PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=3456}

...I sprawiedliwość dla wszystkich

...And Justice for All
1979
7,6 13 tys. ocen
7,6 10 1 13109
7,4 10 krytyków
...I sprawiedliwość dla wszystkich
powrót do forum filmu ...I sprawiedliwość dla wszystkich

Podeszłam do niego bez emocji, nie słyszałam o nim zbyt wiele, a gdy się skończył, czułam jak emocje parują przez skórę. Nie chodzi tylko o ostatnią scenę, w której Arthur podczas swej przemowy widocznie waha się, broni (pot, nerwowy śmiech, łzy), by wreszcie w obelgach i przekleństwach wyłuszczyć całą prawdę bez zbędnych eufemizmów. Przede wszystkim, świetny efekt daje połączenie komizmu i dramatu - film staje się lekko groteskowy a jednak jakże autentyczny. Scena histerycznego śmiechu w łazience, lot helikopterem i z drugiej strony - scena, w której Arthur informuje Warrena, że jego klient popełnił samobójstwo, śmierć Jeffa. I wreszcie sama końcówka jest idealnym podsumowaniem - Arthur, człowiek prawy, walczący o sprawiedliwość opuszcza sąd a powraca do niego Jay -wypuszczony ze szpitala dla psychicznie chorych, gotowy do dalszej pracy.

ocenił(a) film na 9
babylemonade

Dobrze powiedziane. Tyle że ja czekałam na niego z niecierpliwością ;)

ocenił(a) film na 8
babylemonade

Film bardzo dobry, trochę groteskowy ale o to właśnie chodziło. Długo nie mogłem się za niego zabrać i żałuję bo to bardzo dobre kino, które pokazuje prawdę o zawodzie prawnika. Nie liczy się prawda tylko zwycięstwo. Ostatni monolog na sali jest świetny. Polecam

Arczet

ja również róważam ten film za bardzo dobry. Mi się najbardziej podobała scena w helikopterze :) Również polecam :)

babylemonade

Film prawdziwy i analityczny. Ma już ponad 30 lat, ale poruszane przez niego problemy są wciąż aktualne; odkrywa brudy prawne (z których chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę) i pokazuje, że w przypadku adwokata zwycięstwo nie zawsze jest zwycięstwem. Bardzo dobra realizacja, w tym rola Pacino.
Rewelacja :-)

ocenił(a) film na 9
babylemonade

w sedno.