Nie rozumiemy tego filmu tak, jak Zachód np. Katynia. Nie dotyczy nas ta historia, nie dotknęła
Polski, więc nie wiemy, jakie znaczenie ma to dla innych. Vice versa z ww. Katyniem.
Jak byś chciał rozumieć tylko, to co dotyczy nas, to najlepiej się zamknąć jak Korea Północna i "zlikwidować" Internet.
Ten film dotyczy wspaniałej prawicowej babce, która zrobiła niewiarygodnie wiele dobrego dla swojego kraju.
To co najważniejsze zostało ukazane.
- Geneza, tego co jej się pojawiło w głowie i zakiełkowało w latach młodości: a więc firma ojca i jego podejście do ekonomii, a więc prawica.
- Walka o siłę swojego kraju zagranicą i jego wizerunek (wojna z Argentyną)
- Odejście z polityki z nie do końca własnej woli, a bardziej pod wpływem coraz bardziej socjaldemokratycznej Europy i poniekąd tym samym UK.
A więc piękna idea, która urodziła się w jej młodych latach, później wielki sukces i osiągniecie celu, a na koniec porażka z Unią Europejską i jej upadek.
Wielka babka!
Chyba niewiele wiesz o tej pani. Zrobiła dla Polski więcej niż jakikolwiek przywódca na zachodzie.
- Poparła Solidarność
- W 1990 utworzyła fundację swojego imienia która wspierała finansowo m.in Polskę
- Załatwiła Polsce specjalny status na jednym ze szczytów
- Zmusiła Kohla by uznał granicę między Niemcami a Polską
-Kiedy odsłonięto pomnik upamiętniający masakrę w Katyniu przysłała orkiestrę wojskową i bohatera II wojny światowej by ją reprezentował ponieważ nie mogła zjawić się osobiście
- Kiedy wszyscy obawiali się inwazji Rosji na Polskę powiedziała swojemu ministrowi by "nie dawał żadnych złudzeń Rosji. Niech wiedzą co ryzykują w przypadku inwazji na Polskę". ( Z pewnością blef ale wykorzystała fakt że Rosja wiedziała że miała silne plecy u Reagana)
- Podczas filmu "Let Poland be Poland" w którym zachód solidaryzował się z Polską przypomniała całemu światu zasługi Polaków o których nie pamiętali (a raczej nie chcieli pamiętać. Wiadomo jak potraktowano nas po wojnie. My walczyliśmy a oni nas sprzedali)
Nie wspominając o częstych wizytach w naszym kraju . Bywała w Polsce nie tylko jako premier ale też po usunięciu jej z urzędu. Nie ukrywała sympatii do Polski i często przypominała, że nasz kraj ma dla niej duże znaczenie. Można by długo wymieniać. Na pewno miała wpływ na przebieg wydarzeń w naszym kraju.
Mnóstwo ludzi (Zwłaszcza ci którzy pamiętają lata 80-te) Z całym szacunkiem, nie chcę Cię obrażać ani nic, ale nie wszyscy są ignorantami (bez obrazy) i sięgają po coś takiego jak książki. Ewentualnie internet, który również jest pełen informacji i ciekawostek :)
Bóg nie dał mi szansy pamiętać tamtych lat, ale mówiąc "mnóstwo ludzi" niestety miałaś na myśli 1% społeczeństwa polskiego. Zwłaszcza młodszego pokolenia.
Oceniasz bardzo nisko wiedzę naszego społeczeństwa. Z pewnością wie o tym więcej niż 1% Świadczą chociażby o tym komentarze na forach nawet t negatywne. Każdy ocenia jej rządy inaczej ale każdy słyszał o niej i jej dokonaniach. Młodzi również mają na ten temat sporą wiedzę. Wielu zainteresowało się nią poprzez właśnie ten film. Ja także nie pamiętam tych czasów. MT zainteresowała mnie w wieku 10 lat kiedy obejrzałem dokument w tv o niej a następnie po obejrzeniu teledysku genesis "land of confusion" :D Jak to mówią nie mierzmy wszystkich swoją miarą. Pozdrawiam :)
Cwanie, kolejny raz, pośrednio mówisz, że jestem tępy itp. A ja dalej się upieram i mogę udowodnić, że mało osób wie, co MT zrobiła dla nas. Świadczy m.in. fakt aktywności w tym temacie. Pozdrawiam.
Nie chciałam sugerować że jesteś tepy. Raczej że myślisz mniej więcej w ten sposób "ja nie wiem więc inni pewnie też". Przepraszam jeśli cię obrazilam i dzięki za kulturalną wymianę zdań.
Spotkałem się dzisiaj z czołowymi historykami (uczniami) w moim liceum. Nie wiele wiedzą na ten temat, prawie nic. Nie wnosiłem argumentów patrząc na siebie, ale na znajomość sytuacji. Dzięki wzajemne. Pozdrawiam.
Bo ludzie z twojego liceum to nie ludzie zlat 80. To że tobie film nie przypadł do gustu i go ni zrozumiałeś nie znaczy że inni go nie rozumieją. Wielu Polaków na pewno wie kim była ta kobieta, a jeśli nie wie to właśnie są po to takie filmy żeby sie ludzie dowiedzieli.
Pierwsze zdanie - święta prawda. Reszta też mniej więcej się zgadza, ale pisząc "nie rozumiemy" miałem na myśli większość Polaków. I teraz mój ulubiony moment: "jak Ty to nie znaczy, że inni też". Nie piszę bezcelowo. Skoro napisałem, że my nie rozumiemy, to znaczy, że zorientowałem się wcześniej w temacie. Moje pokolenie, jak i starsze, mało wiedzą na temat MT. To, że nata1909 zabłysnęła swoimi informacjami, to nie znaczy, że każdy to wie.
Przestań patrzeć na wszystkich tak jakby byli sobą, nie wiem ilu znasz ludzi ale za pewno o wiele mniejż niż pół Narodu Polskiego, więc nie wiesz czy oni nie rozumieją.
Znam wielu ludzi. Nie wnoszę tego po paru znajomych. Dobra, nie ma co kontynuować tematu. Pozdrawiam.
A rozumiem, że znasz całą Polskę.... Proszę cię... to że znas zopinie dajmy na to 50 osób to i tak mało, może po prostu obracasz się w środowisku takim które nie ma pojęcia o takich sprawach i ludziach jak Żelazna dama.
Wojnarukf, jeśli brakuje Ci znajomości kontekstu, poczytaj po prostu trochę o historii Wielkiej Brytanii w tym okresie i uzupełnij wiedzę, niezrozumiałe wątki w filmie się od razu wyjaśnią.