PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=282892}

Życie Pi

Life of Pi
2012
7,1 153 tys. ocen
7,1 10 1 153250
6,5 62 krytyków
Życie Pi
powrót do forum filmu Życie Pi

Forma bez zarzutu. Gorzej z treścią.
Doskonale sfilmowane NIC.
OK, zdjęcia ładne, efekty wypasione, dlatego taka a nie inna ocena.
Ale o czym to było? Jaki to miało sens? Zabijcie mnie - nie mam pojęcia.
Tryumf formy nad treścią.

ocenił(a) film na 9
ElRio

Morał jest prosty, ludzie lubią upiększać swoje życie i historie dodając do tego fikcyjne postacie jak bóg, jezus, mahomet , anioły, niebo itp.

ocenił(a) film na 5
ElRio

Historia jest epicka itp. itd., słuchając opowieści każdy bez trudu by wszystko sobie wyobraził, ale...

...dinozaury w Jurassic Park były realniejsze niż wszelkie zwierzaki w tym filmie. I to strasznie psuje odbiór filmu. Błędem było, że nie zdecydowali się na animację, a koniecznie musieli wpierniczyć do filmu aktora/ów. Widziałem to w 2D, ale raczej trójwymiar nie mógł uratować tego filmu

ocenił(a) film na 5
kostekzary

Jeśli o mnie chodzi to jakość efektów specjalnych odbieram bardzo pozytywnie. Też widziałem w 2D bo 3D nie trawię.

ocenił(a) film na 5
ElRio

Dokładnie! Film o niczym.

ElRio

Film opowiadał o chłopaku, który przeżył tak traumatyczne i straszne chwile, że wolał je ubarwić. Poszperaj sobie w komentarzach, znajdziesz ciekawe interpretacje.

ocenił(a) film na 5
szarosen

Czyli o niczym.

ElRio

Jak dla mnie to jednak o czymś.

ocenił(a) film na 5
szarosen

Jak dla Ciebie... rozumiem. :)

ElRio

Ehhh
Cały film opowiada o Bogu i wierze, tamten próbuje przekonać tamtego do wiary. Opowiada mu całą historię swojego życia i historię tragicznego wypadku w dwóch wersjach: prawdziwej i lekko nieprawdopodobnej oraz możliwej ale zmyślonej i na końcu jest to wyjaśnione
Żeby uwierzyć w Boga trzeba patrzeć na coś, no czego nie widzimy dokładnie, coś mało prawdopodobnego, w co się wierzy nie widzi, bo zawsze łatwiej jest uwierzyć właśnie w coś prostego, prawdopodobnego niż to co nie jest takie. Tak jest z tymi dwoma historiami i z wiarą

ocenił(a) film na 5
PanSkoczyslaw

:) Bardzo ładna interpretacja. Mimo wszystko mam wrażenie że ten film to pustka tylko ładnie opakowana.

ElRio

no cóż
jest to film który ma na celu przekonanie kogoś żeby uwierzyła i zmienienie ich poglądów

ocenił(a) film na 5
PanSkoczyslaw

Jest to jakaś koncepcja. Dziękuję za ciekawą interpretację.

ocenił(a) film na 6
ElRio

wszystko zależy od interpretacji filmu, każdy odbierze ją inaczej. nie ma jasnego, konkretnego przesłania, które przekazane jest w prosty sposób, ale według mnie twórcy chcąc przekazać ten film większej ilości odbiorców, bynajmniej dla mnie spowodowali, że film jest o wszystkim i o niczym. efekty specjalne oceniam na wysokim poziomie, historia też ciekawa, ale momentami zbyt się dłużył.

ocenił(a) film na 3
ElRio

Mniej więcej też tak to widzę.
Marketing + owczy pęd = niezła kasa
Za rok nikt o filmie nie będzie pamiętał tak jak o Slumdog, Nietykalnych,
i innych egzotycznych produkcjach sezonowo modnych.

ocenił(a) film na 5
LordNeo

Mam podobne wrażenie.