Żelazna Dama

The Iron Lady
2011
6,8 83 tys. ocen
6,8 10 1 82699
5,1 36 krytyków
Żelazna Dama
powrót do forum filmu Żelazna Dama

Zauważyliście podobieństwo między Margaret Thatcher a Januszem Mikke? 2 takie same charaktery. Różnica jest jedynie taka, że jej udało się dojść do władzy, a naszemu konserwatyście nawet nie za bardzo do mediów.

Za film 3, ale za poglądy w filmie podwyższam do 4.

McArthur

Takie same poglady...bo czy charaktery to nie wiem...W kazdym badz razie Pan Janusz zawsze dobrze wyraza sie o Pani Thatcher i pewnie wiele chcialby przeniesc na nasz grunt.Natomiast JKM nigdy nie dojdzie do wladzy bo juz dawno temu postanowiono ze w naszym kraju prawica do gkosu nie dojdzie.Jak to sie ma do rzeczywistosci widzimy, moze jeszcze nie wszyscy.Wiekoszosci ludzi wciaz wydaje sie, ze konserwatyzm w Polsce uprawiany jest przez partie takie jak PiS.Wierzac w te brednie ludzie uwazaja, ze partie prawicowe sa "za" becikowym, a przeciwne prywatyzacji...Ludzie mieszaja pojecia takie jak konserwatyzm spoleczny i liberalizm gospodarczy, uwazajac ze jedno nie mozna isc w parze z drugim...No ale jak sie ma w rekach media to opinie mozna ksztaltowac na swoj sposob...No i oczywiscie rzadza wciaz ci sami, ktorzy juz dawno bo w roku 89' wszystko ustalili;) Czyli mamy komune vol.2 razem z bylymi czlonkami PZPR(Kwasniewski, Oleksy, Kalisz), jak i innymi wesolymi typkamii ktorzy najpierw byli w opozycji a potem ulatwili ladowanie tymze komuchom w Sejmie w barwach SLD, czy tam UW i AWS nawet.Kto natomiast rzucil rekawice bylym agentom bezpieki w Sejmie w roku 1992?Oczywiscie Pan Janusz...i jak sie to skonczylo?No tak, ze juz nigdy nie zobaczylismy go w Sejmie, a P.Kuron wolal w telewizji ze nie mozna byc chorym z nienawisci.Ktos powie Korwina przeciez ludzie nie wybieraja!No pewnie bo robi sie z niego skutecznie oszoloma i wariata w telewizji, choc poglady ma bardzo przyjazne(niskie podatki), ale co tam mamy przeciez dobry rzad ktory wie najlepiej jak wydac pieniadze podatnika.

ocenił(a) film na 4
ozzy95

Za 3 lata nasz rocznik dojdzie do głosu i nastanie prawica ;) Chyba że się mylę, to uciekniemy do Rona Paula w USA. No chyba że i Ron Paul nie dojdzie do władzy hm.... Coś się wymyśli ;)

McArthur

to współczuje wtedy Polsce jeśli tak się stanie . Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
ViViDfan

A teraz nie współczujesz Polsce?

beastie_tibet

no powiem Ci szczerze że teraz też :)

ViViDfan

Mozesz to jakos uzasadnic ?
Proponuje ci sie zapoznac z pogladami Rona Paula oraz JKMa a nie pisac glupoty.

LaBambinio

JKM ma poglądy dobre dla może hmmm 3% obywateli.

ViViDfan

Taaaak ? A to niby dlaczego ?
Poczytaj lepiej o tym.

LaBambinio

już Ci GG06 odpowiedział ,pozdro 100% poparcia

ocenił(a) film na 4
ViViDfan

Rozumiem, że jesteś za państwem - mafią (państwem opiekuńczym). Więc możesz jakoś udowodnić słuszność socjalizmu? Weźmy np. przymuszane ubezpieczenia, (ZUS, OFE) - jakie są twoje argumenty za?

