Żelazna Dama

The Iron Lady
2011
6,8 83 tys. ocen
6,8 10 1 82698
5,1 36 krytyków
Żelazna Dama
powrót do forum filmu Żelazna Dama

Krótko i na temat - mam do wyboru Żelazną Damę , Idy Marcowe , Spadkobierców , Różę i
mój tydzień z Marylin . Co wybrać ?

Enterraz

Zależy co Cię interesuję. Ja polecam Ci różę bądź żelazną damę.

Enterraz

Idy oglądałem i są słabe, tzn. napięcie nawet jest, ale film się urywa kompletnie bez zakończenia, mi się osobiście nie podobał. Róży, Spadkobierców i Marylin nie widziałem, ale byłem wczoraj na Żelaznej i serdecznie polecam, film jako całość bardzo mi się spodobał (nie zgodzę się z opiniami dotyczących tego, że film jest zły jako całość) a rola Streep - majstersztyk!

ocenił(a) film na 7
Enterraz

Żelazna dama to film świetny, na czasie, ale pamiętaj, że to polityka, a ona nie wszystkich kręci. Spadkobiercy to dobra, choć ulatują z niej emocje, ekranizacja książki. Idy Marcowe to także polityka, ale gorsza, a Róża to kino polskie, więc różnie może być...

marco47

W Żelaznej ta polityka nie jest aż tak napierająca jak w Idach, Żelazna skupia się mocno na osobie Thatcher a nie na polityce stricte. Sam nie przepadam za filmami politycznymi więc czułbym że się męczę, ale to już zależy co kto lubi ;)

ocenił(a) film na 8
Enterraz

Spadkobiercy i Idy to nic nadzwyczajnego, przeciętne produkcje. O Żelaznej Damie ,można przeczytać wiele negatywnych opinii.
Chyba najciekawiej przestawia się Róża.

ocenił(a) film na 7
Enterraz

Jeśli lubisz filmy Smarzowskiego, to Róża jest wg mnie jego najlepszym filmem! Żelazna Dama-warta obejrzenia ze względu na Meryl! Reszty filmów jeszcze nie widziałam..

ocenił(a) film na 1
Enterraz

nie polecam iron Lady

ocenił(a) film na 7
Enterraz

"róża" i 'żelazna dama" (Streep wymiata).
później "idy marcowe". "marylin" jeszcze nie widziałem, "spadkobiercy" mnie nieco zawiedli.

Enterraz

Człowieku, idź na wszystko. Jak mało kiedy, teraz grają same filmy, które trzeba, a przynajmniej warto, zobaczyć. No ale jeśli koniecznie musisz ograniczyć się do paru to ja polecam "Iron Lady" i "Mój tydzień z Marylin". Wydaje mi się, że jest to naprawdę dobry wybór.
Ale jak już napisałem - postaraj się zobaczyć jak najwięcej. To jakiś wysyp świetnych filmów - a w pt wychodzi "Sponsoring" z Juliette Binoche (!!!)

ocenił(a) film na 6
Enterraz

Spadkobierców bez żalu możesz odpuścić.

Enterraz

Jeżeli chodzi o Idy i Spadkobierców to bardziej polecam ten drugi film podobał mi się w stopnniu zadowalającym. Ciekawa rola Clooneya!

Enterraz

A ja Różę odradzam - chyba że chcesz pooglądać przez 1,5 godziny gwałty, bicie generalnie rynsztok - prawie bez fabuły.

ocenił(a) film na 6
Enterraz

Widziałem pierwsze cztery, najbardziej polecam Spadkobierców.

Enterraz

zależy, w czym gustujesz, ale spośród 3 pierwszych, obiektywnie najlepsza jest The Iron Lady

ocenił(a) film na 6
Enterraz

Z tych filmów Idy Marcowe najlepsze,Żelazną Damę i Spadkobierców można sobie spokojnie darować lub przełożyć na kiedy indziej, reszty nie widziałem.

ocenił(a) film na 7
Enterraz

Ja byłem na "Żelaznej Damie" i nie żałuje bo lubie filmy biograficzne, Meryl Streep fenomenalna w tym filmie.
Na "Rzeź" się wybierałem ale chyba nie pójdę, znajomy był i średnio ocenił ten film, a nawet poniżej średniej.
Marilyn mnie nie interesuje więc nic nie mówię.
Na "Różę" chciałem pójśćale nie wiem czy pójdę, bo podobno brutalne sceny tam są pokazane, gwałty i coś tam jeszcze i nie którzy pisali że byli zniesmaczeni trochę po tym filmie, no rzecz gustu ale ja nie mam ochoty ostatnio na oglądanie przemocy i chyba nie pójdę, choć myślę ciągle o tym filmie.
Zastanawiam się nad "Idami marcowymi" może pójdę....

ocenił(a) film na 6
Enterraz

Byłem dziś na Marilyn i Gorąco polecam!