrzucenia rzeczy męża i gra z widzem, czy Pani Tacher jest stuknięta. Jak już koniecznie chcieli zrobić to od tej strony to mogło to być zasygnalizowane, a nie oparty o to jest cały film. A może to jakaś przenośnia ? Nie wiem, jak tak to jej nie zrozumiałem. Dla mnie film grubo poniżej oczekiwań. Na plus zasługuje jedynie to, że w lewicowym świecie filmowym dobrze przedstawiono konserwatystkę. Co do Meryl Streep nie należy do moich ulubionych aktorek, ale doceniam jej wysoki poziom aktorski i nie inaczej jest tu.

ocenił(a) film na 9
hubio

Fajnie napisane. Mam podobne zdanie.

ocenił(a) film na 6
hubio

Próbowałem wysnuc jakąś opinię czy refleksję na temat tego filmu , ale teraz już nie muszę ..Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 5
hubio

Do zestawienia niezbyt udanych filmów biograficznych dołożyłbym jeszcze wszystkie filmy o JP2 , kilka ich powstało po jego śmierci , nie wyróżnię konkretnego , ale mam wrażenie ,że niektórym wydaje się ,że skoro biografia dotyczy wybitnej osoby ,to od razu musi rzucić na kolana , a tak nie jest .. ' Żelazną Damę ' obejrzałem głównie ze względu na rolę Meryl Streep ,bo lubię od lat tą panią...Podsumowywać nie będę ,bo hubio wykombinował to ciekawiej ,niż sam chciałem...

hubio

Podpisuję się pod tą wypowiedzią.

ocenił(a) film na 4
hubio

Zgadzam się. Według mnie trochę nudnawy

ocenił(a) film na 6
hubio

dokładnie, J.Edgara i Żelazna dame ratuje tylko aktorstwo

ocenił(a) film na 6
hubio

Odkładałem i odkładałem obejrzenie tego filmu i dzisiaj się okazało, że miałem czuja. Gdyby skonstruować ten film jak JFK, z pazurem - byłby zjadliwy, a tak - jako i w śp. Edgarze - wyszło blade nic dla nikogo. I na pewno nie ma tu żelaza.

ocenił(a) film na 8
ptosiek

czy Ona miała problemy schizofreniczne w życiu osobistym czy też zostało to dodane ?