PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=282892}

Życie Pi

Life of Pi
2012
7,1 153 tys. ocen
7,1 10 1 153250
6,5 62 krytyków
Życie Pi
powrót do forum filmu Życie Pi

Ale dlaczego ma to oznaczać że uwierzyłem w Boga ? Bo nie mogę zrozumieć , co ma jedno do
drugiego. Może mi ktoś wyjaśnić ?

ocenił(a) film na 10
Ibanezz

Podejrzewam, że trzeba by było przeczytać książkę żeby to wiedzieć co też zamierzam uczynić

Ibanezz

Nie mysle, ze to chodzi o to, ze uwierzyles w Boga, ale, ze czlowiek sam wybiera w co wierzy.

ocenił(a) film na 9
Ibanezz

Bóg jest efektowniejszy niż zwykła prawda i dlatego chętniej w niego wierzymy.
Bóg daje łatwiejsze odpowiedzi.
I wreszcie - Bóg, choć nie istnieje, jest ludziom potrzebny do przetrwania. I dlatego go wymyślono. Podobnie jak Richard Parker.
Bardzo mi się podoba to przesłanie filmu.

Mario

Tyle ze zwykla prawda jest taka, że duchy i reinkarnacja oraz zjawiska paranormalne i nadprzyrodzone są faktem. A wielki wybuch bajką dla dzieci.

ocenił(a) film na 6
Ibanezz

Ilu ludzi tyle wyjasnien. Zalezy od interpretacji, powinienes zrozumiec to tak jak czujesz. Dla mnie motyw z wyborem historii jest jak z wyborem wiary. Pi zaglebial sie w wiele religii, widzial wiele sprzecznosci, roznic oraz wspolnych punktow. Pozwolil wybrac, historie z tygrysem czy ludzmi. Dla niego obie byly prawdziwe w swym znaczeniu, wiec czy Bog ma na imie Allah, Budda, Chrystus, Kryszna etc etc - obojetne, wazne ze jest - to zrozumial, a ile ludzi, historii przekazywanych z wiekszym lub mniejszym przeklamaniem przez tysiaclecia, tyle imion i interpretacji a wreszcie religii i okreslonych nia zasad. Pi zrozumial by wierzyc, sciezke czy droge obierz sam ;]