Żelazna Dama

The Iron Lady
2011
6,8 83 tys. ocen
6,8 10 1 82698
5,1 36 krytyków
Żelazna Dama
powrót do forum filmu Żelazna Dama

Ja troche z innej beczki- filmu oczywiscie jeszcze nie widzialem ale nie jestem na 100 % pewny ze Oscara dostanie Streep, mogą ją pominąć chociazby ze wzgledu na jej przyszla role Marthy Mitchell zony Nixona ktora byla jego obronczynia w aferze watergate- to z pewnoscia bedzie jej kolejny popis i mysle ze moga chciec poczekac do 2013 roku. Poza tym jak narazie w rankingach zdobytych nagrod dla aktorki 1 planu prowadzi Michelle Williams za jej "My week with Marylin"- film jak film,ale jej kreacja jest bardzo dobrze przyjmowana-Williams rok temu byla nominowana za "Blue Valentine" i Oscara nie otrzymala, wiec w tym roku moga zechciec nagrodzic wlasnie ja ( na marginesie jak dla mnie to jedna z najlepiej zapowiadajacych sie aktorek amerykanskich mlodszego pokolenia) . Moim zdaniem nominacje wygladac beda tak:

- Meryl Streep "The Iron Lady"
- Michelle Williams "My week with Marylin"
- Viola Davis "The Help"
-Kristen Wiig "Druhny"
-Jodie Foster " Carnage"

Nie jestem pewny Glenn Close.Niestety, niekoniecznie musi byc nominowana,ale jezeli juz to za Jodie Foster, tak mysle,chociaz ta u Polanskiego zagrala fenomenalnie , poza tym nie byla nominowana od czasu "Nell" a jest bardzo przez Akademię lubiana.
Mimo wszystko to zawsze ruletka-okaze sie:)

ocenił(a) film na 5
Capote123

Ech wyrzucilbym Wiig a wstawil Tilde, calkiem zapomnialem byla genialna:)

Capote123

Wydaje mi się że Meryl w końcu odbierze 3 statuetkę w tym roku, ponieważ od 1983 r. byłą nominowana wiele razy, ale Oscara jednak nie odebrała( chociaż zasługiwała) W każdym razie trzymam za nią mocna kciuki :)

ocenił(a) film na 8
_meryl_streep_

Kiedyś w historii Oscarów dwie aktorki odebrały Oscara za rolę pierwszoplanową. Ciekawi mnie czy jeszcze w historii się to wydarzy :)

Indy_6

Nominacje Meryl i tak już są rekordem jeśli chodzi o nominacje aktorek :) Super by było gdyby otrzymała Oscara :)

ocenił(a) film na 5
Indy_6

To było w 1969 roku- Ex aequo Barbra Streisand za "Zabawną Dziewczynę" i Katherine Hepburn za "Lwa w zimie" :) na necie mozna znalezc fragment z tej ceremonii- miny wszystkich na sali-bezcenne:) Jezeli zagrala genialna rolę to oczywisice jej sie nalezy, jednak pojawiaja sie glosy,ze postać Tchatcher zagrana jest troche zbyt manierycznie... ale poczekamy zobaczymy.

ocenił(a) film na 8
Capote123

Williams i Streep stoję za tymi Paniami.

Capote123

owszem Foster byla lubiana przez Akademie ale od czasu jej wypowiedzi (cytuje: "Zdobycie Oscara to po prostu bingo. Pięć nazwisk ktoś wrzuca do kapelusza, potrząsa nim i... jedna z osób jest zwycięzcą i może krzyknąć: Bingo! Masz tylko nadzieję, że to ty będziesz tym szczęśliwcem") wszystko diametralnie uleglo zmianie. Takze nie ma mowy o nominacji

najlepszy89

Chciałbym aby to właśnie Michelle Williams wygrała nagrodę bo Meryl ma już dwie statuetki i powinno jej to wystarczyć.

jamesdawid

Wystarczyć? Za taki poziom gry należy się znacznie więcej