Wiadomo już czy ten film będzie dubbingowany?
MAM NADZIEJĘ ŻE NIEEEEEEEEEE!!!!!!!
Wystarczy, że zrobili krzywdę, bo film w 3D. Mam nadzieję, że będzie dostępna wersja w 2D i z napisami, bo zawsze miło posłuchać tamilskiego.
Racja, przecież to jest prześmieszne w tym kraju. Największe jaja są z telewizją, za każdą postać podkłada głos facet. Jak babka płacze i coś wrzeszczy, to lektor ze spokojem to wszystko "wypowiada" xd Niesamowite...
Teraz opisujesz lektora (dla mnie niezrozumiałe zjawisko:P), w dubbingu podkłada się inny głos do każdej osoby a tekst jest wypowiadany z odpowiednimi "emocjami". Jeśli robi się to dobrze to mi np. dubbing nie przeszkadza, na pewno mniej niż wspomniany tutaj lektor... Zresztą we Francji czy Hiszpanii (nie wiem jak w innych krajach) dubbingowanie filmów to raczej norma, i nie tylko w przypadku bajek :)
No cóż, ja wolę lektora, w ogóle nie wpływa na film, głosy aktorów, ich tonację, brzmienia itp. i tak słychać, więc jest OK. Odbiór aktorstwa w ogóle na tym nie cierpi. Choć najwięcej oglądam z napisami. Natomiast dubbing jest w porządku tylko w filmach animowanych, w każdym innym - zabija film. No bo jak chcę się ponapawać aktorstwem dajmy na to Sharmy (jeśli już jesteśmy przy "Życiu Pi"), a puszczają mi Borysa Szyca - to coś jest nie tak. Głos jest ważnym elementem ekspresji aktora, a ja chcę oglądać aktora, a nie aktora z głosem innego aktora.
Jednym zdaniem: dubbing w filmach innych niż animowane powinien być ustawowo zakazany, a za jego rozpowszechnianie powinno grozić dożywocie! :P
Jesteś niesprawiedliwy, dubbing potrafi być bardzo przydatny, widziałem kiedyś fragment westernu z Wayne'm i Cliftem, dubbingowany po japońsku, niezapomniane wrażenia!
Mało nie zszedłem ze śmiechu, wielki J.W wyrzucający z siebie chrapliwe wrzaski w dialogu z Montgomerym, to było dzieło sztuki, za takie cuda powinni medala jakiegoś dawać, a nie karać dożywociem, jak perfidnie sugerujesz .
Nawet jeśli, to wersja dubbingowa w stu procentach nie będzie jedyną oferowaną w kinach - więc nie wiem o co się sadzisz.