PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123550}
6,0 6,2 tys. ocen
6,0 10 1 6207
Życie za śmierć
powrót do forum filmu Życie za śmierć

One zamieniły się ciałami? W sensie gdy ta mała leżała w szpitalu to stuknęła w łóżko szpitalne SOS no i to pytanie czy jeżeli Sarah nie wróci czy będzie jej tatusiem.
Ale koniec był już tak zakręcony, że nawet nie zapytam o co tam chodziło.
Dlaczego mimo, że ta Aedel wróciła to nikt jej nie widział. I czy w końcu widziała się ze swoją córką czy to za każdym razem była ta zła mała?
I do cholery jasnej skoro ten James uwierzył, że życie za śmierć to prawda to nie pomyślał, że warto pomyśleć jak tu żonę przywrócić do życia?

ocenił(a) film na 6
iwonka2005

Ja zrozumiałem to tak, że w momencie gdy matka rzuciła się do morza z tym dzieckiem, jej córka wróciła do życia. Jednak nie wróciła taka jak wcześniej, coś z nią przyszło (jak w przypadku tej drugiej dziewczynki co miała dziury w głowie, cos złego przyszło w jej ciele. W przypadku córki głównej bohaterki to w jej ciele przyszła ta dziewczynka co miała dziury w głowie, a dusza tej właściwej została uwięziona w zaświatach. Matki nikt nie widział bo ona nie żyla oddała życie za córkę, jednak córka nadaj jest uwięziona, a do życia wróciła ta zła dziewczynka z dziurami w głowie. (I sorry że piszę tak jedna druga nie pamiętam imion bohaterów) I nie wpadłem na to, że mąż po tym jak uwierzył, że życie za śmierć to prawda nie pomyślał jak uratowac żonę, w sumie to dziwne.

ocenił(a) film na 7
szymon23

Eh... Dobrze, że to tylko fikcja.

iwonka2005

Zrozumiałam tyle, że właśnie nikt jej nie widział bo nie żyła, w końcu oddała życie za córkę. Ale właśnie końcówki na temat tego czemu ta dziewczynka `z dziurami w głowie` była w ciele Sary, to nie za bardzo ogarnęłam.

ocenił(a) film na 6
brilliance

Matka zginęła w momencie kiedy rzuciła się z Ebrill z klifu, dlatego na końcu nikt jej nie widział. W ciele Sary wróciła dusza Ebrill. Ja zrozumiałam to tak, że Ebrill tak bardzo pragnęła mieć kochającego ojca, że postanowiła wrócić w ciele Sary, tak by ojciec myślał, że odzyskał swoją córeczkę. Tym samym też marzenie Ebrill się spełniło. Tylko nie do końca rozumiem epizod z tymi zaświatami... bo jeśli byłaby tam dusza matki i dusza Sary... to by były znowu razem... Chociaż był tam też motyw, gdzie mówili, że Adele będzie żałowała jeśli spróbuje uwolnić córkę i być może oznaczało to, że a) dusza Sary zostanie w zaświatach, a dusza Ebrill wróci do życia w ciele Sary i b) Adele nie trafi w zaświaty, by być razem z Sarą, tylko zostanie zawieszona pomiędzy życiem a śmiercią... i to by się zgadzało z tym, że nikt jej nie widział, mimo że była wśród żywych...

