Żelazna Dama

The Iron Lady
2011
6,8 83 tys. ocen
6,8 10 1 82699
5,1 36 krytyków
Żelazna Dama
powrót do forum filmu Żelazna Dama

Oczekiwałem dynamicznego,politycznego kina ze świetnymi dialogami i aktorstwem.Otrzymałem trochę nudnawą opowieść o schorowanej kobiecie ,która cofa sie w przeszłośc ukazując jedynie zarys jej historii jako polityka.Szkoda,bo moim zdaniem to właśnie wątek polityczny jest zdecydowanie najciekawszy,ale niestety zbyt krótki.Cała reszta nie była mnie wstanie wciągnąć.Świetne aktorstwo nie przełożyło się niestety na dobry film..

ocenił(a) film na 6
tequila82

popieram , myślałem że bedzie wiekszy nacisk na polityczne wątki filmu , a tutaj bardziej skupili się na Margaret jako osobie ;/ szkoda troche jestem zawiedziony , gdyby nie Meryl zapewne bym nigdy nie sięgnął bym po ten film

ocenił(a) film na 5
tequila82

Nie wiem, czy twórcy filmu nie mieli za cel ośmieszyć "Żelazną Damę", bo przecież jej obecny stan nie jest najważniejszym dokonaniem w jej życiu. Film ratuje jedynie rola Meryl.

ocenił(a) film na 6
McCoval

Mysle,że raczej nie mieli zamiaru ośmieszyć.Może twórcy chcieli pokazać Margaret z innej strony ,kiedy jej kariera polityczna dobiegła końca.pytanie tylko czy to dobry wybór?bo tak jak napisałeś"czy jej stan jest najwaznieszym dokonaniem"albo inczej,czy jej obecny stan jest dobrym tematem na ukazanie tak charyzmatycznej kobiety?

ocenił(a) film na 5
tequila82

chciałem dokładnie napisać to samo, film rozczarowuje, wątek polityczny i co za tym idzie 'akcja' jest niestety tylko tłem, niemniej aktorstwo MS jest niesamowite.

ocenił(a) film na 7
szwedoster

Cóż, Margaret Thacher ( jak i np Reagan) to nie są ulubione postacie Hollywood, o polityce nie dowiemy się zbyt wiele z tego filmu - w zasadzie do obejrzenia tylko dla Meryl Streep- jak dla mnie pewny Oscar!

ocenił(a) film na 5
tequila82

Zgadza się, tytuł raczej powinien brzmieć "Żelazna Dama... na emeryturze". W filmie niewiele widać charyzmy, więcej jest obłąkania i zatracenia.

ocenił(a) film na 5
McCoval

Dokładnie...