Żelazna Dama

The Iron Lady
2011
6,8 83 tys. ocen
6,8 10 1 82697
5,1 36 krytyków
Żelazna Dama
powrót do forum filmu Żelazna Dama

Bardzo przeciętny. Nie rozumiem dlaczego do zaprezentowania osoby pani Tatcher zastowano pryzmat osoby chorej i starej, tak jakby żaden inny polityk na świecie nie chorował i nie zestarzał się.
Mocno irytujące są te wkręty o pozostawieniu rodziny i zaniedbaniu Jej na rzecz kariery politycznej.
Irytujące są wstawki muzyczne w momentach bójek ulicznych i pogromów, mogące sugerować, że ktoś miał z tego powodu zabawę. I znalazłabym wiele innych, dla których uważam go za baardzo przeciętny. Osoba godna tego, żeby zrobiono o Niej film, ja jednak czekam na taki który będzie Jej godzien.

ocenił(a) film na 5
honey_filmaniak

Uff całe szczęście, że ktoś to zauważa. Odniosłem takie samo wrażenie. O tym o czym już wspomniałeś/aś pisał nie będę (wątek choroby, cała kadencja przedstawiona w sposób pejoratywny).
Zwrócę jeszcze uwagę na ostatnią scenę, w której Tatcher "pokornieje" i zmywa naczynia. Zaprzecza swojej postawie z początku filmu. Reżyser sugeruje, że coś zrozumiała, dostrzegła...

In plus gra Streep oraz ogólna postawa Tatcher, jako premiera (no ale to zasługa jej samej, nie reżysera).

ocenił(a) film na 5
fitszymon

Taaaak, scena z myciem zupełnie mnie powaliła.

użytkownik usunięty
fitszymon

Odniosłem inne wrażenie odnośnie ukazania jej kadencji. Jej decyzje pokazano jako kontrowersyjne, ale w ostatecznym rozrachunku trafione, zaś ją samą jako kobietę odnoszącą sukcesy mimo przeciwności.

ocenił(a) film na 8
honey_filmaniak

Ty wiesz, co to "lewicowość", de6ilu?! Lewicowość to przede wszystkim wrażliwość na niesprawiedliwość społeczną - jeśli nie jesteś posiadaczem dwudziestu kopalni pełnych głodujących górników, antylewiciwość w twoim wykonaniu to właśnie de6ilizm.

ocenił(a) film na 4
mak65

Lewicowośc to ZSSR, lewicowość to Korea Północna, to 3 Rzesza to Wenezuela to Wietnam to Kambodża to Angola to Kuba to Chiny Mao - chcesz powiedzieć coś jeszcze debilu?

ocenił(a) film na 8
Ricz_Forrester

Twoje przykłady to nie lewicowość, tylko zbrodniarze, którzy przypięli sobie identyfikatory z napisem "Socjalizm", bądź "Komunizm". Równie dobrze ty możesz sobie przypiąć etykietkę z napisem "Geniusz" i tyle samo to będzie miało wspólnego z rzeczywistością.

ocenił(a) film na 4
mak65

Synu dziwki i pedofila, podałem najjaskrawsze przykłady lewicowej polityki w historii świata. Zamordzyzm, ludobójstwo i cenzura są z definicji lewicowe

ocenił(a) film na 8
Ricz_Forrester

√uj ci w du¶ę, synu nieznanego żołnierza.