McArthur

Gwoli scislosci nie jestem z rocznika 95' a 90', ale rozumiem blad bo moj nick jest dosyc mylacy;) A co do Rona Paula, to jest dla mnie bardzo ciekawa postac. Libertarianskie poglady + wysoka kultura.Uwazam ze Pan Janusz, tak naprawde moglby sie sporo nauczyc od R.Paula jezeli chodzi o wystepy publiczne, bo Amerykanin robi to naprawde swietnie. Skutecznie dobiera argumenty, jest bardzo merytoryczny i nigdy nie odpowiada z piana na ustach.Natomiast wyborow najprawdopodobniej tez nie wygra, choc jego wyniki w prawyborach i tak nalezy ocenic pozytywnie.Wydaje mi sie, ze Amerykanie, choc nie mam o nich najlepszego zdania o wiele szybciej niz Polacy zaczynaja sie budzic z letargu.

McArthur

Nie chcę się tu angażować w dyskusję polityczną, ale poparcie dla JKM i szerzej libertarianizmu jest najwyższe wśród uczniów i studentów, natomiast jego zwolennicy po 30. to prawdziwa rzadkość i pokazują to analizy jego wyników wyborczych. Jego kolejne partie (UPR, PJKM,WiP,NP) przekroczyły by próg wyborczy tylko gdyby jedyną grupą głosujących byli wyborcy w przedziale 18-25. Jest to łatwo wytłumaczalne tym, że ludzie w tym wieku są optymistyczni, wierzą że osiągną sukces zawodowy, że - mówiąc górnolotnie - spełnią swoje marzenia, największą wartością dla nich jest wolność, zaś nie chcą opieki państwa, bo wierzą że nie będzie im potrzebna. Doświadczenia wieku 25-35 lat - otrzymanie realistycznej a nie wymarzonej pracy, czy nawet niemożliwość dostania jakiejkolwiek, zarzucenie lub niepowodzenie prób własnej działalności, która to miała z każdego z nich zrobić Gatesa, wreszcie potrzeby związane z jakąkolwiek stabilizacją życiową czy założeniem rodziny - wszystko to sprawia że od tej wolności ważniejsze staje się bezpieczeństwo i stabilizacja, którą daje mniejsza czy większa aktywność socjalna państwa - prawo pracy, opieka społeczna itp. "Korwinistą" przestaje moim zdaniem być człowiek, który już zrozumiał że nie będzie milionerem, a czasami może mu pomóc w życiu świadczenie społeczne.

GG06

Coz, ja mam 27 lat. Jestem za koliberalizmen. Konczylem politologie w Gdansku 20% wykladowcow to, jak to okresliles " Korwinisci". Moja babcia " lekarz " - Korwinistka. Na wiodacym forum biznesowym - okolo 40 % - "Korwinisci". Mam wielu znajomych po 30stce - "Korwinistow".
Twoja teoria jest bardzo kulawa. Czytajac twoja wypowiedz mozna ulec wrazeniu, ze to co glosza " wolnosciowcy" to wyjete z rzeczywistosci idee. Patrzac na bankrutujace panstwa w Europie ( i nie tylko), na spowolniony wzrost gospodarczy/na jego brak, jest to bardzo bezczelne stwierdzenie. To tak jakby ktos ci plul w twarz a ty bys twierdzil, ze pada deszcz.
Na swiat trzeba patrzec REALNIE - nie w rozowych okularach! Panstwo blokuje rozwoj, czy to tak ciezko zrozumiec ?!

LaBambinio

Stany Zjednoczone sie powoli budza, REWOLUCJA RON PAUL 2012 !

ocenił(a) film na 4
GG06

Gdybyś wiedział co naprawdę daje ci prawo pracy, i państwowa opieka społeczna (a raczej co zabiera), oraz gdybyś znał podstawy ekonomi, wiedział jaką rolę odgrywa państwo w gospodarce, jak przez podatki i biurokrację niszczy konkurencję zmienił byś zdanie.
"wyborcy w przedziale 18-25" > jak widać, to co bolszewiki zawzięcie propagowali w Polsce, zaczyna zanikać od 25 lat.

ocenił(a) film na 4
McArthur

HAHAha chyba jesteś idiotą :p