ocenił(a) film na 5
kontemplacja

Dla mnie film jest trochę dziwny... może zacznę od końca- po co na końcu pojawia się obok matki ten stwór? (moim zdaniem trochę zniszczył "klimat"). Co się stało z Sarą, z jej duszą, przecież musiała gdzieś tam być tylko w innym ciele.Przecież Ebril na początku miała dobrego ojca, który ją kochał i za wszelką cenę chciała aby powróciła, dlatego namówił ludzi do zbiorowego mordu by ją odzyskać. Wtedy ona powróciła i coś razem z nią i wtedy ojciec zaczął ją kaleczyć. Hmmm... Anie można była po prostu wrzucić Ebrill żeby Sara powróciła? Przecież matka wiedziała, że jeżeli skoczy z klifu to żeby móc powrócić ktoś bedzie musiał wskoczyć za nią prawda?! I jeszcze jedna mała wątpliwość... ludzie skakali sami z klifu nic ich tam nie wciągało po prostu popełniali samobójstwo. A Sara? została wciągnięta?! Powinni to pokazać bo tej sceny mi bardzo brakuje, wiem, że zobaczyła w wodzie Ebrill ale co z tego?
A i jeszcze mały szczegół matka jak skacze z klifu ma czarny golf, jak jest po drugiej stronie ma rozpinaną bluzkę i bokserkę. Jak przypinają ją do krzesła jest w bokserce natomiast kiedy zrucają ją za hwile ze schodów znowu ma na sobie sweterek;]

iwonka2005

Chyba już rozumiem ...
Kiedy ludzie i owce skakali z klifu, trafiali do 'tego miejsca' (nie pamiętam nazwy). Ale Sara przecież nie skoczyła. Ona się utopiła i nie trawiła do 'tego miejsca' tylko po prostu umarła ... I jeszcze moim zdaniem te wszystkie nawoływania Adele, żeby jej pomogła to to chyba była 'dziewczynka z dziurami w głowie'. Zdaje mi się, że chciała podstępem ją ściągnąć w 'te miejsce' by samej móc wrócić w ciele Sary.
Zresztą ... Już sama nie wiem :/ Ale lubię takie filmy - dają do myślenia :D Chociaż, wcale nie straszny :/

użytkownik usunięty
kamolec123

ANNWYN czyt. annun.

ocenił(a) film na 5
kamolec123

To dobre wyjaśnienie. Ja przez chwilę miałam teorię, że Sarah tak bardzo nienawidziła matki, że z Ebrill zawarła pewnego rodzaju przymierze by razem w jednym ciele wrócić do świata żywych a matkę uwięzić po "tamtej stronie" i w ten sposób się jej pozbyć.

użytkownik usunięty
iwonka2005

Za każdym razem ta zła mała. Córkę tylko słyszała przez ściany.

nom. Ale jak ta matka myślała, że Sarah stuka SOS, to była to ta mała z dziurami w głowie, bo wystukała to w szpitalu

ocenił(a) film na 6
iwonka2005

pomieszanie z poplątaniem

ocenił(a) film na 8
iwonka2005

Ja mam jeszcze inną teorię - kobieta w bibliotece opowiada o Creiddylad, którą zły duch wciągnął do Annwyn. Mąż poszedł do Annwyn by ją odzyskać. To jej legenda zainspirowała Pasterza do wymienienia życia wyznawców za życie córki. Dlatego myślę, że kiedy córka Pasterza wróciła ale odmieniona, to tym złem w niej była właśnie Creiddylad lub ten zły duch, który ją utopił. Złem w filmie nie jest Ebril ale coś o wiele starszego. Dlatego było w stanie wrócić zarówno w ciele Ebrill jak i Sary.

p_krajewski

Ja mam właśnie taką teorię, że kiedy jedna osoba poświęca się, by druga wróciła do życia, to wraca tylko jej ciało, ale z duszą kogoś innego.
I tak idąc tym tropem...Kiedy Ebril umarła i jej ojciec "poświęcił" życie wielu ludzi, by wróciła, to w ciele Ebril nie wrócił duch Ebril, a kogoś innego (było powiedziane, że wróciła zmieniona, zła- być może to po prostu inna osoba wróciła, być może ta kobieta z legendy). I tak samo kiedy Adele poświęciła swoje życie za życie córki, to w ciele Sary nie powrócił duch Sary, tylko duch Ebril.

Adele nie mogła wrócić razem z córką, bo przecież ktoś musiałby za nią oddać życie w myśl zasady "życie za śmierć".

Z drugiej strony to (i wszystkie teorie które czytam) dalej nie tłumaczy jak Ebril wróciła w swoim ciele, kiedy zmarła Sara... :/